avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Radierea ipotecii legale a Asociatiei de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Radierea ipotecii legale a Asociatiei de proprietari

buna ziua.doresc sa obtin un raspuns si pentru aceasta arat urmatoarea situatie.Am depus la ancpi. ocerere de inscriere pentru radierea unui debit catre asociatia de proprietari .copie c i ,o taxa de 60 de ron si o hotarare judecatoreasca definitiva pronuntata la 30-1-2015.Actiunea a fost introdusa de catre asociatie avand ca obiect pretentiiin anul 2012 acestia invocand un debit aferent perioadei februarie 2004 februarie-2007 august is fara a argumenta temeiul formarii acestuia si nici calcularea penalitatilor,mai mentionez ca la acea perioada asociatia era de locatari,deci fara personalitate juridica[dreptul de a aplica penalitati,In concluzie procesul a fost suspendat,iar dupa o perioada de un an si 6 luini a fost repus pe rol din oficiu cu propunerea de perimare a cauzei aceasta fiind si solutia finala.in prezent doresc sa-mi fac succesiune iar acestia sub diferite motive refuza si amana sa-mi dea aceasta delaratie notariala,iar in aceasta situatie nu stiu cum ar trebuii procedat,Ar putea fi vorba de nerespectarea unei hotarari judecatoresti?
Cel mai recent răspuns: claudiuz71 , utilizator 16:51, 21 Ianuarie 2024
Apropo de ceea ce ați scris, vreau să clarificați mai detaliat fraza „acestia invocand un debit aferent perioadei februarie 2004 februarie-2007 august si fara a argumenta temeiul formarii acestuia si nici calcularea penalitatilor”.
Cumva nu v-au calculat restanțele și penalizările conform legilor ?
Mă interesează mai ales în cazul penalizărilor, dacă au avut la bază hotărâri ale Adunărilor Generale anuale obligatorii. Au cerut judecătorii dovada legalității cererii acelui pocent de maxim 0,2% pe zi (în fiecare an poate să difere) ?
Așa ar fi normal și legal, ca la toate sumele cerute pentru fondurile Asociației, să existe minim o hotărâre a Adunării Generale anuale, cuprinsă în Bugetul de Venituri și Cheltuieli anual.
Ar fi util tuturor să dați detalii despre întocmirea listelor de plată a Întreținerii, dacă s-au respectat procedurile legale.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Mai 2017
ionica1980, utilizator
Nu poate fi pusa in discutie nerespectarea unei hotarari judecatoresti,pentru simplul motiv ca instanta de judecata nu a judecat obiectul cauzei ,datorita faptului ca reclamanta in termenul legal prevazut nu a inteles sa isi sustina actiunea,iar instanta din oficiu a constatat interventia termenului de perimare
Suspendarea/stingerea unui proces civil care a ramas in nelucrare, din vina partii , timp de 6 luni,permite partii interesate la cerere sau din oficiu ca instanta investita cu solutionarea sa dispuna suspendarea judecarii cauzei
Perimarea implica prezumtia de renuntare tacita a partii la judecata si constituie, totodata, o sanctiune a pasivitatii ei.
Perimarea corespunde intereselor partilor si ale administrarii justitiei, evitand mentinerea timp indelungat a unor situatii neclare si aglomerarea inutila a instantelor.
Perimarea se refera la orice cerere de chemare in judecata sau de exercitare a unei cai de atac: recurs,contestatie etc, si opereaza de drept, la implinirea termenului legal, impotriva oricaror persoane fizice, inclusiv a celor lipsite de capacitate, precum si a oricaror persoane juridice.
Termenul de perimare incepe sa curga de la data ultimului act de procedura facut in cauza; se intrerupe prin indeplinirea unui act de procedura in scopul judecarii si se suspenda pe timpul cat partea este impiedicata de a starui in judecata din cauza unor imprejurari mai presus de vointa sa, pe timpul suspendarii judecatii la cererea partilor si, in conditiile legii, pe timpul suspendarii de drept a judecatii.
Perimarea se constata din oficiu sau la cerere, printr-o hotarare supusa recursului, termenul curgand de la pronuntare, daca perimarea este invocata pe cale de exceptie, hotararea poate fi atacata o data cu fondul.
Perimarea stinge procesul, ramanand fara efect actele procesuale facute in acea instanta; ea nu stinge dreptul la actiune, care poate fi exercitat cat timp nu este prescris,astfel ca practic dv va aflati in situatia in care in evidenta asociatiei figurati cu un debit-situatie care indreptateste asociatia -daca se afla in termenul legal ,sa desfasoare acte si actiuni cu scopul recuperarii acestuia
In situatia mentionata nu puteti radia sarcina de la ocpi
Daca aveti interesul prioritar de a tranzactiona bunul imobil,va revine obligatia initial sa stingeti debitul,ulterior in baza documentului care dovedeste plata acestuia urmeaza sa fie radiat privilegiul imobiliar
ionica1980 a scris:

