buna ziua! va relev urmatorul fapt: 2 frati, chiar gemeni; unul este infiat cand erau mici de catre fratele tatalui lor- devin deci oficial, veri; mama lor face acum testament in care pentru apartamentul unde locuieste, proprietatea ei, il introduce cu o anumita cota sau pretentie si pe fratele infiat; este corect? fratele ramas la mama poate invoca in exclusivitate apartamentul? ce calitate are? testamentul poate fi atacat de el? deja fratele infiat, nu cred ca are decat importanta morala, a mostenit apartamentul parintilor adoptivi decedati.multumesc anticipat pentru raspunsuri; (poate imi faceti si niste trimiteri la legislatia civila pe aceasta speta)
Buna ziua,
Testatorul (in situatia de fata mama) are dreptul sa lasa prin testament o cotitate disponibila (O anumita parte) din bunurile ei cui vrea fara ca acest lucru sa poata sa-i fie cenzurat (oprit) de cineva. Doar daca partea pe care o lasa depaseste cota stabilita de lege atunci cei interesati pot solicita reductiunea testamentului (reducerea partii lasate pana la cea prevazuta de lege).
In speta de fata, testatoarea poate lasa 1/2 din TOATE bunurile ei cui doreste, daca la succesiune vin doar descendentii ei (aici ma refer la copiii care sunt ai ei in acte deci fara cel infiat).
Copilul infiat are, fata de adoptatori, aceleasi drepturi ca si cum ar fi copil natural deci MOSTENESTE toate bunurile acestora, impartindu-le doar cu ceilalti mostenitori legali sau testamentari ai adoptatorilor.
Daca nu am fost suficient de clar va sfatuiesc sa intrebai un notar sau un avocat care va pot, eventual, explica mai bine fiind fata in fata si putand intreba ce este mai de neinteles
„o anumită cotă” ... Cam cât să fie?
În fine, dacă nu trece de jumătate din toată averea ei este în regulă.
Orice om e liber să lase prin testament averea cui vrea (iar celui născut de ea, chiar dacă legal nu mai este fiul ei, cu atât mai mult).
Dacă există moștenitori rezervatari, cum este în speță fiul rămas al ei și după lege, atunci partea pe care testatorul o poate lasa prin testament nu poate să încalce rezerva succesorală. Rezerva este de jumătate din cota succesorală.
Sau mai simplu: Unicul fiu are dreptul la toata moștenirea si, prin urmare, rezerva lui este de 1/2 din intreg = jumatate din averea ei.
Nu ne-ați povestit dacă există și soț supraviețuitor. Este și el rezervatar, dar oricum totalul rezervelor nu trece niciodată de jumatate din moștenire.
A! (am uitat sa vă scriu) Despre rezervă, cotitate disponibilă și reducțiune puteți citi in codul civil de la art. 1086 și mai încolo, dar nu e așa de plăcut ca romanul de pe noptieră :)
Testament
sorinci
Buna ziua,
Sunt casatorit si am un copil de 2 ani si 4 luni.
1) As dori sa fac un testament prin care sa las intreaga mea avere doar copilului meu si sa ... (vezi toată discuția)