avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul la mostenire

Buna ziua. Va scriu in legatura cu o problema legata de mostenirea unchiului meu care a decedat in urma cu aproximativ o luna din pricina cancerului osos.
Mentionez ca inainte de aceasta m-am ingrijit pe cat posibil de starea lui de sanatate atat la domiciliu, cat si la spital, stiind ca sunt singura lui ruda in viata.
Intr-o zi am fost sunata de la spital anuntandu-ma ca unchiul meu doreste externarea astfel incat ar fi vorbit cu niste asa-zise rude, pe care eu nu le cunosc, care i-au promis ca il vor vindeca (lucru imposibil, intrucat el se afla in metastaza).
In timpul vietii acesta mi-a spus de nenumarate ori ca imi va lasa casa lui mostenire si incepusem inclusiv sa fac demersuri in acest sens, insa dupa externare a spus ca le va face acte de mostenire respectivelor rude dintr-un motiv necunoscut.
In necunostinta de cauza daca exista un act de mostenire intocmit in numele tertilor, doresc sa stiu daca pot deschide succesiunea, conform gradului meu de rudenie.
 Astfel: mama mea, E, (decedata) a fost sora unchiului meu, G. In copilaria acestora, mama a fost adoptata de catre sora tatalui ei biologic, astfel mama si G devenind din frati, verisori, iar eu sunt in prezent nepoata de verisoara. Nu cunosc gradul de rudenie al tertilor, daca este mai apropiat sau indepartat fata de mine.
Am mai aflat ca pe langa acestia mai exista un mostenitor care are acelasi grad de rudenie pe care il avea si mama mea, adica o verisoara a lui G (tatal ei fiind fratele tatalui lui G).
Ce pot face in situatia data, am dreptul sa deschid succesiunea? Daca da, ce demersuri trebuie sa fac?
Sau in cazul existentei unui act de mostenire, il pot combate in instanta pentru a obtine o parte?
Va fi pe cote-parti/devalmasie?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 13:22, 11 Iulie 2017
De asemenea, mai exista o problema. Locul de veci al mamei mele este trecut pe numele unchiului si doresc sa il trec pe numele meu, indiferent cum va evolua situatia mostenirii.
Cum procedez?
Adresati-va în primul rand unui notar
Din punct de vedere legal, fiind ruda de gradul 5, daca unchiul nu a apucat sa va faca un testament, dvs nu aveti vocatie succesorala la mostenire si implicit, nici o calitate sa solicitati dezbaterea succesiunii.
La fel si alte "rude", daca nu au un testament sau sunt mai indepartate decat gradul 4 (ultimii cu vocatie succesorala fiind verii primari ai defunctului sau frati si surori ai bunicilor defunctului)
In atare situatie, mostenitorul legal va fi acea verisoara primara.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conf.art.963(2)NCC"Descendentii si ascendentii au vocatie la mostenire indiferent de gradul de rudenie cu defunctul,iar colateralii numai pana la gradul al patrulea inclusiv.",in speta,mostenitorul legal va fi verisoara primara, care nu poate fi inlaturata de la mostenire decat prin testament.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tatal meu meu si fratele lui ambii in viata au avut un un var ... albin albin Tatal meu meu si fratele lui ambii in viata au avut un un var drept de mult timp decedat a carui unica fiica a decedat recent se pare fara mostenitori inclusiv ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa verisor marius_wiz marius_wiz Buna ziua Speta in cauza ar fi : am un verisor mult mai in varsta de gradul 2 care nu are copii, frati sau parinti din pacate. El mai are doi verisori de ... (vezi toată discuția)
Succesiune din afara tarii nedormit_in_NYC nedormit_in_NYC Buna ziua, [u]Premise:[/u] locuiesc in Statele Unite. Am avut in Romania o matusa care a decedat acum o saptamana. Dansa era vaduva, nu a avut copii, ... (vezi toată discuția)