avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Poprire
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Poprire

Buna seara. Am un credit la o banca, pe care nu am reusit sa il mai achit in ultimele luni, cu alte cuvinte s au strans cateva restante... La o alta banca am deschis un cont unde lunar mi se virează alocația copilului si indemnizația de creștere copil. Cei de la banca la care este deschis creditul restant mi au gasit acest cont si mi-au pus poprire pe venituri. Din cate înțelesesem, pe veniturile care le înșfăcare pe acel cont nu se pot pune popriri. Dar de ieri de cand am încasat , nu imi pot folosi cardul sa fac plăti. Ce as putea sa fac?
Cel mai recent răspuns: adelina91 , utilizator 12:51, 18 Mai 2017
OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor prevede :
art.20
(1) - Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă nu pot fi urmărite silit decât în vederea recuperării, conform legii, a sumelor încasate necuvenit cu acest titlu.
.....

Art.729 C.proc.civ.
.....
(7) Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.

Legea nr.61/1993
art.8 - Alocaţia de stat pentru copii nu este impozabilă şi nu poate fi urmărită silit decât în vederea recuperării sumelor plătite necuvenit cu acest titlu.


Prin urmare, pe alocatia de stat si pe indemnizatia pentru CCC nu se pot face alte retineri decat in vederea recuperării, conform legii, a sumelor încasate necuvenit cu acest titlu.

Mergeti la banca , spuneti-le despre faptul ca nu puteti folosi cardul si aratati-le aceste texte de lege privind interzicerea propririi.
Multumesc mult pentru raspuns. Voi merge la banca sa rezolv aceasta problema
E discutabil, pentru ca alocatia e o suma de bani a copilului. Depunerea ei intr-un cont inseamna economie, stocare, cum vreti, ca nu a tinut seama legislatia de evolutia financiara a timpurilor.
La fel cu indemnizatia, din momentul in care ai depus banii intr-un cont curent nu mai sunt indemnizatie. La fel salariul, aici existand niste portite mici.

Ar trebui sa faceti contestatie, dupa mine. Si acolo e discutabil.
In mail ul de Înștiințare de la banca la care am deschis contul in care încasez indemnizația si alocația copilului scrie printre altele si următorul lucru: "Banii proveniti din alocatii, indemnizatii, ajutoare speciale nu sunt supusi popririi; ii vom debloca integral la momentul incasarii acestora" . Cu toate ca scrie asta, eu nu imi pot folosi banii, din acest motiv inteleg ca mi-au pus poprire deși m au înștiințat ca pe banii respectivi nu imi vor pune. Oricum, nu inteleg de ce mi s a pus poprire pe toti banii, si nu doar pe un anumit procent. Eu asa stiam ca se procedează.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire indemnizatie lavinia_serban lavinia_serban Acum doi am facut un credit la Cetelem, iar in ultima periaoda, mai bine de 4-5 luni nu am platit ratele, si m-am trezit ca mi s-a pus poprire pe contul ... (vezi toată discuția)
Poprire din indemnizatie copil Sabiflo1202 Sabiflo1202 Am un sold de 3000 de ron unei banci. S_a pus poprire pe indemnizatia de creștere copil in valoare de 900 de lei! Lasandu_mi 230 de lei alocatia ... (vezi toată discuția)
Cont în care primesc alocația și indemnizația blocat de executor Mlauradenisa Mlauradenisa Buna seara! Azi am primit un sms prin care sunt anuntata ca am contul blocat de catre un executor. Intrebarea mea este are voie sa blocheze contul daca eu ... (vezi toată discuția)