avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune din afara tarii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune din afara tarii

Buna ziua,

Premise:
locuiesc in Statele Unite.
Am avut in Romania o matusa care a decedat acum o saptamana.
Dansa era vaduva, nu a avut copii, frati sau surori.
Eu sunt nepot de verisoara (mama mea si dansa era verisoare primare, mamele lor fiind surori).
Se pare ca sunt singura ruda de sange in viata.
Ar mai fi ceva rude indepartate din partea sotului decedat.

Intrebari:
trebuie sa deschid succesiune sau sunt direct mostenitor?
Au rudele din partea sotului vreun drept?
Pot sa deschid succesiunea la un notar fara sa fiu prezent in Romania?

Multumiri anticipate.
Cel mai recent răspuns: Florian59 , utilizator 14:26, 29 Mai 2017
Buna seara,
1. Trebuie sa dezbateti succesiunea la un notar din Romania notar care sa aiba cabinetul pe raza judecatoriei sub a carei acoperire a avut ultimul domiiciliu defuncta.
2. Daca nu sunteti prezent dumneavoastra fizic TREBUIE sa imputerniciti notarial pe cineva care sa va reprezinte interesele. Imputernicirea se poate face la un notar din Romania, daca acum sunteti in tara, sau din SUA, apostilata si transmisa in tara unde se traduce si se legalizeaza.
3. Cu privire la drepturile rudelor sotului, daca nu s-a dezbatut succesiunea de pe urma sa atunci trebuie si aceia dezbatuta si vazut in ce masura sunt bunuri si acceptarea s-a facut in termenul legal.
Va sfatuiesc, daca aveti in tara, sa luati legatura cu vreo cunostinta avocat sau jurist care sa va edifice mai bine prin telefon daca sunteti in SUA!
Multumesc pentru raspuns.

Cum as putea afla daca s-a facut succesiune dupa unchiul meu? Vorbim de acum 30 de ani. Actele se inregistreaza undeva, sa ma pot duce sa ma interesez?
Bună seara,

Haideți să le luăm punctual.

1. Întotdeauna, pentru a putea fi constatată (sau atestată, cum vreți să-i spuneți) calitatea unui moștenitor, trebuie îndeplinită procedura succesorală. Întotdeauna. Chiar și atunci când moștenitorul vine în baza unui testament. Chiar și atunci când este unicul urmaș. Motivele le-am mai expus.
Singurul moment în care s-ar putea sări peste aceste formalități ar fi atunci când defunctul nu mai avea drepturi și obligații în patrimoniul său.

2. Nu puteți să dezbateți succesiunea fără să fiți prezent personal sau printr-un mandatar. Nu puteți face asta online, telefonic sau prin alte mijloace de la distanță. În cazul succesiunilor, mandatarul trebuie să fie împuternicit prin procură în formă autentică, deci nu o puteți face la un notar în SUA pentru că la ei nu există un echivalent al încheierii de autentificare. Puteți face procuri la notari în SUA pentru diverse operațiuni (în general, de administrare), dar în niciun caz pentru succesiuni. În acest caz trebuie să faceți procura pe teritoriu românesc (în România sau la ambasada/consulatul României în străinătate) sau într-o țară în care este reglementată forma autentică - în general, cele cu sistem de drept latin.

3. Rudele din partea soțului nu vin la succesiunea defunctei nici direct (pentru că nu au vocație succesorală) și nici indirect (pentru că soțul este predecedat și nu o moștenește).

4. Nici dumneavoastră nu veniți la succesiunea defunctei, pentru că sunteți rudă de gradul V și nu aveți vocație succesorală (condiția, pentru a putea moșteni, este să fiți rudă de până la gradul IV).
Dacă nu mai trăiește niciunul dintre înaintașii dumneavoastră în grad mai apropiat cu defuncta, și dacă defuncta chiar nu a mai avut alți urmași, așa cum spuneți, atunci succesiunea este vacantă.

