avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cai extraordinare- revizuirea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cai extraordinare- revizuirea

Cateva lamuriri, va rog: "dispozitii potrivnice"= nulitati? Exemple concrete?
322.2-"nu s-a pronuntat asupra unor lucruri care s-au cerut"-se poate intelege in sensul ca au fost inlocuite obiective expertizei CERUTE in cererea principala (pur si simplu au fost ignorate) cu obiective din cererea reconventionala?, deci, nu s-a dat posibilitatea reclamantului sa isi sustina cauza?!
Respingerea unor probe ca: "martori" si "interogatoriu" poate fi o dispozitie potrivnica?
322.4- "hot. data in temeiul unui inscris "declarat fals": de catre cine? justitiabilul l-a declarat fals, dar judecatorul s-a facut ca nu vede, sau, a respins exceptia de nulitate.
322.5- inscrisuri detinute de partea adversa? Daca partea adv. a profitat de retinerea documentelor ( chiar daca acestea erau de interes pt. ambele parti si nu erau "informatii clasificate) "obtinand o hotarare favorabila, dar nelegala, cum pot fi obtinute si folosite in revizuire?
Daca unele probe se resping, altele sunt ignorate, nu ti se permite sa iti sustii cauza, prin fatidicul "in pronuntare", traiesti sub amenintarea amenzii-daca insisti sa vorbesti- poate sa existe o hotarare legala? Iar daca toate acestea nu sunt intamplatoare, ce faci? Mergi pana in panzele albe, chiar daca nu ai nici o speranta si esti constient de esecul programat!
Ultima modificare: Miercuri, 23 Septembrie 2009
peraspera, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 01:02, 25 Septembrie 2009
Mie nu imi place cand se plateste din bani publici.
peraspera a scris:

Zau daca imi pasa de "banii nostri" atata vreme cat x, y ( sistem, societete, persoana, putere) mi-a furat "painea de la gura", mi se pare normal sa mi se dea inapoi. Citesc macar pe diagonala cazurile de la CEDO, dar din pacate, alte solutii romanii nu au. Imi pare rau doar sub aspectul demnitatii noastre.
1. Instanta s-a pronuntat prost, dar am inteles ca asta nu se ia in consideratie.
2. am inteles!
3. aici este vorba de multe inscrisuri care se contrazic, doua cate doua, fabricate de partea adversa.
4.am inteles
5. de acord, dar numai daca nu se judeca in Romania; nu mai continui, caci, de aici incolo, trebuie sa "raman filozof".

Revizuirea nu e o cale prin care se remediaza situatiile in care instanta s-a pronuntat prost ci una prin care hotararile definitive pot fi revizuite pentru anumite cauze clar determinate de lege. Art. 322 se cere a fi interpretat restrictiv pentru ca - vrem, nu vrem - revizuirea tulbura securitatea raporturilor juridice.
Desigur ca Adevarul (scris chiar si cu a ) nu sta alaturi de principiul securitatii raporturilor juridice, dupa cum nu sta alaturi de nici un alt principiu, scopul final al procesului trebuind sa fie aflarea lui. Trebuie sa priviti insa si altfel lucrurile: Daca ati fi castigat d-voastra iar partea adversa cerea revizuirea ati fi fost probabil tentat sa interpretati foarte restrictiv punctele 1-9 ale art. 322. Ei bine, la fel trebuie sa le interpretati si acum.
Asimilez! Adevar: "tulbura securitatea raporturilor juridice" - dar CEDO? nu tulbura mai mult? Daca ar fi fost accesibila aceasta cale- revizuirea, nu ar fi fost atat de greu de inteles aceste "restrictive prevederi". Veti zice ca este normal sa nu inteleg, neavand studii in domeniu; totusi, am studii care imi permit sa fac analiza pe text, iar de la dumneavoastra incerc sa inteleg logica domeniului dumneavoastra. De la bun inceput am avut ideea ca, de fapt este o formalitate pentru a nu ne putea plange ca nu ni se ofera toate caile de acces la justitie. Dinafara, eu vad lucrurile cam asa: orice poti contesta cu exceptia unei hotarari nelegale si netemeinice. Chestiunea cu "erorile materiale" de la 318.1( Contestatie in anulare) mi se pare o gluma proasta.
Daca as fi castigat eu si as fi obtinut 2000 lei penalizari pentru 2000 lei pe care am refuzat sa ii incasez, mi-ar fi fost frica de Dumnezeu si oricum, nu as fi indraznit sa fac asa ceva, pentru ca este imoral, ilegal iar eu am fost invatata sa respect cele 10 porunci. Dar, justitia este pentru altceva. Intrebare suplimentara: nu cumva legile acestea sunt in mod premeditat neclare? Asa este in toata lumea?
Ideea este ca o hotarare pronuntata de o instanta de recurs trebuie sa fie ultima.
Partea trebuie sa se judece cat poate de tare in fata primei instante, a instantei de apel si a instantei de recurs.
Trebuie sa-si exercite toate drepturile in acele momente.

Cat priveste situatia unei hotarari nelegale si netemeinice aceasta poate fi atacata la CEDO.
Recursul extraordinar a fost desfiintat tocmai pentru ca exista instabilitate si se putea ajunge la abuzuri.CEDO a condamnat recursul extraordinar.

Daca e vorba de motive care se incadreaza pe revizuire, cererea de revizuire va fi admisa.
In civil asa sta treaba.

avocat Claudiu Lascoschi
Da, inteleg dar este ff greu sa te incadrezi in acele conditii. Parca ar fi scrise de Pythia. La figurat vorbind, nu am ce pierde, pentru ca sunt oricum programata sa pierd, dar daca voi gasi ceva, cat de cat, o fac si pe asta.
Domnule avocat, cu exercitarea tuturor drepturilor se deschide un capitol foarte spinos, aceasta depinde atat de putin de avocat, de aparator, de justitiabil...Eu sunt un om relativ liber, pot exprima mult mai multe aici; cred ca nu gresesc daca fac cunoscute aprecieri, poate subiective, poate eronate, dar dinafara.

Alte discuții în legătură

Termen revizuire hodan i hodan i Care este termenul de revizuire in cazul art 322 pct 5 c pr civ ,,dupa darea hotaririi sau descoperit inscrisuri doveditoare Retinute de partea potrivnica...? ... (vezi toată discuția)
Doua sentinte ( obiect: actiune in constatare)ramase definitive si irevocabile pentru aceeiasi suprafata de teren. Marius Raducan Marius Raducan Am si eu o mare nelamurire. Am o speta foarte dificila, respectiv 2 sentinte de actiuni in constatare ramase definitive si irevocabile ( prima sentinta din ... (vezi toată discuția)
In ce cazuri se poate face cerere de revizuire a unei hotarari pronuntate in recurs? bensilili bensilili in ce cazuri se poate face cerere de revizuire a unei hotarari pronuntate in recurs? (vezi toată discuția)