avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... clauza mobilitate + formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

clauza mobilitate + formare profesionala

E clar, clauza de mobilitate si clauza de formare profesionala exista, dar se pot combina cele doua? Situatia este ca vreau sa trimit cateva persoane in strainatate sa fie formate de catre client pentru un alt post, iar in timpul formarii profesionale acestea vor 'dispune' de multa 'mobilitate', formarea fiind mai mult practica decat teoretica. Cum ar arata un astfel de act aditional?
Daca reusesc sa fac un act de formare profesionala cu clauza de mobilitate, ce se intampla daca face vreun accident in strainatate ? Este acoperit de asigurarea medicala pe care o iau in mod normal tuturor celor care pleaca in strainatate? Asta s-ar numi 'accident de munca', banuiesc, deci ar avea consecinte negative asupra angajatorului?
Mersi mult
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 10:56, 24 Septembrie 2009
Intrebarea 1: Cum arata un astfel de act aditional?
Depinde, de fapt, de ce doriti dvs.
Am inteles situatia, dar nu am inteles care sunt de fapt problemele.
Pentru ca sa trimiteti oameni in strainatate, trebuie sa ii delegati sau sa ii detasati la clientul dvs.
Clauzele mentionate nu au, in principiu, nimic de-a face cu delegatiile.
Ca sa trimiteti oamneii in delegatie, nu trebuie sa incheiati cele doua clauze.
Nu inteleg de ce ar fi nevoie de clauza de formare profesionala: ce doriti de fapt prin aceasta?
De asemenea, nu inteleg ce doriti sa spuneti prin "mobilitatea" de care vor dispune angajatii? Sunt obligati sa se deplaseze dintr-un oras in altul, o perioada mai lunga de timp? Sau...?

2. In general, clauzele de mobilitate si de formare profesionala se pot combina, adica pentru un acelasi angajat se pot incheia ambele, pentru ca au scop diferit.
Pe langa aceste adoua, se mai pot incheia simultan si alte clauze specifice relatiei de munca (c. de confidentialitate), daca este nevoie.

3. Clauzele de mobilitate si foermare prof. nu au nici o legatura cu un eventual accident de munca.
Daca, in cazul unei deplasari (delegare sau detasare), se intampla doamne fereste un accident, acesta este un accident de munca.
In acest caz, ca in majoritatea accidentelor de munca, in privinta cheltuielilor medicale, angajatul este acoperit de asigurarea medicala (CASS in Romania, in alte tari depinde de mai multi factori).
Analiza altor daune se face de la accident la accident, si, in cazul dvs., in functie de modul in care angajatul lucreaza in strainatate.
In general, daca angajatorul si firma primitoare a delegatilor au respectat toate normele de protectia muncii, accidentul de munca nu are consecinte negative, deci nu trebuie sa va alarmati de aceasta posibilitate.

Accident de munca este orice vatamare a persoanei intervenita in timpul programului de lucru, precum si in timpul deplasarii la si de la locul de munca.

Este nevoie de clauza de formare profesionala pentru ca toate cheltuielile le va suporta firma si se va ajunge la o suma consistenta, de aceea vreau sa se angajeze sa nu plece timp de 1 an de la societate din initiativa proprie.
Mobilitatea - formarea pe care o vor sustine in strainatate tine de deplasari in orase apropiate pentru ca de asta si merg - sa invete sa fie 'consultanti/consilieri' deci sa se deplaseze la depozite/antrepozite mari, deci pe timpul cursurilor vor fi 'mobili' in strainatate.
Nu cred ca va fi o perioada lunga de timp, dar si pentru cateva zile patronul nu vrea sa riste prea mult ( adica vrea ambele clauze sa fie incheiate intr-un singur act aditional). Bineinteles ca la revenirea in tara vom incheia un alt act aditional, doar cu o clauza de mobilitate.
Deci problema este ca nu stiu cum sa fac un singur act cu ambele clauze. Si ca prin acest act sa 'acopar' orice raspundere/responsabilitate din partea ambelor parti in timpul acestei 'formari mobile'.
Aha, am inteles.
Quite a challenge!
Primul impuls este sa va interb daca nu se poate convinge seful sa faca totusi doua acte, adica aditionalul de formare sa fie distinct de clauza de mobilitate.
Ma gandesc asa pentru ca:
1. actele aditionale de form. prof. pentru perioada sub 60 de zile, si fara certificat la final sunt oricum discutabile (depinde de la o instanta la alta recuperarea banilor in baza lor).
Daca la asta se mai adauga si o clauza de mobilitate, atunci devin si mai suspecte, si deci mai putin rezistente in instanta.
2. ma gandesc eu, la prima vedere, ca nici nu este nevoie de clauza de mobilitate, daca ii delegati/detasati si le platiti drepturile aferente delegarii, si daca se incadreaza in duratele legale pentru delegere/detasare.
O alta situatie in care putei trimite angajataul in deplasari fara clauza de mobilitate este modificarea cim de comun acord, in sensul modificarii locului muncii (la pct. D din CIM, in loc de alin. 1, completati alin.2 cu descrierea "mobilitatii", si dati un spor sau o marire salariala aferenta)
3. simetric cu pct.1, nu stiu daca o clauza de mobilitate nu este cumva afectata de corpul comun cu aditionalul de formare prof., si acesta "usor" (sau profund) discutabil.
4. nu sunt sigur acum, fara sa verific legea, ca o clauza de mobilitate poate fi incheiata pe durata determinata,
si nici nu cred ca pot fi incheiate mai multe clauze de mobilitate pentru acelasi angajat.
5. daca tot incheiati o clauza de mobilitate la intoarcere, de ce sa nu faceti una singura, inainte de plecare, care sa fie nelimitata si sa cuprinda toata derularea contractului, inclusiv deplasarea despre care vorbim?
6. din punct de vedere juridic, clauza de mobilitate se aplica in mod continuu pe intreaga durata a relatiei de munca,
actul aditional de formare profesionala este per eveniment, si odata trecut evenimentul si termenul, nu mai are nici o importanta si nu isi mai produce efecte.
in plus, mai pot urma - toretic -oricand alte cursuri, si late acte aditionale, deci nu are nici un sens legarea lor de un aspect continuu al relatiei de munca, cum este mobilitatea.
7. in mod practic, clauza de mobilitate se inregistreaza la ITM (fiind un aspect esential), pe cand actele aditionale de curs, nu intotdeauna.
ITM-ul de care apartin eu mi le refuza la inregistrare (zice ca nu tin de suspendarea, incetarea, incheierea CIM), si parca vad ce fata ar face daca as aduce un hibrid la inregistrat...

