avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca nedeclarat, consecinte
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca nedeclarat, consecinte

Buna seara! In timp ce eram angajat cu carte de munca la o firma de exploatare a lemnului , intr-o zi s-a produs un accident de munca din cauza unui trunchi de copac care mi-a rupt ambele picioare. Dupa ce a aflat patronul m-a influentat intr-un fel sa declar ca nu a fost accident de munca , ci ca m-am accidentat acasa pentru a nu suferi el vreun prejudiciu. Pentru a ma convinge sa declar cele spuse acesta mi-a promis ca imi va plati zilele de spitalizare , dar si ca ma va anagja ca sofer dupa ce imi voi lua permisul la firma sa. Intrebarea mea este: daca e bine ce-am facut insa as vrea sa tineti cont de faptul ca nu poti avea incredere in ce mi-a promis el sau daca ar trebui sa declar ce s-a intamplat cu adevarat sau daca voi mai putea face ceva dupa ce am declarat cele spuse si care vor fi efectele.. Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns concret . Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:37, 6 August 2018
Evenimentul produs trebuie raportat de catre angajator la ITM cu repsectarea prevederilor Legii ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 26 Orice eveniment, aşa cum este definit la art.5 lit. f), va fi comunicat de îndată angajatorului, de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are cunoştinţă despre producerea acestuia.
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art.5
f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
Fiind vorba de un AM, evenimentul produs se incadreaza la art.5 lit.g)
Puteti sesiza ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarea se poate trimite prin posta cu confirmare de primire. ITM va declansa o ancheta, va dispune firmei sa cerceteze evenimentul produs si daca acesta se incadreaza ca AM, firma va completa formularul FIAM de inregistrare AM. Firma va fi amendata contraventional, de catre ITM, pentru neanuntarea evenimentului produs.
In baza PV de cercetare AM (ITM avizeaza dosarul de cercetare) si a formualrului FIAM, cu respectarea Legii nr.346/ 2002 republicata in 2009, privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP, puteti beneficia legal de prestatii si servicii:
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Sesizand dvs. ITM obligati angajatorul sa respecte prevederile Legii ssm nr.319/ 2006 art.27, in plus beneficiati ca sigurat de prevederile Legii nr.346/ 2002 art.18 si evitati o eventuala actiune in instanta pe care sa fiti obligat sa o deschideti impotriva angajatorului care nu si-a respecta promisiunile facute.
Bună ziua!

Pe scurt, pe lângă faptul că e ilegal, nu trebuia să procedați așa. Nu aveți nicio siguranță pentru acele promisiuni și nu sunteți protejat absolut deloc în cazul în care veți întâmpina dificultăți medicale pe viitor din cauza acestui eveniment de muncă.
Buna ziua, in cazul in care am avut accident la incheietura si am.zis ca trece nu am fost la doctor, am.zis ca este doar o scrantitura si au trecut 2 ani si la scurt timp dupa accident am plecat de la firma.brusc din cauza ca nu le pasa de mine . Pot sa contactez patranul pentru despagubiri?
Spre rusinea mea, nu mi a trecut prin cap ca as putea avea drepturi....mă uram. Viata mea in ultimii 2 ani a fost o lupta deoarece nu am mai putut juca baschet, tractiuni flotari , nu am avut grija de mine sa ma dc la.doctor, din cauza banilor si timpului, la orice efeort se umfla. M am gandit ca poate reusesc sa vb cu patronul sa imi fac mana macar.....oare este prea tarziu?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuia sa deschideti o discutie noua.
Cum puteti dovedi ca la 2 ani dupa producerea evenimentului, acesta s-a produs la locul de munca pe care il detineati atunci ?
Evenimentul s-a cercetat de catre firma ? Dosarul de cercetare a fost avizat de catre ITM ca AM, firma a inregistrat AM ?
Detineti PV de cercetare AM avizat de ITM si formular FIAM de inregistrare AM de catre firma ?
Ce documente detinete care sa va sustina punctul de vedere, respectiv ca evenimetul s-a produs la locul de munca, atunci cand sustineti, in timpul programului de lucru ?
De vorbit puteti vorbi cu patronul. Nu stiu ce veti reusi sa faceti in urma discutiei ?
Buna ziua, martori sunt colegii mei si sunt sigur ca dupa citirea radiogragiei si va constata ca este o rana veche vindecata necorespunzator, incheietura mea are o umflatura mica constata ca si cum nu ar oasele cum trebuie si la primul semn de efort ridicare cu mana atanga se umfla. Nu am fost la doctor deloc !

Alte discuții în legătură

Accident de munca Jonathan23 Jonathan23 Am și eu o întrebare. După jumătate de luna de la semnarea contractului am avut un accident de munca ( mi-am tăiat un deget ). Voi beneficia de concediu ... (vezi toată discuția)
În cât timp se declară accidentul de munca? Stef93 Stef93 Buna ziua ! In 18 septembrie am avut un accident la munca pe care nu l-am declarat.Cei de la firma mi-au tot zis sa nu declar că le fac lor rau si ca nu ... (vezi toată discuția)
Bună seara! tatăl meu a suferit un accident rutier în drum ... ELENA1234567890 ELENA1234567890 Bună seara! Tatăl meu a suferit un accident rutier în drum spre locul de muncă, iar la ceva timp a venit un domn care s-a recomandat că este de la o ... (vezi toată discuția)