Salutari, am nevoie de niste informatii in legatura cu sporul de limba.
Sunt team manager la o firma multinationala, iar in subordinea mea am un angajat ce vorbeste 3 limbi straine: Engleza, Franceza si Suedeza.
Cand a venit in firma a semnat pentru Engleza (care este oricum obligatorie) si Franceza ca limba secundara pentru care a si primit sporul de limba.
De curand, insa, vrem sa il trecem si pe Suedeza pe langa celelalte doua limbi. Intr-o discutie cu HR-ul i s-a comunicat ca sporurile de limba nu vor fi cumultate si ca i se va acorda doar sporul cel mai mare, cel pentru Suedeza, considerat "cel mai avantajos" dintre cele doua.
Angajatul isi va folosi cunostintele celor doua limbi suplimentare concomitent.
Intrebarea: Este normala acesta practica? Exista vreun temei legal pe care sa-l pot folosi pentru a forta firma sa plateasca cele doua sporuri?
Angajatul este unul dintre cei mai apreciati in aceasta firma si consider nefondata acordarea unui singur spor. Nu pot sta fara sa fac nimic in acest sens si d-asta apelez la informatii de la oameni avizati sau care au trecut prin situatii similare.
Acordarea unor sporuri este posibila numai in conditiile in care sunt prevazute in c.i.m., in ccm palicabil sau in reg.intern al angajatorului . Altfel, angajatorul nu are nicio obligatie in acest sens.
Ne puteti posta prevederile aplicabile la nivel de angajator cu privire la acordarea acestui spor?
O sa cer acum detalii pe partea de CCM si regulament intern. CIM cred ca nu este de luat in seama din moment ce a treia limba nu a fost discutata la angajare. Suedeza trebuie adaugat prin act aditional la CIM.