Atrageti noi membrii in asociatie, convocati adunarea generala in care se fac alegeri pentru structura de conducere (din care sa faceti si dumneavoastra parte daca vreti) si votarea mutarii sediului asociatiei si apoi inregistrati la judecatorie procesul verbal cu noua componenta si cu noul sediu. Acum e bine sa cititi statutul pe care deja il are si cu aceasta ocazie puteti sa aduceti si la statut modificari si completari daca considerati ca nu corespund anumite prevederi cu ceea ce doriti sa faceti in perioada urmatoare. Aveti in vedere sa vorbiti cu cei din fosta conducere pentru a va da actele asociatiei. Detalii privind costurile le aflati de la judecatorie.
Am inteles, numai ca cei care vor sa predea asociatia mi-au spus ca predarea-primirea asociatiei se poate face la un notar public si dupa ce intru in posesia actelor sa merg la judecatorie. Se poate si asa? Ast raspuns, o zi buna.
De mentionat ca nu poate exista o ”preluare” a unei asociatii, cum e la o societate, in care cesionezi partile sociale... Doar o serie de artificii care conduc in fapt la o situatie analoga celei rezultate dintr-o ”preluare”. Calitatea de membru nu poate fi transmisa in niciun fel, nici cu titlu oneros (contra cost) nici cu titlu gratuit, nici intre vii, nici prin mostenire, nici intre persoane fizice, nici intre persoane juridice... este intuitu personae. Aportul al patrimoniul initial si eventuale ulterioare cotizatii, contributii etc. au regimul juridic al unei donatii, nu dau niciun drept de recuperare a lor daca iti inceteaza calitatea de membru... si nu pot fi vandute / cesionate ca nu e nici proprietar nici nu are vreun drept de creanta asupra asociatiei cel care a facut acele aporturi. In fapt daca vreti sa ”preluati” cum corect s-a spus deja trebuie cei interesati sa se inscrie ca membri, cei care nu mai sunt interesati sa se retraga, sa se faca sedinta de AG care sa aleaga in organele asociatiei persoane din randul noilor membri... si asa in fapt se ajunge la o situatie echivalenta unei ”preluari”. Orice act care ar implica insa vreo plata facuta de noii asociati ( in afara de o eventuala taxa de inscriere sau cotizatie) sau vreo plata facuta celor care pleaca in virtutea faptului ca au fost fodnatori / membri trebuei consdierata plata nedatorata si intelegerea care a stat la baza ei ca fiind lovita de nulitate absoluta....