O parte din firma X, la care lucrez în prezent, va fi transferată către firma Y în baza unui contract de transfer între cele 2. Prevederile lui sunt ținute secrete față de angajați. Tot ce se știe este că e o "listă neagră" cu angajați care vor fi transferați pe care mă aflu și eu.
Pt. mine sunt mai avantajoase condițiile de muncă de la X. În urma acestei operațiuni, firma X va rămâne cu un deficit de oameni dar nu va avea voie să facă angajări pt. o anumită perioadă de timp. Eu (și doar eu) am încercat să aplic intern pe o poziție rămasă liberă. Cei de la resurse umane mi-au spus că firma X nu are poziții deschise, dar, pt. a suplini lipsa de oameni este posibil să aducă contractori (fie contracte directe cu persoane cu PFA, fie prin firme intermediare cărora să le subcontracteze lucrări)
Întrebarea este: este legal să mă oprească să aplic pt. o anumită poziție și, în același timp, să aducă contractori? Mă gândesc la ceva de genul egalitatea de șanse, dreptul a alege munca pe care să o prestezi etc.
Muțumesc,
Alexandru M.
PS: am găsit următorul text în codul muncii, se aplică în speță? 2. Nimeni nu poate fi obligat să muncească sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
1. Potrivit art.12 alin.1 din Legea nr.67/2006, cedentul şi cesionarul vor informa în scris reprezentanţii salariaţilor proprii sau, în cazul în care aceştia nu sunt constituiţi ori desemnaţi, pe salariaţii proprii, cu cel puţin 30 de zile înainte de data transferului, cu privire la:
a) data transferului sau data propusă pentru transfer;
b) motivele transferului;
c) consecinţele juridice, economice şi sociale ale transferului pentru salariaţi;
d) măsurile preconizate cu privire la salariaţi;
e) condiţiile de muncă şi de încadrare în munca.
2. Nerespectarea de către cedent sau cesionar a obligaţiilor de mai sus constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzii se fac de către inspectorii de muncă.
3. Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
Dvs puteti aplica pentru acel post , dar cel care va decide la urma este chiar angajatorul.
4. Angajatorul poate decide incheierea de contracte civile cu PFA sau sa subcontracteze lucrarile, in conditiile prevazute de legislatia in materie.