avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dobandirea unui imobil prin plata sultei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dobandirea unui imobil prin plata sultei

Caut o solutionare la urmatoarea problema: doi frati, sa zicem X si Y, printr-un partaj voluntar dobandesc urmatoarele dintr-un teren cu casa parinteasca pe el:
- fratele X, jumatate de teren fara niciun bun pe el, plus doua camere din casa parinteasca in suprafata totala de 19 mp;
- fratele Y dobandeste cealalta jumatate de teren, cu casa parinteasca construita pe el, plus alte doua camere din imobil, in suprafata totala de 33 mp;

Vreau raspuns la doua aspecte:
1. Fratele Y, in conditiile in care detine cota parte mai mare din imobil si intregul teren de sub acesta, poate dobandi dreptul de proprietate la intreg imobilul in schimbul unei sulte pentru cele doua camere ale fratelui X?
2. In cazul acesta fratelui X i se dat doar un drept de superficie asupra celor 2 camere?
3. Imobilul are o vechime de 50 de ani necesitand reparatii majore. Fratele Y poate demola intreaga casa aflandu-se pe proprietatea lui? (este de ajuns sa-si darame propriile camere pentru a cadea toata casa) Se mai impune plata sultei in acest caz?
4. Ce alta solutie exista pentru a se elimina dreptul fratelui X la cele doua camere si servitutea de acces la ele?
Cel mai recent răspuns: hensongraphics , utilizator 10:44, 24 Septembrie 2009
Vin cu o completare: au trecut 7 ani de la partaj. Se mai poate face ceva?
Poate cumpara ce are fratele X - contract de vanzare-cumparare.
De acord. Asta inseamna calea amiabila, dar nu se vrea. Sunt frati vitregi si nu se mai inteleg. Ba mai mult, desi imobilul este de peste 50 de ani,fratele X nu vrea sa cedeze cele doua camere care sunt la limita surparii.
Pe partaj nu se mai poate face nimic, de sulte nu poate fi vorba, dar poate sa-i ceara chirie pe terenul ocupat de partea lui din constructie, nu este obligat sa i-l lase in folosinta gratuita.Daca poate face dovada ca partea de casa a fratelui pune in pericol si partea lui de casa, o actiune avand ca obiect "obligatia de a face"ar duce la obligarea fratelui vitreg sa-si repare camerele lui.Sa i le iei nu prea ai cum, eventual ii soliciti chirie pe teren, nu ti-o plateste si, dupa o vreme, pentru neplata chiriei, ai putea sa-l executi silit si poate te alegi cu cele doua camere in contul datoriei.Drum lung, greu, probabil si posibil da nu cert.Pana una alta ar fi bine sa repari camerele tale si, daca dovedesti dupa asta ca ruina lui te-a afectat rau de tot, obtii bani frumosi pe langa obligatia de a si le repara.
Dar, daca se merge pe calea demolarii imobilului. Y cere primariei obtinerea autorizatiei de demolare pe motiv ca acesta prezinta "pericol public". Casa este veche (50 de ani) nu sunt bani de renovare, se vrea demolarea constructiei. Primaria nu va da autorizatie de demolare pe intreaga casa si astfel se forteaza mana lui X?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O casa , 2 propieteri genessis63 genessis63 impreuna cu fratele meu am mostenit casa parinteasca situata in provincie. desi am fost dispus sa platesc partea ce revenea fratelui meu acesta nu a fost de ... (vezi toată discuția)
Testament - bună seara! am o întrebare va rog, despre un testament. În ... mamarina mamarina Bună seara! Am o întrebare va rog, despre un testament. În testament spune asa : ----- Se va împărți 1/2 în părți egale, atât imobilul cât și ... (vezi toată discuția)
Mostenire si partaj cu probleme haralambie haralambie Speta este urmatoarea: doi mostenitori X si Y, frati. Mostenirea un teren de 1000 mp si o casa de 80 mp. Y vrea sa vanda partea lui, X nu vrea. Casa nu se ... (vezi toată discuția)