avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despăgubire RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despăgubire RCA

Bună ziua,

O să descriu pe scurt evenimentul și cele întâmplate ulterior.

Am fost accidentat destul de tare de un domn care mi-a tăiat calea; acesta avea asigurare la una dintre cele mai scumpe societăți.
Domnul și-a recunoscut vina, am facut amiabilă, am fost la constatare, s-a făcut o notă de constatare completă în proporție de 90%.
Constatatorul m-a asigurat că, costul reparației depășește valoarea mașinii și se va declara daună totală.

A doua zi, am primit o ofertă de despăgubire a reparației în regie proprie, ofertă calculată cu cele mai ieftine piese posibile (din dezmembrari probabil).
Am refuzat oferta, costul real al reparatiei, cu piese noi (evt. de origine) fiind dublu. Intenționez să fac o reconstatare (cu un deviz complet) la un service autorizat, dar nu am timp să alerg din cauza serviciului.
Scopul meu este să obțin o despăgubire corectă și să nu fiu păcălit, chiar cu dacă mi se declară daună totală.

Întrebari :
1. Ce urmează d.p.d.v. legal, după ce am refuzat oferta ?

2. Service-ul în care fac reconstatarea trebuie să fie agreat de dânșii sau poate fi orice service autorizat ?

3. Dacă nu este declarată daună totală, sunt obligat să repar mașina în service-ul la care am făcut reconstatarea sau pot alege cu cine și ce fac cu mașina ?

4. Asiguratorul îmi poate calcula costul reparației cu piese din dezmembrări sau e obligat să folosească piese noi (evt.de origine) ?

Vă mulțumesc.
O zi bună.

Ultima modificare: Joi, 18 Mai 2017
ADR_C, utilizator
Cel mai recent răspuns: Constantin Popovici , Consultant asigurari 13:12, 26 Mai 2017
1.- In dosarul de dauna apar doua "parti", asiguratul (vinovatul de producerea accidentului si pe asigurarea caruia vi se va plati despagubirea) si pagubitul (persoana care a suferit o dauna nefiind vinovata de producerea accidentului). Sunt convins ca asa s-a deschis dosarul de dauna. Nu veti avea problema din acest punct de vedere.

2.- Din experienta mea asiguratorul nu ia in consideratie devizele de reparatie prezentate de pagubiti. Poate ca ar fi bine sa nu le depuneti la dosarul de dauna, dar sa pretindeti o despagubire egala cu costul reparatiei, daca este vorba de dauna partiala. Czul unei daune totale am tratat-o mai inainte.

3.- Nu sunteti obligat sa reparati intr-unul din service-urile la care ati apelat pentru intocmirea unui deviz de reparatie. Criteriul dupa care trebuie sa va alegeti service-ul unde va reparati autoturismul este calitatea prestatiei.

4.- In dosarul de dauna apar numele asiguratului si al pagubitului inscrise in actele autoturismului (certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a vehiculului). Din punct de vedere al dosarului de dauna nu veti avea probleme (eventual va trebui o imputernicire), dar la vanzare-cumparare este posibil sa aveti probleme.

ing. Ioan Ciobanu
Vă mulțumesc pentru răspunsul prompt și complet.

Singura nelămurire pe care o mai am, este cum pot să vând mașina, dacă proprietar în acte este fratele meu (care după ce a devenit proprietar și-a schimbat adresa și implicit buletinul), iar la primărie este pe ROL-ul meu.
Deci el este proprietar în acte, iar eu o am înregistrată la primărie pe numele meu.
Există vreo posibilitate ca să o pot vinde în regulă, să nu mă trezesc cu amenzi de la un eventual viitor proprietar ?

Mulțumesc.
O seară plăcută.
In actele autoturismului si in evidentele Directiei finantelor locale trebuie sa figureze acelas nume. Va trebui sa inmatriculati autoturismul pe numele dvs. si apoi puteti sa-l vindeti fara nicio problema.
In ce priveste despagubirea , asiguratorul este obligat sa ia in calcul devizele de reparatii daca acestea sunt intocmite de reparatori autorizati.
Solicitati in scris asiguratorului sa va comunice valoarea maxima de despagubire. El are obligatia asta chiar fara sa ii solicitati dvs . Acest lucru il puteti chiar reclama online pe site-ul ASF-ului .

In ce priveste vanzarea, puteti vinde masina chiar daca nu este transcris certificatul pe numele dvs. Trebuie insa sa ii dati cumparatorului si contractul de vanzare cumparare dintre frate si dvs , plus dovada radierii de la financiar. Daca el nu o transcrie va puteti absolvi de o eventuala amenda cu dovada faptului ca ati vandut-o cu acte in regula.
cioan a scris:

In actele autoturismului si in evidentele Directiei finantelor locale trebuie sa figureze acelas nume. Va trebui sa inmatriculati autoturismul pe numele dvs. si apoi puteti sa-l vindeti fara nicio problema.


Cu tot respectul, dar se poate vinde si fara sa se transcrie atata timp cat exista contractul de vanzare cumparare anterior si certificatele fiscale .
Inclusiv eu am inmatriculat o masina care avea doi proprietari succesivi care folosisera masina fara sa schimbe certificatul de inmatriculare .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Service-ul auto efectueze reparația fără un contract încheiat și facă acordul meu TudorDumitru TudorDumitru Buna ziua, am avut un accident auto, eu fiind partea pagubita, am dus masina cu platforma la un service auto, unde a fost deschis dosarul de dauna și s.au ... (vezi toată discuția)
Reparatie pe polita rca arhitectool arhitectool Buna ziua, In urma unui accident foarte grav, masina mea (care era parcata) a fost avariata iar eu m-am prezentat a doua zi cu polita RCA a vinovatului la ... (vezi toată discuția)
Accident auto f1re22 f1re22 buna ziua,ma numesc T.Alexandru,in urma cu 3 saptamani mergeam pe Str.Orsova,drum cu prioritate,la intersectie cu str. Dezrobiri un nene care avea indicatorul ... (vezi toată discuția)