Va rog rumos, daca cineva imi poat da o solutie: daca cineva a garantat printr-un contract de garantie imobiliara, o garantie de 50 mil lei un casier de la o cooperativa de Credit, casierul ulterior fiind condamnat penal pentru prejudiciu in gestiune, persoana care a garantat poate fi incadrata ca parte responsabil civilmente? Judecatorul care a judecat cauza, a incadrat garantii ca parti responsabil civilmente si sa raspunda in solidar cu acesta, desi acestia nu au avut tangenta cu activitatea de la casierie/banca, garantii sunt din familia casierului, dar acesta nu este minor.
Acum, acesti garanti, cu venituri foarte modeste, si carora nu le-a explicat nimeni ce presupune aceasta incadrare juridica, s-au trezit cu executare silita si sunt nevoiti sa cheltuie bani de unde nu au pentru a se apara, nefiind vinovati de prejudiciu, prejudiciu facut de catre sefii casierului, care au furat pe rupte si au pus totul in carca casierului, ei aranjandu-si ploile sa iasa basma curata ajutati de procurori si de acest judecator.
Daca judecatorul a comis o eroare/greseala, voita sau nevoita, condamand penal pe nedrept, ce se poate face?
Din pacate, garantii raspund in solidar cu casierul, iar daca s-a ajuns la executare silita, probabil hotararea penala este definitiva, asa ca nu vad ce se mai poate face. In cursul procesului, aveati la indemana cai de atac, in care judecau alti judecatori, care il puteau cenzura pe cel cu "eroarea" de la fond, insa va mai trebuiau si probe sa dovediti ca nu el este capul rautatilor. In situatia actuala, din cate am inteles eu, oamenii aceia sunt buni de plata, insa ar fi bine sa lecturati atent actele, ce au garantat ei? Banuiesc ca gestiunea casierului si atunci raspund in solidar cu acesta.