avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune bilaterala de vanzare - cumparare teren ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune bilaterala de vanzare - cumparare teren agricol extravilan nefinalizata

Buna ziua ! In august 2012 am primit oferta de cumparare de terenuri agricole extravilane, la un pret oarecum derizoriu, de 0,35 Ron/mp, din care 0,05 Ron/mp, suma retinuta de firma cumparatoare din pret, fara prevedere in promisiunea, pentru intocmirea documentatiei cadastrale si desschidere de carti funciare pentru terenurile promise, pretul fiind achitat integral subsemnatului cumparator, respectiv 0,30 Ron/mp = 3000 Ron/ha, iar tot atunci firma cumparatoare a retinut actul original de proprietate, solicitand din partea vanzatorului si o procura autentica prin care firma vanzatoare, in numele si pentru subsemnatul proprietar vanzator, putea actiona peste tot si oriunde va fi necesar, inclusiv obtinerea de subventii de la APIA Vaslui pentru terenurile promise, urmand ca pana in august 2014 sa fie perfectate contractele de vanzare - cumparare avand ca obiect terenurile propmise. Intre timp a aparut si Legea 17 / 2014, care complica oarecum problemele, privind procedura si dreptul de preemtiune la cumparare, dar care, cu intelegere si vointa se pot rezolva, insa cu toate interventiile subsemnatului vanzator si notificari repetate, firma cumparatoare refuza orice comunicare cu subsemnatul, fiind depasit si termenul legal de apelare la instanta de judecata, fiind acum deja in anul 2017!? In 2016 am primit o notificare de amenintare de la o firma de avocati prin care mi se cerea, intr-un termen f. scurt, sa ma prezint cu toate actele la un birou notarial din Iasi pentru incheierea contractului de vanzare - cumparare pentru o parte din terenuri, pentru care presupounh ca firma vanzatoare intocmise, in baza procurii date, documentatii cadastrale, cu deschiderea de carti funciare, dartermenul f. scurt si lipsa actului de proprietate si lipsa documentatiilor cadastrale si a extraselor de carte funciara, pe care nu le-am primit niciodata, precum si varsta si starea sanatatii, a facut imposibila prezenta la biroul notarial si incheierea contractului de vanzare - cumparare, fiind deci intr-o imposibilitate totala de a incheia contractul!??? Nu stiu ce sa cred, dar lipsa totala de comunicare din partea firmei cumparatoare si cumpararea de terenuri agricole extravilane cu acel pret derizoriu, pret de care eu aveam nevoie la data perfectarii promisiunilor bilaterale de vanzare - cumparare, imi da de gandit, mai ales ca au trecut ceva ani din 2012 - prezent, fara niciun rezultat, cu toate notificarile, solicitarile si interventiile mele repetate, cu scrisori recomandate cu confirmare de primire, e-mailuri, telefoane, si cred ca la mijloc este o smecherie prin care firma cumparatoare, pe baza procurii, a incasat an de an subventii de la APIA, cred ca ceva mai mult decat pretul convenit si achitat, iar in final, prin tergiversare si necomunicare, se va incerca de catre firma cumparatoare dezicerea de contarctul de vanzare - cumparare promis, incercand sa recupereze si dreptul de creanta constand in pretul achitat mie, in calitate de v anzator, ceea ce echivaleaza cu o escrocherie, cu o inselaciune, bine gandita, la care nu m-am asteptat?! Nu stiu ce sa fac, simt ca mi-am agravat si starea sanatatii in tot acesti ani, fiind in varsta si suferind si doresc lamuriri calificate in aceasta privinta, cu indicarea pasilor ce trebuie sa-i parcurg pentru finalizarea problemelor in care am intrat, fara a ma astepta si fara a-mi da seama de consecinta, fiind obligat, ca proprietar, an de an, de a ma prezenta la primaria locului de situare a terenurilor promise si a achita impozitele aferente, circa 500 RON in fiecare an. Rog insistent un raspuns cat mai clar pentru a actiona in consecinta, pensia fiind de 1800 Ron/lunar si neavand posibilitatea de a ma angaja in cheltuieli mari, o parte din banii de pensie fiind cheltuiti pentru medicamente. Astept urgent raspuns si indrumare! Va multumesc din suflet!
Greșit!
Legea 17/2014 se aplică și antecontractelor încheiate la notar (autentificate), intrucât art. 20, alin (1), cu pricina, a fost declarat neconstituțional de CCR. (... constată că prevederile art. 20 alin. (1) din Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan și ..., referitoare la exceptarea de la aplicarea Legii nr. 17/2014 a antecontractelor autentificate la notariat anterior intrării în vigoare a acesteia sunt neconstituționale.)
De altfel si articolul 5 - (1) În toate cazurile în care se solicită pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti care ţine loc de contract de vânzare-cumpărare, acţiunea este admisibilă numai dacă antecontractul este încheiat potrivit prevederilor Legii nr. 287/2009, republicată, cu modificările ulterioare, şi ale legislaţiei în materie, precum şi dacă sunt întrunite condiţiile prevăzute la art. 3, 4 şi 9 din prezenta lege, iar imobilul ce face obiectul antecontractului este înscris la rolul fiscal şi în cartea funciară.
(2) Cererea de înscriere în cartea funciară a dreptului de proprietate se respinge dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de prezenta lege.
----------
Art. 5 a fost modificat de pct. 2 al art. II din LEGEA nr. 68 din 12 mai 2014, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 352 din 13 mai 2014.

