avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... autoritatea parinteasca comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

autoritatea parinteasca comuna

Buna ziua,
Am observat multe actiuni formulate de catre parintele rezident, pentru a se retrage dreptul autoritatii parintesti a nerezidentului, drept parintesc confirmat deja prin hotarare judecatoreasca.
Intrebarea mea este daca, avand in vedere ca se cere o decadere dintr-un drept parintesc, rezidentul poate avea calitate procesuala activa sau aceasta calitate revine doar DGASPC in baza Art 508 CC.
Din lege nu rezulta ca ar avea calitate procesuala activa parintele rezident.

Chiar si pe acest forum s-au cerut (si s-au dat!) sfaturi ptr ca mama sa introduca actiune de custidie (a.p.)unica din cauza ca nu se poate lua legatura cu tatal copilului, tatal nu se intereseaza, nu plateste pensie etc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Mai 2017
asaofi, utilizator
Cine cere, nu cere in baza art 508, ci in baza lui 398 daca nu exista inca o hotarare cu privire la exercitarea autoritatii parintesti sau 403 in cazul descris de dvs., cand exista hotarare.

Art. 398
(1) Daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.
(2) Celalalt parinte pastreaza dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului, precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia.

Modificarea masurilor luate cu privire la copil Art. 403
In cazul schimbarii imprejurarilor, instanta de tutela poate modifica masurile cu privire la drepturile si indatoririle parintilor divortati fata de copiii lor minori, la cererea oricaruia dintre parinti sau a unui alt membru de familie, a copilului, a institutiei de ocrotire, a institutiei publice specializate pentru protectia copilului sau a procurorului.

Vedeti in articol cine are calitate procesuala.


Ce...schimbare de imprejurari? Autoritatea parinteasca comuna se da...la liber!
Da, se da la liber.. dar se si ia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere reconventionala pentru schimbarea domiciliului copiilor corando corando Acum 8 ani am obtinut o hatarare definitiva si irevocabila ptr custodia celor 3 copii minori . Am introdus actiune de recalculare pensie de intretinere si ... (vezi toată discuția)
Divort - copil minor ayleena ayleena Buna seara, Imi spuneti, va rog, cele 30 zile pana la hotararea definitiva incep din momentul in care se afiseaza hotararea pe portal.just.ro sau din ... (vezi toată discuția)
Exercitare autoritate parinteasca in comun ionut979 ionut979 buna ziua. am divortat in decembrie 2010. sentinta este definitiva si irevocabila. copilul minor a fost incredintat fostei sotii. acum cu intrarea in vigoare a ... (vezi toată discuția)