avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Domiciliul minorului in urma divortului parintilor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Domiciliul minorului in urma divortului parintilor

Am doi copii rezultati din casatoria cu fostul sot, un baiat si o fata.In urma procesului de stabilire a domiciliului minorilor ca urmare a divortului , prima instanta da castig de cauza sotiei. Fostul sot introduce apel si Tribunalul schimba integral sentinta data de prima instanta in sensul ca stabileste domiciliul minorilor la tatal lor. Mama are dreptul sa-i aiba o data la 3 saptamani in week end de vineri de la ora 18 si pana duminica la ora 18, precum si cate o saptamana in luna iulie si inca una in august, fiind obligata si la plata pensiei alimentare in cuantum total de 35% din salariu/ luna pentru ambii copii.
Copii au 10 ani fata si 7 ani baiatul.
Baiatul refuza sa vina la mama fiindca-i e frica de tat-su, iar acesta din urma nu depune nici un efort pentru a-i impune copilului sa mearga si la mama, dar pretinde sa fie respectata sentinta in ceea ce priveste partea financiara, respectiv plata de catre mama a pensiei de intretinere pentru ambii copii in cuantumul stabilit de instanta.
Precizez faptul ca pe toata durata procesului de stabilire a domiciliului minorilor care a durat aproape 2 ani, baiatul a locuit cu tata si fata cu mama, copiii vazandu-se doar la scoala unde invata, mama vazandu-si baiatul cu ocazia serbarilor de Craciun, 8 Martie, sf an scolar, doar in cadrul scolii.
In aceste conditii ce solutii are mama pentru a-l determina pe tata sa-l convinga pe minor sa vina sa stea la mama? Daca tatal refuzasi baiatul nu vine in continuare la mama , ce solutie are aceasta de a plati pensie alimentara doar pentru un singur copil?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:29, 19 Mai 2017
Martonze, acum...prin efortul nostru comun, mamica a inteles exact ce investeste si cu ce se alege. Aropo, timbarajul ala...nu e recuperabil de la debitor ci de la stat.
@asaofi, ştiţi la fel de bine ca mine că orice cheltuială se recuperează de la cel care pierde, sub umbrela cheltuielilor de judecată sau cheltuielilor cu executarea silită şi creditorul obligaţiei, în speţa noastră mama, nu are cum să piardă nici o etapă din art. 913, care se materializează în cheltuielile cu executarea silită (1) pe care o va plăti , obligatoriu, tata, cheltuielile cu consilierea, pe care le va plăti cel puţin 50% tata, dacă nu 100%, fiindcă el e de vină că nu l-a convins pe băiat să plece la mamă, în sensul că nu a respectat obligaţia legală de a sprijini relaţia mamă-băiat decât aparent, fiindcă ostilitatea lui faţă de mamă i-a transmis-o copilului prin gânduri şi gesturi, cheltuielile cu dosarul privind calculul penalităţilor, unde recuperează banii daţi avocatului tot de la tata, sub forma cheltuielilor de judecată, la fel cu dosarul privind suma totală de incasat de la tata.
Mama ar fi în pierdere materială dacă tatăl îl convinge pe băiat să plece cu mama, dar pierderea aceea e minusculă faţă de putinţa de a-şi îmbrăţişa copilul :) :) :)
Ultima modificare: Joi, 18 Mai 2017
Martonze, utilizator
Martonze...vad ca doamnei i-ar ceda dorinta de imbratisare contra o derogare de plata a niste maruntzi.
Este corect ca DGASPC nu face consiliere psihologica, pentru aceea mergeti in privat. Dar consiliaza partile, ii aduna fata in fata, ii cheama si le arata drepturile copilului etc.

Va rog sa pastrati un ton mai putin beligerant. Nu trageti concluzii despre maruntii userilor si nu atribuiti calitati sau denumiri de animale acestora. Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program vizita leonardy44 leonardy44 Bun gasit! din punct de vedere legal ce poate face un parinte privitor la situatia: -copilul are 14 ani;nu vrea sa si vada parintele patern ,nu vrea sa aiba ... (vezi toată discuția)
Executare silita pentru program de vizitare minor Tudor2008 Tudor2008 Buna ziua, in anul 2012 in urma divortului, s-a stabilit custodie comuna asupra copilului si program de vizitare in favoarea tatalui. Desi am aratat in doua ... (vezi toată discuția)
Obligare minor la consiliere psihologica Pimoga Pimoga Buna ziua, Acum 2 ani de zile as-a incheiat divortul. In urma divortului, domiciliul copilului a fost stabilit la mama. Intre timp, copilul a implinit 14 ... (vezi toată discuția)