avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... lnscrisuri in procesul de succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

lnscrisuri in procesul de succesiune

Ce inscrisuri sunt plauzibile in dovedirea activului si pasivului intr-un proces de succesiune si partaj?

Poate fi inchiriat un imobil din masa succesorala inainte de finalizarea succesiunii si partajului fara acordul unui mostenitor minoritar?
Ultima modificare: Miercuri, 24 Mai 2017
lorelai62, utilizator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 15:03, 24 Mai 2017
Orice înscrisuri doveditoare :) adică:
- pentru activ: orice act din care să rezulte un drept al defunctului (de exemplu, pentru dreptul de proprietate: titluri de proprietate, contracte de vânzare-cumpărare, acte de donație, certificate de moștenitor etc.)
- pentru pasiv: orice document din care să rezulte o obligație (un contract de credit, diverse acte în materia obligațiunilor etc.)

În ceea ce privește contractul de închiriere, cred că vă ajută foarte mult art. 641 din Codul civil, dar actul se va face în condițiile prevăzute de acel articol numai după dezbaterea succesiunii și obținerea certificatului de moștenitor. Apreciez că, înainte de finalizarea procedurii succesorale, doar moștenitorii sezinari ar putea încheia un contract de închiriere, cu condiția să nu devină un act de dispoziție (adică să fie încheiat pentru perioade mici - vedeți dispozițiile aceluiași articol).
Buna ziua,

Nu cred ca exista notiunea de inscrisuri plauzibile. Orice inscris care face dovada existentei bunului in patrimoniul defunctului poate fi folosit in acest scop (facturi fiscale, chitante, garantii, ordin de plata, contract vanzare cumparare etc). In aceea masura, se pot folosi orice inscrisuri care fac dovada pasivului (contracte de intretinere, contracte de vanzare cumparare neonorate de defunct, contracte de inchiriere, contracte de credit etc.).

Un bun imobil poate fi inchiriat daca un mostenitor minoritar se opune, insa ar trebui sa ii platiti contravaloarea partii acestuia din chiria incasata (daca nu o primeste, i-o puteti consemna la CEC pe numele lui).
alexandravasile a scris:

(daca nu o primeste, i-o puteti consemna la CEC pe numele lui).


Si daca co-proprietarul minoritar care se opune inchirierii si il deranjeaza pe chirias ce masuri ce pot face ceilalti co-proprietari?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenitorii sezinari Legal1228 Legal1228 Buna seara! Mostenitorii sezinari au dreptul de a vinde bunuri care fac parte din masa succesorala fara acordul celorlalti mostenitori sezinari? Sau pot ... (vezi toată discuția)
Inchirere fara succesiune marynus77 marynus77 Buna ziua, In urma decesului defunctului meu tata, am fost toti mostenitorii la notar unde am facut declaratii de acceptare a succesiunii, dar nu am ... (vezi toată discuția)
Succesiune doina99 doina99 Buna ziua! Daca 3 mostenitori detin un act de succesiune (o casa mostenita de la parinti) si doresc sa o modifice in favoarea unuia dintre ei ce posibilitati ... (vezi toată discuția)