avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxa timbru
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxa timbru

Buna ziua. Am depus dosarul de divort la judecatorie, iar taxa de timbru mi-a fost calculata eronat (aproape dubla). Ce se mai poate face pt ca bani pt plata acesteia nu am. Mentionez ca am adeverinta de la Anaf cu venituri impozabile 0.
Trog un sfat cat mai urgent.
Bună ziua,

Faceți cerere de reexaminare cnf. art 39 OUG 80/2013.

Art. 39. - (1) Impotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru, reclamantul poate face cerere de reexaminare, la aceeasi instanta, in termen de 3 zile de la data comunicarii taxei datorate. Cererea de reexaminare este scutita de la plata taxei judiciare de timbru.
(2) Cererea se solutioneaza in camera de consiliu de un alt complet, fara citarea partilor, prin incheiere definitiva. Dispozitiile art. 200 alin. (2) teza I din Codul de procedura civila raman aplicabile in ceea ce priveste complinirea celorlalte lipsuri ale cererii de chemare in judecata. Instanta va proceda la comunicarea cererii de chemare in judecata, in conditiile art. 201 alin. (1) din Codul de procedura civila, numai dupa solutionarea cererii de reexaminare.
(3) In cazul admiterii integrale sau partiale a cererii de reexaminare, instanta va dispune restituirea taxei de timbru total ori, dupa caz, proportional cu reducerea sumei contestate.
(4) In cazul taxelor datorate pentru cereri adresate Ministerului Justitiei si Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, solutionarea cererii de reexaminare este de competenta Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti.

Succes,
Din cate stiam, daca veniturile persoanei care solicita partajul sunt 0, atunci este scutita de la plata taxei. Daca cer recalcularea taxei, si sa spunem ca se respinge, am sanse sa cer reducerea taxei?
dacă vă este urgent divorţul, amânaţi partajul.
Pentru partaj, ar fi ideal să vă înţelegeţi cu soţul, costurile cu taxa de timbru, cu experţii, cu apărarea sunt aşa de mari, încât mai bine lăsaţi de la dvs. un pic, altfel veţi pierde amândoi şi ora beneficia statul, experţii, apărătorii, executorii, etc. din munca dvs. :(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suma solicitata de judecator pentru partaj cristinastana cristinastana Buna ziua, Am depus prin avocat la judecatorie un dosar prin care solicit partajarea anumitor bunuri, printre care si un apartament achizitionat prin ... (vezi toată discuția)
Cerere de reexaminare la incheierea privind solutionarea cererii de ajutor public judiciar? nicusorilinca nicusorilinca Buna ziua, speta pe care vreau sa v-o supun atentiei este urmatoarea: in 15 02.2013 am formulat o cerere de chemare in judecata, avand obiect obligatia de a ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru Uli Uli Buna ziua, Am deschis un proces de partaj si am solicitat ajutor public judiciar in sensul reducerii taxei de tibru de la 77000 lei la 12000 lei si plata in ... (vezi toată discuția)