În cazul dumneavoastră, dacă într-adevăr se îndeplinește condiția din paragraful 2 de la punctul 4, atunci într-adevăr, punctele 1 și 2 se exclud.
În această situație, după cum am afirmat deja, ar fi vorba despre o succesiune vacantă, adică averea defunctei ar culege-o statul. Asta, cu condiția ca defuncta să nu fi lăsat vreun testament.
În speța dumneavoastră sunt relevante articolele 963 și 983 din Noul cod civil. Presupunând că din SUA aveți acces mai greu la legislația noastră (rezultatele motoarelor de căutare fiind optimizate pentru site-urile locale), vi le reproduc aici:
Art. 963: Moştenitorii legali
(1)Moştenirea se cuvine, în ordinea şi după regulile stabilite în prezentul titlu, soţului supravieţuitor şi rudelor defunctului, şi anume descendenţilor, ascendenţilor şi colateralilor acestuia, după caz.
(2)Descendenţii şi ascendenţii au vocaţie la moştenire indiferent de gradul de rudenie cu defunctul, iar colateralii numai până la gradul al patrulea inclusiv.
(3)În lipsa moştenitorilor legali sau testamentari, patrimoniul defunctului se transmite comunei, oraşului sau, după caz, municipiului în a cărui rază teritorială se aflau bunurile la data deschiderii moştenirii.
Art. 983: Dreptul de moştenire al colateralilor ordinari
(1)Colateralii ordinari sunt rudele colaterale ale defunctului până la gradul al patrulea inclusiv, cu excepţia colateralilor privilegiaţi.
(2)Colateralii ordinari vin la moştenire dacă descendenţii, ascendenţii privilegiaţi, colateralii privilegiaţi şi ascendenţii ordinari nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru a moşteni. Dispoziţiile art. 964 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
(3)Colateralii ordinari vin la moştenire în ordinea gradelor de rudenie cu defunctul.
(4)În concurs cu soţul supravieţuitor, colateralii ordinari ai defunctului, indiferent de numărul lor, culeg împreună un sfert din moştenire.
(5)Moştenirea sau partea din moştenire cuvenită colateralilor ordinari de acelaşi grad se împarte între aceştia în mod egal.