avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Nu am cum sa revin in tara pentru a innoi CI. Ce fac?
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Nu am cum sa revin in tara pentru a innoi CI. Ce fac?

Buna ziua,

Sunt curios care este legislatia din care as putea afla ce se intampla in urmatorul caz de exceptie:

Imi va expira cartea de identitate (CI), dar nu am posibilitatea sa revin in tara la timp pentru a o innoi. Ce prevede legea in acest caz?

Multumesc anticipat!
Ma puteti salva de la indelungi cautari pe net ... stiti cum e ...
Cel mai recent răspuns: rosioru_tudor , utilizator 23:15, 1 Iunie 2017
Adaug aici (este foarte important) ca am pasaport valabil totusi.
Atunci nu mai cautati pe net inutil. Legea prevede o sanctiune de vreo 50 lei pentru neinnoirea CI la timp dar puteti justifica ca erati la munca in strainatate.
Mergeti la ambasada/consulat si imputerniciti o persoana aflata in tara care sa se prezinte la serv. de evidenta a persoanelor de la locul dvs. de domiciliu pentru a va depune cererea si a va ridica noul act de identitate. Ii trimiteti impreuna cu imputernicire si pozele stampilate de ambasada/consulat, buletinul, cartea de alegator(daca o mai aveti), certif. de nastere, dovada adresei de domiciliu(contractul pe casa din care sa rezulte ca sunteti proprietar),iar dupa caz certif. de casatorie, sentinta divort, certif deces, certif. nastere copilasi cu varsta pana in 14 ani. Daca locuiti in strainatate si nu mai aveti domiciliul in Romania, aveti acte de identitate straine, puteti solicita de la ambasada/consulat un pasaport de CRDS(dar asta implica sa predati buletinul si sa nu mai primiti altul).
Doar 50 de lei? Atat de putin?
Sunteti 100% sigur?

Multumesc.
Justitiarul711 a scris:

Mergeti la ambasada/consulat si imputerniciti o persoana aflata in tara care sa se prezinte la serv. de evidenta a persoanelor de la locul dvs. de domiciliu pentru a va depune cererea si a va ridica noul act de identitate. Ii trimiteti impreuna cu imputernicire si pozele stampilate de ambasada/consulat, buletinul, cartea de alegator(daca o mai aveti), certif. de nastere, dovada adresei de domiciliu(contractul pe casa din care sa rezulte ca sunteti proprietar),iar dupa caz certif. de casatorie, sentinta divort, certif deces, certif. nastere copilasi cu varsta pana in 14 ani. Daca locuiti in strainatate si nu mai aveti domiciliul in Romania, aveti acte de identitate straine, puteti solicita de la ambasada/consulat un pasaport de CRDS(dar asta implica sa predati buletinul si sa nu mai primiti altul).

OK, si o intrebare de concluzie:
Ce ma fac daca nu am cum sa ajung nici pana la ambasada/consulat?

Multumesc mult!

Alte discuții în legătură

Buletin expirat sandu31 sandu31 ce amenda ma asteapta pentru buletin expirat la nivel de municipiu (vezi toată discuția)
Divorț în lipsa pârâtului. MauraElena MauraElena Bună ziua , vă rog frumos să-mi răspundeți la unele întrebări dacă este cu putință: -Mă aflu în strainatate cu fiul meu , sotul meu a ... (vezi toată discuția)
Buletin expirat stirbu67 stirbu67 Biroul de evidenta are obligatia legala de a verifica valabilitatea buletinelor? Daca da, care este santiunea in cazul nerespectarii acestei obligatii (vezi toată discuția)