avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1028 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Renuntare la pensia de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Renuntare la pensia de intretinere

Buna seara,

Am doi copii minori si vreau sa divortez.
Sotul spune ca renunta la partea lui de apartament daca ii dau o declaratie la notariat, ca nu-i cer pensie de intretinere, dupa divort

Exista adtfel de declaratie la notariat?
Cum sa negociez ca sa ne ramana noua apartamentul?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:55, 3 Iunie 2017
Nu se poate face o astfel de compensare, legal. Dvoastra veti stabili o sulta (o rata) a dvoastra catre tata, iar tata va avea o pensie a lui catre copii. Verificati valorile si compensati prin chitante descarcatoare de mana.
Va puteti intelege pt o suma globala platita anticipat pt intretinerea copiilor, suma ce v-o plateste din sulta ce i-o platiti pt apartament.

art 533
(3) De asemenea, părţile pot conveni sau, dacă sunt motive temeinice, instanţa de tutelă poate hotărî ca întreţinerea să se execute prin plata anticipată a unei sume globale care să acopere nevoile de întreţinere ale celui îndreptăţit pe o perioadă mai îndelungată sau pe întreaga perioadă în care se datorează întreţinerea, în măsura în care debitorul întreţinerii are mijloacele necesare acoperirii acestei obligaţii.

, Divortati la notar si stabiliti ca pensia ce o conveniti pt copii sa fie platita in avans la data de -- si stabiliti data la care veti face partajul si ar trebui platita sulta, apoi faceti partajul , conveniti sa pasatrati dvs casa si si sa dati sulta, decalra ca i-ati dat-o si nu mai are pretentii legate de apa si dvs declarati ca ati primit pensia asa cum ati convenit, cam asa. Va descurca notarul.


Deci...mama NU POATE RENUNTA la pensia de intretinere, intrucat aceasta nu i se cuvine ei. Pe de alta parte tatal este obligat, atat civil cat si penal, sa presteze (in bani sau in natura) obligatia de intretinere. Fiind vba de 2 minori, obligatia este de 1/3 in veniturile nete.
Eu nu recomand mamei sa amestece drepturile copiilor=obligatia tatalui, cu partajul intre fostii soti.
Recomand insa ca acest caz sa fie inaintat instantei ptr a se obtine o hotarare executorie si nu prin notar.
Sa avem in vedere ca avem intai divort (cu drepturi si obligatii privind minorii) si duap divort, avem partaj, chiar daca se cere in acelasi proces.
Pensia de întreținere este un DREPT AL COPILULUI la care părintele nu poate renunța.
Recomand insa ca acest caz sa fie inaintat instantei ptr a se obtine o hotarare executorie si nu prin notar.


E executoriu si acordul parental autentificat la notar.


mama NU POATE RENUNTA la pensia de intretinere, intrucat aceasta nu i se cuvine ei
.


Repetati, dar in realitate nu renunta.

Nici eu nu recomand amestecarea merelor cu pere, dar ce isi doreste, se poate realiza, asta e ideea.

Nu renunta la pensie, plateste omul pensie cat trebuie, 1/3 din salariu care poate fi raportat la minim pe ec si face partajul, vand casa ca femeia nu ii poate da sulta si va trebui sa plateasca chirie in alta parte..,vor fi cu pensie si fara casa in loc de cu casa, dar fara pensie de la tata, in realitate tot de aceeasi suma vor beneficia.
Iar ca sa nu se duca pensia lor in casa maica-sii, parintii pot face intelegere cu pensia platita in avans ca suma globala, iar tatal sa le doneze la partaj cota lui, copiilor.
Ultima modificare: Vineri, 2 Iunie 2017
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Divort Nicu tanasoiu Nicu tanasoiu La notar se poate divorta cu 3 copii minori? Eu, ca tata doresc sa las si casa si toate bunurile copiilor si soției. Ma scutește lucrul asta de plata pensiei ... (vezi toată discuția)
Compensare pensie intretinere - sulta partaj mioara2012 mioara2012 Se poate va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie: Sunt in proces de partaj si in paralel am initiat si o actiune pt plata pensiei alimentare pt minor. ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere minor pendre pendre Buna ziua sant divortat platesc pensie intretinere dupa 2 copii. Copii sant 7 si 11 ani. Vreu si platesc pensia intreaga suma cat mai sant pana cand ... (vezi toată discuția)