avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil doar din perioade asimilate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil doar din perioade asimilate

Buna ziua,

In data de 15.01.2015 s-a nascut primul nostru copil iar sotia a fost concediata abuziv la momentul respectiv.
Pe scurt chemara in instanta, apel, aprox. 9 luni mai tarziu proces castigat, reangajata si in concediu de crestere a copilului.
In Decembrie 2016 ar fi fost ultima luna in care se beneficiea de indemnizatie urmand ca apoi sa se reintoarca la munca. Din motive personale nu s-a intamplat asta iar contractul de munca a fost desfacut.
Urmeaza sa avem al doilea copil cu termen prin Noiembrie anul acesta (2017).

Am gasit pasaje din lege:
" Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...
g) au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului;
..."

Dat fiind faptul ca niciunul din noi nu are pregatirea necesara sa interpreteza legile, ne puteti spune daca se poate obtine indemnizatie de crestere a copilului doar din perioade asimilate si daca da, care este procedura care trebuie urmata?

Multumesc si va doresc o zi buna!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:55, 1 Iunie 2017
Cele 12 luni eligibile pentru indemnizatia CCC pot fi constituie numai din perioade asimilate.

In acest caz, actele doveditoare privind atestarea situaţiilor prevăzute la art. 2 alin. (5) din OUg 111/2010 şi, după caz, nivelul venitului lunar aferent acestor perioade, certificate pentru conformitate de autorităţile competente, sunt următoarele:
a) dovada eliberată de instituţia care a trimis persoana în misiune permanentă în străinătate, pentru situaţia prevăzută la lit. k);
b) dovada eliberată de agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă, pentru situaţiile prevăzute la lit. a), b), c), t);
c) dovada eliberată de casele teritoriale de pensii, pentru situaţia prevăzută la lit. d) şi e);
d) dovada eliberată de angajator pentru situaţiile prevăzute la lit. c), d), f), i), j), u);
e) dovada eliberată de casa de asigurări de sănătate, pentru situaţia prevăzută la lit. c);
f) adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ, care să ateste frecventarea cursurilor fără întrerupere, până la data solicitării acesteia, pentru situaţiile prevăzute la lit. m)-s);
g) diploma de absolvire, foaia matricolă sau adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ superior, pentru situaţiile prevăzute la lit. t) şi v);
h) livretul militar, certificatul sau orice altă dovadă eliberată, după caz, de centrul militar în a cărui rază teritorială domiciliază persoana îndreptăţită sau de structurile militare ale instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, în care sunt precizate cu exactitate perioadele şi natura situaţiei respective, pentru situaţia prevăzută la lit. l).
i) dovada privind calitatea de elev, student sau masterand la o unitate de învăţământ, recunoscută pe teritoriul statului respectiv, eliberată de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, prin Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor, ori de către instituţiile de învăţământ abilitate pentru recunoaşterea studiilor ori a perioadelor de studii efectuate în străinătate, în baza procedurilor legale în vigoare, pentru situaţia prevăzută la lit. m).

În cazurile prevăzute la art. 2 alin. (5) lit. g) şi h) din OUG 111/2010, nu este necesar ca persoana îndreptăţită să prezinte acte doveditoare privind atestarea acestor situaţii, drepturile respective fiind acordate de agenţiile teritoriale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine imi da copii certificate ale concediilor de maternitate pentru dosarul de indemnizatie pentru ccc? gabymy gabymy Buna ziua, spuneti-mi va rog pentru dosarul de indemnizatie pentru cresterea copilului am nevoie de copii dupa certificatele medicale prenatale si postnatale ... (vezi toată discuția)
Obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului daca mamica este absolventa, dar nu a luat examenul de licenta geaninairina geaninairina Buna ziua, Urmeaza sa nasc in luna august. Am absolvit facultatea in luna iunie, insa nu am luat examenul de licenta. Exista posibilitatea sa beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu angajatele aflate in prenatal cand firma la care lucreaza intra in faliment? marilena1977 marilena1977 buna seara. sunt o viitoare mamica (30 saptamani de sarcina) si de 8 zile sunt in co prenatal.Societatea la care am lucrat ,intra in faliment si nu stiu daca a ... (vezi toată discuția)