avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune bilaterala de vanzare - cumparare teren ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune bilaterala de vanzare - cumparare teren agricol extravilan nefinalizata

Buna ziua ! In august 2012 am primit oferta de cumparare de terenuri agricole extravilane, la un pret oarecum derizoriu, de 0,35 Ron/mp, din care 0,05 Ron/mp, suma retinuta de firma cumparatoare din pret, fara prevedere in promisiunea, pentru intocmirea documentatiei cadastrale si desschidere de carti funciare pentru terenurile promise, pretul fiind achitat integral subsemnatului cumparator, respectiv 0,30 Ron/mp = 3000 Ron/ha, iar tot atunci firma cumparatoare a retinut actul original de proprietate, solicitand din partea vanzatorului si o procura autentica prin care firma vanzatoare, in numele si pentru subsemnatul proprietar vanzator, putea actiona peste tot si oriunde va fi necesar, inclusiv obtinerea de subventii de la APIA Vaslui pentru terenurile promise, urmand ca pana in august 2014 sa fie perfectate contractele de vanzare - cumparare avand ca obiect terenurile propmise. Intre timp a aparut si Legea 17 / 2014, care complica oarecum problemele, privind procedura si dreptul de preemtiune la cumparare, dar care, cu intelegere si vointa se pot rezolva, insa cu toate interventiile subsemnatului vanzator si notificari repetate, firma cumparatoare refuza orice comunicare cu subsemnatul, fiind depasit si termenul legal de apelare la instanta de judecata, fiind acum deja in anul 2017!? In 2016 am primit o notificare de amenintare de la o firma de avocati prin care mi se cerea, intr-un termen f. scurt, sa ma prezint cu toate actele la un birou notarial din Iasi pentru incheierea contractului de vanzare - cumparare pentru o parte din terenuri, pentru care presupounh ca firma vanzatoare intocmise, in baza procurii date, documentatii cadastrale, cu deschiderea de carti funciare, dartermenul f. scurt si lipsa actului de proprietate si lipsa documentatiilor cadastrale si a extraselor de carte funciara, pe care nu le-am primit niciodata, precum si varsta si starea sanatatii, a facut imposibila prezenta la biroul notarial si incheierea contractului de vanzare - cumparare, fiind deci intr-o imposibilitate totala de a incheia contractul!??? Nu stiu ce sa cred, dar lipsa totala de comunicare din partea firmei cumparatoare si cumpararea de terenuri agricole extravilane cu acel pret derizoriu, pret de care eu aveam nevoie la data perfectarii promisiunilor bilaterale de vanzare - cumparare, imi da de gandit, mai ales ca au trecut ceva ani din 2012 - prezent, fara niciun rezultat, cu toate notificarile, solicitarile si interventiile mele repetate, cu scrisori recomandate cu confirmare de primire, e-mailuri, telefoane, si cred ca la mijloc este o smecherie prin care firma cumparatoare, pe baza procurii, a incasat an de an subventii de la APIA, cred ca ceva mai mult decat pretul convenit si achitat, iar in final, prin tergiversare si necomunicare, se va incerca de catre firma cumparatoare dezicerea de contarctul de vanzare - cumparare promis, incercand sa recupereze si dreptul de creanta constand in pretul achitat mie, in calitate de v anzator, ceea ce echivaleaza cu o escrocherie, cu o inselaciune, bine gandita, la care nu m-am asteptat?! Nu stiu ce sa fac, simt ca mi-am agravat si starea sanatatii in tot acesti ani, fiind in varsta si suferind si doresc lamuriri calificate in aceasta privinta, cu indicarea pasilor ce trebuie sa-i parcurg pentru finalizarea problemelor in care am intrat, fara a ma astepta si fara a-mi da seama de consecinta, fiind obligat, ca proprietar, an de an, de a ma prezenta la primaria locului de situare a terenurilor promise si a achita impozitele aferente, circa 500 RON in fiecare an. Rog insistent un raspuns cat mai clar pentru a actiona in consecinta, pensia fiind de 1800 Ron/lunar si neavand posibilitatea de a ma angaja in cheltuieli mari, o parte din banii de pensie fiind cheltuiti pentru medicamente. Astept urgent raspuns si indrumare! Va multumesc din suflet!
Ati incasat sau nu intregul pret stabilit in promisiune? Sau ati incasat doar avans?

Daca ati incasat pretul intreg va prezentati la notariat si finalizati tranzactia.

Faptul ca era un pret derizoriu nu are relevanta.

