avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obligare minor la consiliere psihologica
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obligare minor la consiliere psihologica

Buna ziua,

Acum 2 ani de zile as-a incheiat divortul. In urma divortului, domiciliul copilului a fost stabilit la mama. Intre timp, copilul a implinit 14 ani si cu acordul mamei si-a facut buletinul la domiciliul tatalui, unde chiar locuieste.

Inainte de a-si da acordul pentru buletin, mama a facut sesizare la un executor judecatoresc care a constatat ca copilul nu vrea sa locuiasca cu mama.

In prezent, DGASPC a deschis proces impotriva minorului (obligarea minorului la consiliere psihologica) prin care doreste sa consilieze minorul ca sa locuiasca la mama.

Intrebarea mea este: daca mama si-a dat acordul (in fata functionarului, la ghiseul de buletine) ca minorul sa locuiasca in alta parte, protectia copilului poate sa ceara aceasta consiliere?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: cristigo , utilizator 19:01, 29 Iunie 2023
Sunteţi în prima fază a executării silite privind "nerespectarea măsurilor de încredinţare a minorului", art. 913 Cod de procedură civilă.
Indiferent de acordul mamei de la acea dată, DGASPC poate cere consilierea minorului,, dar procesul e împotriva dvs., nu a minorului.După ce se termină consilierea, psihologul va emite un raport, pe care nu prea îl citeşte nimeni în afara dvs., urmează o nouă rundă de executare silită, cu prezenţa unui psiholog de la DGASPC, iar dacă copilul refuză să se întoarcă la mam, ea ve putea cere penalităţi între 100-1000 lei/zi întârziere până se mută copilul la mama.
Aplicarea penalităţii şi cuantumul pe zi îl stabileşte judecătorul - sunt judecători care ţin cont de dorinţa minorului, mai ales dacă e mare, alte instanţe nu ţin cont de dorinţa minorului de 17 ani.
Să vă ea Dumnezeu noroc!
In timpul procesului am mai facut o expertiza psihologica care a evidentiat faptul ca minorul nu este alienat.

Totusi, hotararile in privinta minorilor nu au autoritatea bunului judecat. Parca asa se cheama. Acest lucru inseamna ca, prin acordul partilor, hotararea se poate modifica.

Daca partile isi dau acordul sa modifice hotararea judecatoreasca, poate sa vina un tert (in acest cad DGASPC) sa solicite revenirea la hotararea initiala?

Multumesc.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate domn, executorul judecătoresc nu vine de capul lui la dvs., el a fost împuternicit de mama copilului, să execute silit hotărârea care stabileşte domiciliul minorului.Înţelegerea verbală sau chiar scrisă dintre dvs. nu contează, ci titlul executoriu, deci hotărârea juecătorească.Executorul este obligat să anunţe DGASPC-ul, iar acesta să ceară consilierea minorului.Nu contează alienarea parentală, dacă e sau nu e, contează doar dreptul părintelui care are dreptul conferit de o hotărâre judecătorească.
Calea legala , singura , pentru schimbarea domiciliului minoruluului este prin instanta care poate modifica domiciliul de la mama la tata.asa mai rau o sa aveti probleme ....consultati un avocat specializat pe astfel de cazuri
Buna ziua!
Sunt fix in aceeasi situatie, doar ca fiul meu are 14 ani si cateva luni.
De sapatamana urmatoare merg la DGASPC pentru a stabli programul de consiliere pentru copil.
Am nevoie de un avocat bun cu experienta, care a mai trecut prin cazuri de acest fel, pentru ca fiul meu nu doreste sub nicio forma sa locuiasca cu mama lui, iar eu o sa platesc bani pe care as putea sa ii investesc in el.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Domiciliu minor, alienare parentala claudiuferlai claudiuferlai Buna ziua, Dupa 2 ani de proces, divort cu minori, dupa ce prima instanta decide fara a-mi accepta probele si cu exemple contradictorii deciziei in motivare, ... (vezi toată discuția)
Ce se întâmplă când unul din minori nu vrea sa se întoarcă la mamă? Liliana_80 Liliana_80 Bună ziua. Dupa 3 ani de la divorț și de la părăsirea domiciliului conjugal cu cei 2 copii minori, mama încearcă prin instanta reducerea programului de ... (vezi toată discuția)
Adresa vizitare minor maria v maria v Am observat ca in hotararea judecatoreasca privind adresa minorului s-a trecut alta adresa decat cea la care locuieste minorul. Ce fac in aceasta situatie in ... (vezi toată discuția)