avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident cu victima sofer alcoolemie 0.67 in aer ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident cu victima sofer alcoolemie 0.67 in aer expirat

Buna ziua!
Matusa mea a fost accidentata pe trotuar de catre un sofer sub influenta alcoolului 0.67 in aer expirat la locul accidentului. Soferul vinovat nu a vazut o alta masina care dorea sa parcheze intrand fara franare in aceasta care la randul ei a intrat intr-o masina parcata(fara sofer la mom respectiv) ultima fiind impinsa pe trotuar si izbind-o pe matusa mea rupandu-i un picior de la genunchi. Matusa a fost internata, operata si se afla in spital. Intrebarea mea este daca noi, apartinatorii, trebuie sa facem ceva in privinta anchetei ( o plangere sau sesizare la politie) sau sa asteptam rezultatul anchetei ( care de fapt este f clar inca de la mom producerii accidentului) si abia apoi sa cerem despagubiri in privinta ingrijirii cum se cuvine a matusii mele. Mentionez ca politia a luat nr nostru de telefon dar au trecut deja aproape 10 zile si nu ni s-a comunicat nimic. Cum se procedeaza intr-un astfel de caz. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: milikutza , utilizator 11:14, 29 Iunie 2017
Sa mearga la politie sa se constituie parte civila i procesul penal.
Are dreptul de a merge si insotita de avocat la declaratie sau sa se ocupe avocatul fara ea daca nu se poate deplasa in acest moment.
Matusa trebuie sa depuna plangere penala prealabila impotriva faptuitorului in termen de 3 luni de zile.
Strangeti toate chitantele/facturile in legatura cu cheltuielile prilejuite cu acest eveniment.
Cu toate actele medicale matusa dvs trebuie sa se prezinte la INML pentru eliberarea CML.
In cadrul procesului penal aveti dreptul sa va constituiti parte civila solicitand daune materiale si morale.
Va rog sa-mi spuneti cum sa procedam: noi am depus dosar pentru despagubire prin asigurari si am primit o oferta cu care suntem de acord dar vinovatul ne roaga sa nu acceptam oferta ci sa negociem cu el sa stabilim o suma de despagubire deoarece el nu vrea sa aiba niciun alt proces inafara de cel pentru alcool. In cazul acesta cum se procedeaza legal?? Multumesc frumos!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De regula firmele de asigurari nu acorda o despagubire echitabila in raport cu prejudiciul suferit la intelegere amiabila, in instanta se obtine ceva mai mult.
Ar fi bine sa va sfatuiti cu o persoana specializata in astfel de litigii inainte sa semnati ceva.
Va multumesc frumos pt. sfaturi si promptitudinea cu care imi raspundeti.
As mai avea o intrebare...

Vroiam sa ma informez in legatura cu actiunea de regres in cazul vinovatului accidentului si anume daca se poate indrepta catre el aceasta actiune , el avand 1.21 alcool in sange.
Mai concret, el se incadreaza intr-unul din cazurile de mai jos?

Cazurile in care Asiguratorul RCA recupereaza despagubirile platite in numele propriului asigurat sunt strict enuntate in art.58 din Legea nr.136/1995:

"Asiguratorul recupereza sumele platite drept despagubiri de la persoana raspunzatoare de producerea pagubei, in urmatoarele cazuri:
a) accidentul a fost produs cu intenie;
b) accidentul a fost produs in timpul comiterii unor fapte incriminate de dispoziiile legale privind circulatia pe drumurile publice ca infractiuni savarsite cu intentie, chiar daca aceste fapte nu s-au produs pe astfel de drumuri sau in timpul comiterii altor infractiuni savrite cu intentie;
c) accidentul a fost produs in timpul cand autorul infractiunii savrite cu intentie incearca sa se sustraga de la urmrire;
d) persoana raspunzatoare de producerea pagubei a condus autovehiculul fara consimtamantul asiguratului".

Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune regres asigurator milikutza milikutza Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca un sofer cu 1.21 alcool in sange vinovat de un accident cu victima se incadreaza intr-unul din cazurile ... (vezi toată discuția)
Despagubire accident prede prede In cazul unui accident cu victima,daca victima cere despagubiri le plateste asigurarea masinii? Daca da paguba va fi recuperata de la sofer?va incerca ... (vezi toată discuția)
Cazuri de regres al asiguratorului rca impotriva asiguratului haky_h haky_h Buna ziua, Va rog frumos sa imi spuneti (eventual cu referire la articol din lege) daca exista vreo situatia in care asiguratorul RCA, poate cere in instanta ... (vezi toată discuția)