Daca ati avut probleme de sanatate, la fel, nu are relevanta, trebuia sa imputerniciti pe cineva sa va reprezinte.
Precizare: Eu, in calitate de Vanzator, am primit intregul pret si ma prezint oricand la notar, personal sau prin mandatar desemnat, dar Cumparatorul nu da niciun semn de viata, refuza de ani de zile de a comunica cu mine si nu se prezinta la notar ???!!! Aceasta este problema despre care discutam. Ce e de facut, care e rezolvarea, eu respectand intocmai promisiunea de vanzare ???
In acest caz initiati la judecatorie o actiune prin care solicitati instanyei emiterea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de contract de vanzare cumparare, de asemenea solicitati ca promitentul cumpatator sa va plateasca impozitul pe teren pe care l-ati achitat dupa incheierea promisiunii precum si punerea in sarcina cumparatorului a cheltuielilor judiciare.
Buna ziua! Nu ma pot adresa judecatoriei competente pentru obtinerea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de contract de vanzare din urmatoarele motive:
1. Au trecut mai mult de 6 luni de la termenul convenit cu cumparatorul pentru incheierea contractului de vanzare - cumparare, conform Legii 17 / 2014, care modifica datele problemei, incluzand si parcurgerea procedurii privind oferta de vanzare si eventual manifetarea optiunii de cumparare pentru preemtori (vecini, stat)?! Ce e de facut in aceasta noua situatie reglementata prin lege?
2. Actele originale de proprietate au fost retinute de cumparator la incheierea promisiunilor bilaterale de vanzare - cumparare, din anul 2012, iar documentatiile cadastrale si deschiderea de carti funciare de catre cumparator, in baza procurilor date, indeplinita doar partial, nu mi-a fost comunicata, neavand posibilitatea parcurgerii procedurii ofertei de vanzare, din lipsa de acte de proprietate si de informati privind cartile funciare deschise pentru care se poate declansa procedura ofertei de vanzare?! Cumparatorul nu comunica cu subsemnatul vanzator absolut deloc, refuzand a-mi da informatii privind cartile funciare deschise, restituirea actelor de proprietate originale si/sau copii legalizate, fiindu-mi imposibil astfel de a rezolva problema, dar nu stiu cum si in ce mod in atare situatie, total neprevazuta, care imi face imposibila orice actiune pentru rezolvarea problemelor?!
Rog raspuns si indrumari cu privire la aceste intrebari si ce pot face pentru a scapa odata de aceste probleme???!!!
Multumesc din suflet!

Informatii privind cartea funciara pot fi solicitate de orice persoana interesata, cu atat mai mult de catre proprietarul din acte. Solicitati un extras de carte funciara pentru informare si un istoric de cf.
Nu se pot deschide carti funciare in baza unei promisiuni bilaterale ci numai in baza unui contract de v/c sau alt act autentificat de transfer a proprietatii (certificat mostenitor, contract de donatie)
Daca nu mai aveti actele originale trebuie sa aveti ceva copii, nr cadastral poate fi identificat cu usurinta in chitantele primite cand ati platit impozitul, in promsiunea bilaterala, in ROL-ul de la primarie.
Puteti solicita si la primarie un istoric de ROl si veti vedea ce s-a intamplat cu terenul de la data incheierii promisiunii.
De asemenea puteti solicita informatii de la APIA, nu aveau dreptul sa primeasca subventii in baza promisiunii ci numai a unui act care ii da dreptul de folosinta, contract de v/c sau de arenda.
Chiar si in conditiile in care cumparatorul a achitat intregul pret dar nu a finalizat tranzactia acesta nu este proprietar pana nu incheie contractul de v/c iar in cazul in care a utilizat promisiunea pentru obtinerea de subventii APIA sau a obtinut credite in baza ei se intelege ca a incalcat legea.
Puteti deschide actiune in instanta pentru tulburare de posesie, dovediti cu chitantele de plata a impozitului ca sunteti proprietar si cu istoric de ROL de la primarie.
In cadrul procesului cumparatorul va trebui sa dovedeasca ca este proprietarul terenului sau ca il foloseste in baza unui contract de arenda. Cum nu are niciun astfel de act se intelege ca puteti sa solicitati inclusiv daune interese pe langa plata impozitului pe care l-ati platit.

Pana in prezent ati fost la vreun avocat cu actele pe care le detineti si sa fiti indrumat cum sa finalizati tarashenia?

Pentru actele pe care nu vi le restituie cumparatorul puteti solicita duplicate autoritatilor competente intrucat sunteti proprietarul din acte al terenului. Motivati ca le-ati pierdut, le-a mancat catelul, ascuns soacra, motive se gasesc.;)
Ultima modificare: Vineri, 2 Iunie 2017
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Refuz perfectare contract de vanzare terenuri blanarudorin blanarudorin In august anul 2012, in calitate de proprietar - primitent vanzator, am incheiat cu o firma SC 3 promisiuni bilaterale de vanzare, avand ca obiect terenuri ... (vezi toată discuția)
Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare terenuri agricole extravilane, fara finalizare. blanarudorin blanarudorin In anul 2012 s-a incheiat o promisiune bilaterala de vanzare - cumparare, avand ca obiect terenuri agricole extravilane, cu plata integrala a pretului convenit ... (vezi toată discuția)
Precontract aelemarac aelemarac Vanzarea unui teren cu achitarea unui procent din valoare la precontract in care sa se specifice un termen limita de achitare a intregii sume (dupa obtinerea ... (vezi toată discuția)