Buna seara,
Suntem o SC care isi desfasoara activitatea in spatiul inchiriat de la o alta SC in baza unui contract de inchiriere incheiat pe o perioada de 3 luni. In contractul de inchiriere este specificat faptul ca daca nu se elibereaza spatiul la sfarsitul perioadei de inchiriere, proprietarul are dreptul sa sechestreze toate bunurile si marfa apartinand societatii noastre.
In momentul de fata, proprietarul nu ne da voie sa intram in spatiu ca sa ne luam documentele contabile si bunurile firmei, pe motiv ca nu am parasit spatiul la durata de expirare a contractului de inchiriere.
Este legala aceasta clauza din contract?
Are dreptul sa puna sechestru pe bunurile apartinand altei SC?
Eu trebuie sa imi recuperez actele contabile si bunuril;e firmei.
Va rog sa ma ajutati cu niste solutii legale.
Poate interveni politia in acest caz?
Buna ziua,
Din punctul meu de vedere sechestrarea si confiscarea sunt masuri ce nu pot fi dispuse decat de organele statului (desi subiectul este extrem de larg, eu o sa ma limitez doar la ce va scriu) si ca atare nu pot face obiectul unei clauze inserate intr-un contract sinalagmatic. In contract s-ar putea insera insa, o clauza privind un eventual drept de retentie, in anumite conditii, asupra bunurilor, care este cu totul si cu totul altceva si care nu poate viza in nici un caz documentele contabile. Bun, asta a fost un aspect, din punct de vedere civil ca sa zic asa. Cel de-al doilea aspect, care poate tangenta latura penala, este legat de cum, in ce mod si in ce conditii, a intrat proprietarul in spatiul pe care il ocupati pentru ca pot fi incidente fapte de natura penala atat cu privire la intrarea in spatiu cat si la asa zisa "sechestrare" a bunurilor si a documentelor contabile. Pentru rezolvarea acestei probleme, apreciez ca, exista mai multe solutii, inclusiv o plangere la politie, insa inainte de toate este necesar sa evaluati situatia in ansamblu cu un jurist si abia apoi sa actionati in mod concret.
Teoretic este ilicită o asemenea clauza. Întrucât ea vizează un transfer de proprietate ale unor bunuri și care nu se poate face doar prin simpla posesie. Mai ales că sunt și bunuri ce nu pot face obiectul unui transfer de proprietate . Nu poți vinde registrele contabile :)))