Din pacate, clauze de mobilitate eu n-am mai vazut, si nu va pot sfatui despre cum sa formulati actul hibrid.
Ceea ce cred eu este ca, si daca le redactati si semnati pe acelasi document fizic, prevederile lor nu trebuie amestecate intre ele (cele de formare cu mobilitatea), ci trebie, la o adica, sa se vada distinct.
In formarea prof. :model orientativ:
Prezentul act aditional a fost incheiat astazi ________________, prin acordul liber convenit intre :Angajatorul ______________reprezentata prin D-n/d-nul, in calitate de ______siDomnul / Doamna ___________________________, cu domiciliul in ______________, Str. __________________, nr. ____, posesor al B.I. seria _______, nr. _____________, eliberat de ________________, la data de ______________, angajat ca ____________________________,
1. Angajatorul se obliga:
a) Sa asigure angajatului participarea la cursul de formare profesionala__________,
b) Sa achite costurile ocazionate de participarea a domnului/doamnei___________ la cursul de formare profesionala__________, furnizat de firma de training_________, in locatia_______________, in perioada _____________.
Valoarea cursului de formare profesionala, exprimata in EURO este: ____________, si include
contravaloarea cursului de care a beneficiat salariatul, in valoare de __________
precum si contravaloarea transportului, a cazarii si diurnei in perioada participarii la curs, in valoare de __________.
2. Domnul / Doamna_______ se obliga :
a) Sa participe la sesiunea de curs ___________ nume; durata in zile; furnizor, aprobat de Angajator, in caz contrar urmand sa achite contravaloarea cursului.
b) Sa lucreze la Angajator timp de __________________de la terminarea cursului, achitandu-se de sarcinile primite conform contractului de munca.
In aceasta perioada, angajatul nu va putea avea intiativa incetarii contractului de munca.
In cazul in care angajatul nu respecta obligatia asumata conform pct. 2, b)., respectiv paraseste societatea din proprie initiativa, se obliga sa plateasca societatii Angajator suma calculata astfel:
R = V*(P-T)/P
V = valoarea scolarizarii (echivalentul in lei la data platii)
P = perioada la care salariatul s-a angajat prin contract sa nu paraseasca Angajatorul (luni)
T = perioada lucrata la Angajator dupa terminarea scolarizarii (luni)
Obligatia angajatului de plata a sumei subzista si in situatiile in care, in termenul de ______________:
Domnul / doamna____________ este concediat pentru motive disciplinare,
Contractul individual de munca al angajatului înceteaza ca urmare a arestarii preventive a domnului/doamnei ____________ pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune în legatura cu munca sa, precum si în cazul în care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv impotriva domnului/doamnei____________.
Prezentul contract se inscrie ca anexa in contractul de munca nr. ______ ___________ si intra in vigoare la data inceperii cursului.
Prezentul contract s-a incheiat in doua exemplare originale, cate unul pentru fiecare parte.

Ultima modificare: Miercuri, 23 Septembrie 2009
smeagull, utilizator
Multumesc de ajutor, poate reusesc sa il conving si pe dl patron :worthy::rolleyes:
Va doresc bafta in convingerea patronului ! (ca de la un convingator la altul) :D
Daca aveti timp si nervi, cautati putin prin legislatie (pe net, de ex.) despre cele doua clauze, si veti obtine argumente in plus (si veti putea explica forte clar natura si scopul exact al acestor cluaze contractuale, si mecanismul lor de aplicare, cf. legii).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act aditional delegatie externa zxz19 zxz19 Buna ziua in cazul in care un angajat este delegat in afara tarii pt a efectua o lucrare in zilele de luni pana vineri , dar el trebuie sa plece duminica ( ... (vezi toată discuția)
Clauza de mobilitate sabinna sabinna Doresc sa angajez o persoana care nu va lucra la sediul firmei, nici la vreun punct de lucru ci va cauta clienti intr-o anumita zona a tarii. Daca specific in ... (vezi toată discuția)
Contract aditional pentru curs roller1812 roller1812 Buna ziua, Am fost angajat pe perioada determinata de trei luni la o companie. Am decis sa nu imi prelungesc contractul cu dansii. Pe parcursul acestor ... (vezi toată discuția)