avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Contributii si Impozite PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Contributii si Impozite PFA

Buna ziua. Doresc sa infiintez un PFA si as avea nevoie de cateva informatii. Cum ar fi cel mai indicat sa declar impozitare - pe norma de venit sau pe venit real? Daca as declara o norma de venit de 1500 de lei, care ar fi costurile lunare doar cu asigurarile (CAS, CASS) si ce inseamna ca nu platesc pensie intreaga (nu se va considera stagiu de cotizare sau cum?)? Impozitul de 16% se aplica la venitul net (cel ramas dupa plata asigurarilor sociale si deducerea altor cheltuieli cum ar fi carburant, energie electrica/termica, telefon, internet?). Sper sa ma puteti ajuta sa imi elucidez aspectele acestea, pentru a fi sigura de pasul pe care il fac. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: elf14 , utilizator 14:38, 24 Mai 2017
Valorile normelor de venit se stabilesc anual de catre cei de la finante la nivelul fiecarui judet, pentru fiecare cod caen in parte si apoi platile trimestriale facute pentru impozitul pe venit si contributiile sociale vor fi calculate doar prin aplicarea procentelor la aceasta valoare a normei de venit corespunzatoare codului caen pentru care sunteti autorizat ca pfa, indiferent daca realizati efectiv in anul fiscal incasari mai mari sau mai mici decat norma de venit.
Nu stiu ce activitate doriti sa desfasurati si deci ce cod caen veti avea, dar sunt pe net tabele cu normele de venit pentru anul 2017 le fiecare judet. Cautati sa vedeti care este norma de venit anuala la codul caen ales si comparati cu cam cat estimati ca veti avea ca incasari, pentru a putea opta intre impozitarea pe venit real (unde puteti sa deduceti si alte cheltuieli pe pfa legate de activitatea desfasurata si cu documente factura si chitanta sau bon fiscal luate pe pfa) si impozitarea pe norma de venit, caz convenabil dumneavoastra doar daca estimati ca in fiecare an veti incasa mai mult decat norma de venit.
Buna ziua din nou si multumesc pentru raspuns. Activitatea principala va fi 7021 - activitati de consultanta in comunicare si relatii publice, pe care nu am regasit-o in comunicatul postat de anaf. Am gasit insa la un obiect secundar, organizarea de evenimente.
Acum, revin putin la postarea initiala si va intreb ce inseamna ca nu platesc integral pensia (acei 10,5%, comparativ cu cei 26,3%)? Am observat chiar si aici pe forum ca multe persoane opteaza pentru cei 10,5%, dar as vrea sa fiu pe deplin lamurita. Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Activitate pe pfa BogdanCe BogdanCe Buna ziua. Urmeaza sa lucrez in curand pe baza de PFA. La un venit brut de aproximativ 2.500 RON /luna care forma de PFA ar fi optima? Am auzit diverse ... (vezi toată discuția)
Infiintare pfa muraru muraru Buna ziua, am o nelamurire referitoare la un PFA pe care il deschid acum in domeniu constructiilor (cean 4332). Nu stiu cum e mai bine, in sistem real sau la ... (vezi toată discuția)
Infiintare pfa Giani41 Giani41 Buna seara...doresc sa deschid pfa...comert ...(sincer cu noul sistem fiscal nu cred ca merita dar......) sunt multe intrebari la care nu am raspuns...una ar ... (vezi toată discuția)