5. Evidențele succesorale se țin la Camerele Notarilor Publici iar persoanele care justifică un interes legitim pot solicita informații cu privire la acestea.
nicu12 a scris:

Bună seara,

Haideți să le luăm punctual.


4. Nici dumneavoastră nu veniți la succesiunea defunctei, pentru că sunteți rudă de gradul V și nu aveți vocație succesorală (condiția, pentru a putea moșteni, este să fiți rudă de până la gradul IV).
Dacă nu mai trăiește niciunul dintre înaintașii dumneavoastră în grad mai apropiat cu defuncta, și dacă defuncta chiar nu a mai avut alți urmași, așa cum spuneți, atunci succesiunea este vacantă.

5. Evidențele succesorale se țin la Camerele Notarilor Publici iar persoanele care justifică un interes legitim pot solicita informații cu privire la acestea.


Multumesc pentru raspuns. Solid.

Citind punctul 4, mi se pare ca acesta anuleaza punctul 2 (in cazul meu).
Deci eu nu am nici un drept asupra bunurilor ramase de la matusa mea? Atunci ce se intampla cu ele? Apartament plus cont bancar?



Cu stima
În cazul dumneavoastră, dacă într-adevăr se îndeplinește condiția din paragraful 2 de la punctul 4, atunci într-adevăr, punctele 1 și 2 se exclud.

În această situație, după cum am afirmat deja, ar fi vorba despre o succesiune vacantă, adică averea defunctei ar culege-o statul. Asta, cu condiția ca defuncta să nu fi lăsat vreun testament.

În speța dumneavoastră sunt relevante articolele 963 și 983 din Noul cod civil. Presupunând că din SUA aveți acces mai greu la legislația noastră (rezultatele motoarelor de căutare fiind optimizate pentru site-urile locale), vi le reproduc aici:

Art. 963: Moştenitorii legali
(1)Moştenirea se cuvine, în ordinea şi după regulile stabilite în prezentul titlu, soţului supravieţuitor şi rudelor defunctului, şi anume descendenţilor, ascendenţilor şi colateralilor acestuia, după caz.
(2)Descendenţii şi ascendenţii au vocaţie la moştenire indiferent de gradul de rudenie cu defunctul, iar colateralii numai până la gradul al patrulea inclusiv.
(3)În lipsa moştenitorilor legali sau testamentari, patrimoniul defunctului se transmite comunei, oraşului sau, după caz, municipiului în a cărui rază teritorială se aflau bunurile la data deschiderii moştenirii.


Art. 983: Dreptul de moştenire al colateralilor ordinari
(1)Colateralii ordinari sunt rudele colaterale ale defunctului până la gradul al patrulea inclusiv, cu excepţia colateralilor privilegiaţi.
(2)Colateralii ordinari vin la moştenire dacă descendenţii, ascendenţii privilegiaţi, colateralii privilegiaţi şi ascendenţii ordinari nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru a moşteni. Dispoziţiile art. 964 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
(3)Colateralii ordinari vin la moştenire în ordinea gradelor de rudenie cu defunctul.
(4)În concurs cu soţul supravieţuitor, colateralii ordinari ai defunctului, indiferent de numărul lor, culeg împreună un sfert din moştenire.
(5)Moştenirea sau partea din moştenire cuvenită colateralilor ordinari de acelaşi grad se împarte între aceştia în mod egal.

Alte discuții în legătură

Buna ziua ! de curând verisoara mamei mele (fiica unchiului ... A.Mrn A.Mrn Buna ziua ! De curând verisoara mamei mele (fiica unchiului mamei) a decedat. Aceasta nu avea nici copii nici soț și nici frați sau surori și de asemenea ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire andreea.d andreea.d Buna ziua. Va scriu in legatura cu o problema legata de mostenirea unchiului meu care a decedat in urma cu aproximativ o luna din pricina cancerului ... (vezi toată discuția)
Intrebari succesiune noiklosa noiklosa Am o ruda care a decedat (matusa), eu fiind unicul mostenitor. 1. Succesiunea prin notar (nu in instanta) se dezbate obligatoriu in orasul unde isi avea ... (vezi toată discuția)