Sunt obtinute venituri de natura salariale, de catre debitorul obligatiei legale de intretinere, prin urmare, pensia de intretinere poate fi stabilita in functie de venitul net realizat.
Instanta de judecata poate dispune majorarea pensiei de intretinere, dispunand plata pensiei in cota procentuala, 25 % din veniturile nete efective, nu mai putin de salariul minim pe economia nationala.
Veniturile nete efective sunt venituri impozabile, avand in vedere la calcularea pensiei de intretinere.
La calcularea pensiei de intretinere sunt avute in vedere venituri constante, ce prezinta caracter de periodicitate.
Veniturile sporadice, intamplatoare precum prime , premii, indemnziatii, burse, alocatii, diurne , norme, precum si orice alte sume de bani obtinute in diverse intervale de timp nu sunt avute in vedere la plata pensiei de intretinere.
Pensia de intretinere este indestulata din veniturile declarate efectiv.( veniturile obtinute fara forme legale nu pot fi retinute la calcularea pensiei, intrucat nu pot fi demonstrate).
In ipoteza in care obligatia legala de intretinere este nesocotita, va puteti adresa executorului judecatoresc , in vederea demararii procedurii executarii silite.
( executarea silita este initiata in toate formele sale ).
Vor fi emise adrese catre autoritati, in vederea evidentierii veniturilor efective realizate de debitor.
De asemenea, pot fi evaluate si bunurile din patrimoniul acestuia.
Neplata , cu rea credinta, a pensiei de intretinere , timp de cel putin 3 luni, reprezinta elementul material al infractiunii de abandon de familie, sanctionata la plangerea prealabila.
( plangerea prealabila trebuie introdusa in termen de 2 luni de la epuizarea activitatii infractionale).
Succes.