Prin Decizia nr. 24/2016, ÎCCJ (Complet DCD/C) ..., privind pronunțarea unei hotărâri prealabile și, în consecință, a stabilit că:

Dispozițiile art. 5 alin. (1) din Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării – cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan și ....., se aplică promisiunilor bilaterale de vânzare-cumpărare privind terenuri agricole situate în extravilan, încheiate anterior intrării în vigoare a acestui act normativ, indiferent de momentul sesizării instanței.

Instanța de judecată poate dispune îndeplinirea formalităților în vederea obținerii avizelor prevăzute la art. 3 și art. 9 din Legea nr. 17/2014, cu modificările și completările ulterioare, de la autoritățile competente și parcurgerii procedurii privind respectarea dreptului de preempțiune prevăzut de art. 4 din același act normativ, în cursul judecății.
Dupa cum puteti observa, nu sunt "multiple variante de rezolvare", ci doar una singura!
Cat despre "prescriptia dreptului la actiune in termen de 6 luni", aceasta nu se aplica, intrucat antecontractele au fost incheiate in 2012 si, pe cale de consecinta, se judeca dupa vechiul C.civ. si este de 3 ani, insa, intrucat a fost predata posesia, aceasta a fost intrerupta, nu mai curge.
Dupa cum am spus, exista mai multe variante de rezolvare a problemei, iar decizia CCR 755, in vigoare, nu inchide calea de rezolvare a spetei si doar clarifica tehnica judiciara aplicabila, inclusiv antecontractelor autentificate la notariat anterior intrarii in vigoare a Legii 17. Bun, in cazul in care se doreste finalizarea actului de vanzare va trebui sa parcurga procedura cu primaria si cererea privind oferta de vanzare (asta ar fi o varianta). Asa cum chiar utilizatorul a afirmat "...care complica oarecum problemele, privind procedura si dreptul de preemtiune la cumparare, dar care, cu intelegere si vointa se pot rezolva", deci nu asta este problema majora, si in plus, de ce nu, poate chiar primeste o oferta mai buna de pret de la un peemptor (asta este o alta varianta). Bun. Nu vrea mandatarul sa raspunda. Nicio problema, mandantul revoca mandatul (asta este o alta varianta) si eventual il cheama in instanta pe mandatar in temeiul unei actiuni in raspundere daca mandatarul nu si-a indeplinit obligatiile asumate si pentru care va datora si daune catre mandant (asta este o alta varianta). Sau, poate in functie de situatie, solicita, nu pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract, ci solicita, de ce nu, intervenirea prescriptiei extinctive privind dreptul cumparatorului de a cere incheierea actului de vanzare, dupa caz (asta este o alta varianta). In fine, variante sunt si altele, si nu o sa ma apuc sa enumar toate ipotezele posibile, insa ceea ce este important pentru dvs. in chestiunea asta, este ca variante exista destule si nu doar una, asa cum incercati dvs sa demoralizati userul.

In alta ordine de idei, "prescriptia dreptului la actiune in termen de 6 luni", se aplica, insa nu asa cum percepeti si credeti dvs. (respectiv la 3 ani), iar randurile scrise de mine in mesajul anterior vizau nu termenul de 6 luni (sau de 3 ani, eronat invocat de dvs), ci momentul de la care incepe sa curga termenul de prescriptie si modalitatea de calcul a acestui termen de prescriptie.

Iar in loc de concluzii, chiar daca va bucurati ca ati gasit pe internet doua decizii dezlegatoare de drept si inca cateva elemente juridice dispersate (desi apreciez, sincer, implicarea dvs. pozitiva), eu va recomand, in mod dezinteresat, sa cautati si cand a intrat in vigoare noul Cod civil si abia apoi sa-mi spuneti ca acestei spete i se aplica vechiul Cod civil.

