avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1096 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cereri bani prin instanta
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cereri bani prin instanta

In orice litigiu aflat pe rolul unei instante de judecata, partile solicita ca partea care va pierde procesul sa fie obligata la plata cheltuielilor de judecata, inclusiv la plata cheltuielilor efectuate de catre partea care a castigat pentru avocat.

Acum, daca pentru un avocat ar trebui sa platesc 1000 lei, in cazul in care castig procesul, voi putea solicita instantei ca pârâtul sa plateasca cheltuielile de judecată pe care le-am facut catre avocat.
Dar daca nu imi angajez avocat, si totusi voi avea castig de sansa, am dreptul sa solicit instantei sa oblige pe parat sa-mi plateasca suma de 1000 de lei reprezentand suma pe care i-as plati unui avocat?
Acesti bani (1000 lei), avocatul ii pretinde pt redactarea caii de atac, timpul dedicat studiului dosarului si a legilor, etc, eu care in cazul in care nu mi-as angaja avocat, dar totusi imi dedic timpul pentru studiul dosarului, a legilor si redactarii a caii de atac, nu as putea sa solicit aceasta suma de 1000 de lei?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 21:29, 25 Mai 2017
Buna ziua,

Orice cerere pentru plata cheltuielilor de judecata trebuie dovedita, adica trebuie depusa dovada platii onorariului de avocat. Chiar daca va angajati avocat si acesta presteaza servicii juridice in favoarea dvs. la proces, instanta nu va acorda onorariul de avocat daca nu se depune dovada achitarii onorariului.

Drept urmare, nu sunteti indreptatit sa solicitati cheltuieli de judecata pe care nu le-ati suportat.
Adică timpul meu pentru studierea legilor si a redactării cailor de atac, nu este la fel ca si cum as cheltui pentru onorariul avocatului?
Cand intreb pe avocat ce reprezinta onorariul sau, acesta imi spuna ca reprezinta timpul pentru studierea dosarului in cauza, redactarea intampinarii, a contestatiei sau a plangerii, etc, dar daca aceste lucruri le fac si eu, mie de ce instanta nu poate sa imi admita cererea pentru cheltuielile de timp pentru studierea dosarului, studierea legilor si timpul pentru redactarea a oricarui act juridic?
:DStimata doamna credeam ca am vazut destule dar postarea dvs sublima le intrece pe toate.Va recomand ca urmanand acelasi principiu sa va reparati singura pantofii,sa va plombati singura cariile si eventual cu ceva studiu poate va operati singura de apendicita.Va dati seama cati bani puteti castiga.Mult succes.
avnic a scris:

:DStimata doamna credeam ca am vazut destule dar postarea dvs sublima le intrece pe toate.Va recomand ca urmanand acelasi principiu sa va reparati singura pantofii,sa va plombati singura cariile si eventual cu ceva studiu poate va operati singura de apendicita.Va dati seama cati bani puteti castiga.Mult succes.

Exact stimate domn avocat, asa procedez cum mi-ați recomandat, urmez aceleași principiu însă nu cele menționate de dvs, îmi fac singură mâncare fărăr să apelez la un bucătar, îmi spal singură hainele, fără să apelez la o firmă de spălătorie, îmi conduc propria mașină, fără a apela la un șofer, pe când dvs cred că apelați la orice serviciu inclusiv bucătar, spalători, menajeră, șofer.
Daca ar fi sa ramanem in termeni strict juridici, legea prevede in mod expres care sunt cheltuielile de judecata care pot fi acordate, cu acest titlu de cheltuieli de judecata, respectiv:
-taxele judiciare de timbru şi timbrul judiciar,
-onorariile avocaţilor, ale experţilor şi ale specialiştilor,
-sumele cuvenite martorilor pentru deplasare şi pierderile cauzate de necesitatea prezenţei la proces,
-cheltuielile de transport şi, dacă este cazul, de cazare, precum şi orice alte cheltuieli necesare pentru buna desfăşurare a procesului.

Dvs ca parte in proces nu puteti pretinde cheltuielile "cuvenite avocatului" pentru simplul fapt ca nu sunteti avocat, adica o persoana care sa desfasurati o activitate strict reglementata de lege.

In schimb, nimic nu va impiedica sa solicitati un alt gen de reparatii, respectiv reparatii pentru prejudiciul material sau moral ori daune-interese dupa caz, in situatia in care ati suferit un prejudiciu.

Ce este important de inteles pentru dvs, este ca procesul se desfasoara dupa niste reguli juridice clare, scrise, obligatorii si nu neaparat dupa reguli morale sau socio-morale, si din acest motiv anumite aspecte apar de multe ori ca fiind curioase si aparent inexplicabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care sunt avantajele şi dezavantajele de a mă apăra singură ... Wibe Wibe Care sunt avantajele şi dezavantajele de a mă apăra singură la un proces de divorț partea adversă având avocat ? (vezi toată discuția)
Cit sunt cheltuielile de judecata pentru cineva care nu-si plateste intretinerea? Costin Savescu Costin Savescu Va rog sa-mi spuneti cit - ce suma, estimativ, se platesc cheltuieli de judecata pentru cineva care e dator la intretinere si asociatia il da in judecata ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata micsorate - reducere onorariu avocat, recuperare diferenta ghioarcacornel ghioarcacornel Am o nedumerire... Cu ceva timp in urma am avut un accident de masina .Cea care a fost vinovata de acel accident, a cerut in instanta anularea procesului ... (vezi toată discuția)