Buna ziua,
Am observat multe actiuni formulate de catre parintele rezident, pentru a se retrage dreptul autoritatii parintesti a nerezidentului, drept parintesc confirmat deja prin hotarare judecatoreasca.
Intrebarea mea este daca, avand in vedere ca se cere o decadere dintr-un drept parintesc, rezidentul poate avea calitate procesuala activa sau aceasta calitate revine doar DGASPC in baza Art 508 CC.
Chiar si pe acest forum s-au cerut (si s-au dat!) sfaturi ptr ca mama sa introduca actiune de custidie (a.p.)unica din cauza ca nu se poate lua legatura cu tatal copilului, tatal nu se intereseaza, nu plateste pensie etc.
Cine cere, nu cere in baza art 508, ci in baza lui 398 daca nu exista inca o hotarare cu privire la exercitarea autoritatii parintesti sau 403 in cazul descris de dvs., cand exista hotarare.
Art. 398
(1) Daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.
(2) Celalalt parinte pastreaza dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului, precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia.
Modificarea masurilor luate cu privire la copil Art. 403
In cazul schimbarii imprejurarilor, instanta de tutela poate modifica masurile cu privire la drepturile si indatoririle parintilor divortati fata de copiii lor minori, la cererea oricaruia dintre parinti sau a unui alt membru de familie, a copilului, a institutiei de ocrotire, a institutiei publice specializate pentru protectia copilului sau a procurorului.