avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... prescriptie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

prescriptie

Se solicita pe cale reconventionala reductiunea testamentara pentru un testament incheiat in 1996 prin care X instituie legatar universal sotia incalcand rezerva fiicei. In anul 2004 -se dezbate succesiunea iar fiica –a carei rezerva este afectata- este de acord cu dezbaterea succesiunii in forma stabilita prin acest testament si implicit cu afectarea rezervei sale.
In 2009 fiica solicita reductiunea testamentara si apreciaza ca termenul de la care incepe sa curga pre-scriptia ar fi de la introducerea actiunii –adica din 2009- intrucat de atunci a aflat ca poate pierde cota ei din rezerva in ciuda faptului ca a fost prezenta la dezbaterea succesiunii in anul 2004 si a cunoscut ca ii este afectata cota.
Mentionez ca posesia bunului a fost si este in continuare a fiicei si in reconventionala sustine ca posesia a interrupt cursul prescriptiei.
Care este termenul de prescriptie pentru a solicita reductiunea testamentara?
Cand incepe sa curga acest termenul de prescriptie?
Cel mai recent răspuns: Alin Paidiu , Avocat 17:29, 22 Septembrie 2009
Potrivit Decretului art.7 din Decretul nr.167/1958 momentul de la care curge termenul de prescripţie este momentul la care se naşte dreptul la acţiune.
Dreptul de a solicita reducţiunea se naste la data la care rezervatarul –adica fiica în cazul dvs.- a cunoscut despre încălcarea rezervei sale succesorale.
In masura in care spuneti ca in anul 2004 s-a dezbatut succesiunea si a fost prezenta fiica la dezbatere si a fost si de acord nu vad cum ar putea spune ca nu a cunoscut.
Fiica nu ar putea decat sa invoce eventual o cauza de intrerupere a cursului prescriptiei in ipotezele prevazute de disp. art.17 din acelasi decret.
Nu cred insa ca posesia poate fi intealasa ca o recunoastere a dreptului in ciuda aceeptarii succesiunii prin C.M. -adica impotriva unui inscris-.
Poate colegul Themis -daca are bunavointa, si stiu care - ne va da un punct de vedere.
Zic: aleluia!

:yeah:


S-a cam prescris, cu toata posesia. Posesia este exercitata in virtutea calitatii de descendent, deci mostenitor sezinar. Legatarul poate cere predarea legatului oricand dupa acceptarea succesiunii, acceptare care a avut loc, din cate inteleg, din moment ce a avut loc si dezbaterea succesorala.

E o parere. Nu o luati ca pe un adevar absolut :duh:

Multumesc amandurora pentru bunavointa.
Speram sa fie mai multi dispusi sa isi dea cu parerea.
Observ ca nu am spus ca termenul este de 3 ani. -e vorba de cel de prescriptie-.
Momentul inceperii .... cred ca l-am lamurit .. atat cat m-am priceput.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare cumparare iuli113 iuli113 Bunica prietenei mele a decedat si a lasat intreaga sa avere prin testament sotului ei chiar daca ei au 2 fiice care traiesc,in momentul de fata una dintre ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu testament autentic hose hose In urma decesului defunctul a lasat un testament autentificat la notariat prin care lasa intreaga avere pe numele unei persoane cu care a locuit 21 ani fara a ... (vezi toată discuția)