Mă interesează mai ales în cazul penalizărilor, dacă au avut la bază hotărâri ale Adunărilor Generale anuale obligatorii.


Adunarile generale anuale sunt obligatorii conform L230/2007.

Articolul 23
(1) Dupa adunarea generala de constituire a asociatiei de proprietari va avea loc cel putin o data pe an, in primul trimestru, o adunare generala a proprietarilor membri ai asociatiei. Responsabilitatea cu privire la neconvocarea a cel putin unei adunari generale a proprietarilor apartine membrilor comitetului executiv, inclusiv presedintelui asociatiei de proprietari.

In schimb nu exista in lege obligativitate ca anual cu ocazia adunarii generale sa se ia o hotarare cu privire la pastrarea sau modificarea cuantumului penalizarilor.

Odata adoptata o hotarare in Adunarea generala aceasta ramane valabila pana la adoptarea altei hotarari care sa o modifice, completeze sau anuleze.

Pentru a fi adoptata o hotarare in AG trebuie in primul rand sa fie introdusa pe ordinea de zi odata cu convocarea sau la aprobarea ordinii de zi in AG.

buna ziua.in momentul de fata exista o sentinta definitiva de perimare a cauzei pronuntata la 30-1 2015,Asociatia cred ca a lasat cauza in nelucrare deoarece nu o putea sustine,in concret debitul, mama locuia singura la timpul respectiv si consuma in medie cam 1-2 metri cubi lunar,or plecand de aici s-a ajuns la un debit de aproape 4000 ron aferent perioadei aratate.De fapt la data pronuntari solutiei de perimare eu m-am aratat dispus sa platesc debitul daca imi vor face dovada ca acesta este real.iar acestia nu au dorit o continuare a judecatii lasand cauza sa se perime.Un alt aspect ar fi acela al prescrierii dreptului la actiune,perioada aratata fiind februarie 2004-2007 august I iar actiune fiind inregistrata in octombrie 2012 si solutionata in 2015.or eu cunosc faptul ca termenul de prescriere incepe sa curga la data cind se naste dreptul la actiune ,adica trebuia sa existe o hotarare definitiva si o cerere de executare silita In concluzie arat ca daca asociatia nu ar fi avut nimic de ascuns si ar fi putut dovedi existenta reala a unei datorii ar fi putut sa o faca in termen legal,iar in prezent nu vad nici un motiv real de a refuza acordarea declaratiei notariale de radiere a ipotecii legale instituite dupa parerea mea in mod injust.
buna ziua.am uitat sa specific un mic amanunt,cred eu destul de important.In perioada in care s-a inregistrat debitul,respectiv 2004=2007,statutul asociatiei era de locatari.iar legea 230/2007 nu exista ,in concret nu aveau personalitate juridica deci nu aveau cum sa perceapa penalitati.,abia in anul 2009 au avut statut juridic trecand la stadiul de asociatie de proprietari,Dar ce mi se pare ciudat este ca nimeni dintre cei ce au citit aceste relatari nu au sesizat prescrierea dreptului la actiune acesta fiind de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune

Alte discuții în legătură

Perimarea actiunii petre_marian petre_marian Buna ziua,as dorii sa stiu daca o sentinta civila a carei solutie a fost perimarea pe cale de exceptie din cauza lasarii in nelucrare a cauzei din partea ... (vezi toată discuția)
Ipoteca legala petre_marian petre_marian Buna ziua ,As dori sa intreb cum se intabuleaza creanta in favoarea asociatiei de proprietari in baza art,51 din legea 230/2007 care se inscrie la cererea ... (vezi toată discuția)
Infractiune petre_marian petre_marian Buna seara.Am o nelamurire a unei situati in legatura cu asociatia de proprietari si anume.La data de 10-10-2012 asociatia inscrie un privilegiu imobiliar ... (vezi toată discuția)