1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.
2. Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
3. Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
Practic, dacă vor să scape de dvs., pot să vă găsească greșeli în orice virgulă din munca pe care o prestați a.î. să vă facă evaluare negativă și în final să vă concedieze pe motiv că nu corespundeți profesional postului. Dar acest lucru durează. Scrie în codul Muncii.
Din proprie experiență:
1. Fie cădeți la o înțelegere cu ei, lucrați peste program dar mai puțin intens ca să vă menajați mai mult. Asta dacă se poate, fără ca ei să observe.
2. Nu semnați nici o demisie chiar dacă v-o cer. În felul acesta mai câștigați timp pt. a vă putea găsi alt loc de muncă. Este mult mai ușor să plecați de la un loc de muncă la altul decât a vă angaja ca proaspăt concediat/demisionat.