avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Domiciliul minorului in urma divortului parintilor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Domiciliul minorului in urma divortului parintilor

Am doi copii rezultati din casatoria cu fostul sot, un baiat si o fata.In urma procesului de stabilire a domiciliului minorilor ca urmare a divortului , prima instanta da castig de cauza sotiei. Fostul sot introduce apel si Tribunalul schimba integral sentinta data de prima instanta in sensul ca stabileste domiciliul minorilor la tatal lor. Mama are dreptul sa-i aiba o data la 3 saptamani in week end de vineri de la ora 18 si pana duminica la ora 18, precum si cate o saptamana in luna iulie si inca una in august, fiind obligata si la plata pensiei alimentare in cuantum total de 35% din salariu/ luna pentru ambii copii.
Copii au 10 ani fata si 7 ani baiatul.
Baiatul refuza sa vina la mama fiindca-i e frica de tat-su, iar acesta din urma nu depune nici un efort pentru a-i impune copilului sa mearga si la mama, dar pretinde sa fie respectata sentinta in ceea ce priveste partea financiara, respectiv plata de catre mama a pensiei de intretinere pentru ambii copii in cuantumul stabilit de instanta.
Precizez faptul ca pe toata durata procesului de stabilire a domiciliului minorilor care a durat aproape 2 ani, baiatul a locuit cu tata si fata cu mama, copiii vazandu-se doar la scoala unde invata, mama vazandu-si baiatul cu ocazia serbarilor de Craciun, 8 Martie, sf an scolar, doar in cadrul scolii.
In aceste conditii ce solutii are mama pentru a-l determina pe tata sa-l convinga pe minor sa vina sa stea la mama? Daca tatal refuzasi baiatul nu vine in continuare la mama , ce solutie are aceasta de a plati pensie alimentara doar pentru un singur copil?
In ceea ce priveste legaturile cu baiatul, puteti contacta un executor judecatoresc ptr aplicarea prevederilor Art 910-914 Cod Procedura Civila.
Puteti discuta si cu DGASPC in temeiul Legii 272/2004.
Indiferent daca reusiti sau nu, pensia de intretinere nu va va fi diminuata.
Mi se pare absurd ca daca nu reusesc sa platesc pensia pentru amandoi! Adica eu ca mama am numai dezavantaje?!!
da puteti sa luati legatura cu dgasp in legatura cu legea 272 si o sa va spuna ca legea obliga, dar nu prevede pedepse daca ,celalt parinte nu o respeca,concluzie o lupta cu morile de vant.

nu mai scrieti cu majuscule, multumesc
Ultima modificare: Joi, 18 Mai 2017
gi-jane2, moderator
platiti oricum pensia pt amandoi daca stau la tata, ce puteti executa e in legatura cu vizita.
Veti reusi o diminuare a pensiei daca depasete cadrul legal, vad ca ati scris 35%, maxim e 1/3 din salariu.. adica vreo 33%
Aveţi posibilitatea să dispuneţi executarea silită a programului de relaţii cu băiatul dvs. Am înţeles că băiatul refuză să plece cu dvs., aici se aplică art. 913 Cod de procedură civilă:
Art. 913
Refuzul minorului

(1) Dacă executorul constată că însuşi minorul refuză în mod categoric să îl părăsească pe debitor sau manifestă aversiune faţă de creditor, va întocmi un proces-verbal în care va consemna constatările sale şi pe care îl va comunica părţilor şi reprezentantului direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului.

(2) Reprezentantul direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului va sesiza instanţa competentă de la locul unde se află minorul, pentru ca aceasta să dispună, în funcţie de vârsta copilului, un program de consiliere psihologică, pentru o perioadă ce nu poate depăşi 3 luni. Cererea se soluţionează de urgenţă în camera de consiliu, prin încheiere nesupusă niciunei căi de atac, pronunţată cu citarea părinţilor şi, după caz, a persoanei la care se află copilul. Dispoziţiile legale privind ascultarea copilului rămân aplicabile.

(3) La finalizarea programului de consiliere, psihologul numit de instanţă va întocmi un raport pe care îl va comunica instanţei, executorului judecătoresc şi direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului.

(4) După primirea raportului psihologului, executorul va relua procedura executării silite, potrivit art. 910.

(5) Dacă şi în cursul acestei proceduri executarea nu va putea fi realizată din cauza refuzului minorului, creditorul poate sesiza instanţa competentă de la locul unde se află minorul în vederea aplicării unei penalităţi, dispoziţiile art. 906 alin. (2) şi (4)-(6) fiind aplicabile în mod corespunzător.


Este un procedeu de durată, dar la finalul căruia puteţi obţine, din partea tatălui copilului, sume frumuşele, cel puţin 100 lei/zi calendaristică pe timp de 3 luni, adică 9000 lei, perfect legal, bani în buzunarul dvs. Această sumă compensează pensia alimentară pe care o plătiţi pentru o perioadă de 4-5 ani :)
Nu aveţi altceva de făcut decât să apelaţi la un executor, în rest, nici o instanţă nu se poate abate de la litera legii.Dvs. trebuie doar, din când în când, să mergeţi la copil însoţită de martori, care sunt dispuşi să declare în instanţă că dvs. aţi vrut să vedeţi copilul, dar copilul nu a vrut fiindcă tata nu l-a pregătit emoţional şi l-a influenţat negativ prin gândurile şi ostilitatea sa faţă de dvs.
Succes!

Alte discuții în legătură

Program vizita leonardy44 leonardy44 Bun gasit! din punct de vedere legal ce poate face un parinte privitor la situatia: -copilul are 14 ani;nu vrea sa si vada parintele patern ,nu vrea sa aiba ... (vezi toată discuția)
Executare silita pentru program de vizitare minor Tudor2008 Tudor2008 Buna ziua, in anul 2012 in urma divortului, s-a stabilit custodie comuna asupra copilului si program de vizitare in favoarea tatalui. Desi am aratat in doua ... (vezi toată discuția)
Obligare minor la consiliere psihologica Pimoga Pimoga Buna ziua, Acum 2 ani de zile as-a incheiat divortul. In urma divortului, domiciliul copilului a fost stabilit la mama. Intre timp, copilul a implinit 14 ... (vezi toată discuția)