Raspuns la comentarii / 13 iunie 2017:
As dori expunerea punctuala a variantelor de rezolvare a problemei, cu punctarea si a variantelor nepermise, cu motivarea corespunzatoare.
Precizez ca firma cumparatoare a fost verificata la ANAF si exista, nefiind desfiintata si/sau in stare de faliment, fiind o firma prospera, cu observatia: ca firma respectiva nu are ca obiect afaceri imobiliare, respectiv vanzarea si/sau cumpararea de terenuri agricole extravilane, obiectul principal de activitate al firmei fiind producerea si desfacerea de mobila.
De asemenea, firma cumparatoare nu comunica cu subsemnatul vanzator, dar s-a folosit de procurile solicitate si date de vanzator, cum ar fi, spre exemplu, solicitarea si intocmirea de documentatii cadastrale si deschiderea de carti funciare pentru o parte din terenurile agricole extravilane promise, aceasta actiune fiind stopata si abandonata, fara nicio motivare, un numar de 3 parcele din cele promise fiind ramase fara documentatie cadastrala si, in consecinta, fara carte funciara deschisa.
Nu stiu daca firma cumparatoare s-a folosit de procurile autentice date pentru incasarea subventiilor de la APIA, care, la solicitarea subsemnatului, imi raspunde ca nu-mi poate da informatii, acestea fiind secrete.
Firma cumparatoare, necomunicand cu subsemnatul vanzator in niciun fel, nu am nicio informatie cu privire la ce actiuni a intreprins si ce drepturi a valorificat, in baza procurilor date, in numele si pentru subsemnatul vanzator,
Contractele de vanzare - cumparare nefiind finalizate, evident, din culpa firmei cumparatoare, tacerea si necomunicarea acesteia fiind concludente, iar subsemnatul vanzator fiind incarcat cu o serie de oblicatii si privat de o serie de drepturi, precum:
1. plata anuala a impozitelor aferente terenurilor promise, din 2012 - prezent, si in continuare, cred, daca nu se rezolva problema finalizarii vanzarii;
2. imposibilitatea incasarii de catre subsemnatul vanzator a subventiilor de la APIA, care au fost cedate prin procuri firmei cumparatoare, probabil, fiind insusite de aceasta, fara a se achita de obligatia de a da justificare;
3. privarea de renta viagera pentru terenurile promise, avand varsta de pensionare si fiind pensionar la data incheierii promisiunilor, iar terenurile fiind terenuri agricole extravilane.
Daca preturile din promisiuni, mai trebuiesc respectate, la ofertele de vanzare, conform Legii 17 / 2014 ?
Cum as putea recupera actele de proprietate originale, retinute de firma cumparatoare fara niciund drept, fiind in culpa prin neactionare si necomunicare in sensul finalizarii contractelor de vanzare - cumparare, conform promisiunilor bilaterale incheiate in anul 2012?
Cu stima si multumiri,
Proprietarul - vanzator
blanarudorin a scris:
As dori expunerea punctuala a variantelor de rezolvare a problemei, cu punctarea si a variantelor nepermise, cu motivarea corespunzatoare.

Apreciez ca o astfel de solicitare depaseste cu mult posibilitatea de a oferi pareri si ajutor dpdv juridic prin intermediul forumului, si chiar daca cineva se va incumeta sa va dea un raspuns, fara sa vada acte si date concrete, acel raspuns este sub un mare semn de intrebare.

Faptul ca, firma cumparatoare exista, este un lucru bun pentru dvs., intrucat aveti posibilitatea ca intr-un fel sau altul sa va rezolvati problemele, dupa cum am spus, fie prin constatarea intervenirii vanzarii, fie prin constatarea inca a dreptului dvs de proprietate, fie in alte moduri.

Faptul ca s-au folosit de procurile respective, in mod legal sau mai putin legal, si faptul ca vi s- a produs un prejudiciu (daca s-a produs), vă dă dreptul dupa caz, fie la despagubiri, fie la daune interese, in functie de situatie. Restul aspectelor legate de cartea funciara, de impozite, de subventii apia, recuperarea actelor de proprietate si altele, pot face fiecare in parte obiectul a cate unei intregi si laborioase discutii, si asa cum v-am mai spus, din pacate, justitia "costa".

Bună ziua,

Puteți merge la notar sa revocați procurile având în vedere că mandatarul nu și-a respectat angajamentul si să depuneți dvs. dosarul la APIA. Ulterior, puteți da terenul în arendă.

O zi bună!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz perfectare contract de vanzare terenuri blanarudorin blanarudorin In august anul 2012, in calitate de proprietar - primitent vanzator, am incheiat cu o firma SC 3 promisiuni bilaterale de vanzare, avand ca obiect terenuri ... (vezi toată discuția)
Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare terenuri agricole extravilane, fara finalizare. blanarudorin blanarudorin In anul 2012 s-a incheiat o promisiune bilaterala de vanzare - cumparare, avand ca obiect terenuri agricole extravilane, cu plata integrala a pretului convenit ... (vezi toată discuția)
Precontract aelemarac aelemarac Vanzarea unui teren cu achitarea unui procent din valoare la precontract in care sa se specifice un termen limita de achitare a intregii sume (dupa obtinerea ... (vezi toată discuția)