Buna ziua..sper sa gasesc o solutie la problema cu care ma confrunt de multi ani..in 1982 bunicii mei au cumparat o casa cu teren in jur de 2000 mp..au facut act pe 200 mp cica asa se facea pe vremea aceea.terenul din spate era propietate c.a.p..in 1994 au fost masuratori cu comisia primariei..au fost masurati 570 mp pe 200 aveam deja acte.in total 770 mp..ne.au pus sa facem gard sa imprejmuim ce au masurat..fosta propietara avea o hotarare judecatoreasca cu 808 mp lot ajutator..vecinul a cerut la primarie restul de pamant pana la 2000 mp sa revendice el..primaria i.a dat..nu ne.am certat sau sa.l dam in judecata..am ramas cu aproximativ 800 mp. Am facut mai multe cereri catre primarie sa ne puna in posesie cei 800 mp..pana azi nu am reusit.am mers la mai multi avocati..la prefectura..sedinte la primarie..degeaba..nu ne pot pune in posesie cei 800 mp fara semnatura vecinilor..vecinii nu vor sa semneze pt ca vor ei gradina noastra..a zis ca daca avem 200 pe act pe atat semneaza.precizez ca vecinul a avut 1700 mp intabulati si a tot cerut la primarie si lui i.a dat de a ajuns la 7000 mp imprejurul nostru.el e vecin in stanga in dreapta si in spate..fiica vecinului lucreaza la primarie la asistenta sociala si are acces la toate actele ce le depunem.din contra..a disparut un dosar intreg depus in 2007..si mai multe acte..cereri..etc..am cerut primarului sa ne dea si noua masuratoarea din 1994 si a zis ca nu are asa ceva dar eu am inregistrat intreaga sedinta in care spunea clar ca are o masuratoare cu 570 mp facuta in 1994..dupa atatia ani de cand avem imprejmuit cu gard cei 800 mp nu avem nici un drept la gradina care o folosim din 1982?sant la mana vecinului care taie si spanzura prin primarie? Am platit avocati si masuratori cu gramada si fara rezultat.in 2016 avem ultima masuratoare care reies 800 mp dar vecinul nu vrea sa semneze...imi cer scuze ca am scris atat de mult..incerc sa va fac sa intelegeti prin ce trec...va rog din suflet...dati.mi un raspuns..o solutie.va multumesc frumos.
Problema dvs este complexa. Nu o sa primiti un raspuns care sa va ajute, doar pe baza datelor oferite de dvs mai sus, in scurta povestioara expusa. Situatia trebuie analizata in concret. Vecinul a fost mai pregatit juridic ca sa zic asa. Chestiunea cu semnatura vecinilor se putea suplini doar printr-o actiune in instanta. Restul aspectelor trebuiesc analizate de un jurist.
Va multumesc pentru raspuns...nu as fi vrut sa ajung in instanta...vroiam pe cale ameabila..adica o judecata e foarte costisitoare si lunga..nu cred ca imi permit deocamdata...va multumesc frumos.
Dumneavoastra va trebuie Ordinul Prefectului pentru terenul din curte in baza art. 23 si 36 din legea nr. 18/1991. Pentru demararea acestei actiuni administrative de constatare a dreptului de proprietate, va trebuie o serie de documente de la primarie, in functie de care vom vedea daca va trebuie sau nu semnaturile vecinilor. In afara de masuratoarea platita de dvs (trebuie facuta o schita cadastrala 1:2000), solicitati si verificati urmatoarele: pagina de registru agricol 1986-1990 si registrul posesorilor din 1986, ambele pentru pozitia bunicilor dvs. Daca in aceste doua evidente bunicii apar cu o suprafata de 800 mp sau mai mare, nu va trebuie semnatura vecinilor.
In principiu, un dosar pentru emiterea Ordinului Prefectului trebuie sa contina:
- cerere
- extras registrul agricol 1986-1990 pentru pozitia bunicilor
- extras registrul cadastral 1986 pentru pozitia bunirilor
- istoric de rol fiscal
- schita cadastrala 1:2000
- acte stare civila solicitanti;
- declaratie de la vecini ca sunt de acord cu masuratorile doar daca suprafata rezultata din masuratori e mai mare decat cea din cele doua registre (agricol si cadastral);
- declaratia solicitantului ca recunoaste suprafata masurata daca aceasta este mai mica decat cea din evidentele primariei.
Daca nu va descurcati cu primaria, solicitati o audienta la prefect si expuneti-i cazul; in calitate de presedinte al comisiei judetene de fond funciar (care are putere decizionala peste comisiile locale) va poate indruma si solicita primariei sa ii puna la dispozitie toate documentele pentru rezolvarea situatiei dvs.
Va multumesc pentru indrumare..nu stiu daca exista toate actele pe care le spuneti dv. O sa cer la primarie daca au in arhiva..dar de cate ori am cerut ceva mi s-a spus ca nu au ei nimic in arhiva..si apoi secretara mi-a spus ca ea nu sta sa caute in atatea dosare cererile noastre anterioare.avem cereri catre primarie din 1994 pana in ziua de azi..de cate ori radpunsul a fost negativ am facut alta cerere si tot asa.problema e ca noi nu mai avem bonul acela cu nr de inregistrare..nu am stiut ca trb sa.l pastram...o doamna avocata ne.a invatat ca trb sa facem copie dupa fiecare cerere..sa trimitem prin posta cu confirmare si sa pastram bonurile cu nr de inregistrare care il primim de la secretara..am inceput sa facem lucrul acesta din ianuarie 2016..de atunci pastram tot..dar as fi vrut sa-mi dea si cate o copie de pe cererile anterioare pt ca mi s.au cerut la prefect...dar mereu zice secretara ca daca nu am bonurile nu.mi cauta nimic.va multumesc frumos inca o data..o duminica placuta sa aveti .
Am fost o data la prefectura si au trimis la primarie o citatie sa rezolve problema noastra..primarul ne.a spus ca nu poate sa rezolve nimic fara acordul vecinilor..am mers sa vb cu vecinul si ne.a zis ca daca vrem sa semneze sa tragem gardul un metru mai in curte ca ne.am bagat la el..l.am tras..am pierdut in jur de 40 m lungime..apoi cand i.am dat sa semneze a zis ca tot nu e bine sa.l mai tragem o data dar nu semneaza pe 808 mp...semneaza pe 570 cat a masurat comisia in 1994..570 mp era gradina si 200 mp terenul de sub casa..am mai tras o data gardul si tot nu a fost bine pt el..a zis ultima data ca el nu semneaza decat pe 200 ca pe atat avem acte..practic isi bate joc de noi...in partea dreapta avem o rapa cu un parau mic..era odata refugiul oltului..el a cerut acest teren la primarie si i s-a facut titlu de propietate..fara intabulare..dupa cate am inteles si lui ii trebuie semnatura noastra ca vecini sa intabuleze..problema e alta:: vecinul taie salcami si pomi de pe rapa si noua ne-a plecat terenul.s-au crapat peretii si am avut gaura sub placa de ciment din curte..am vb cu oamenii de la canalizare sa bage tot pamantul pe care il scot acolo sa umple cat de cat rapa..au bagat si au astupat si s.a format un platou de cativa metri..3-4 m. Vecinul se bate cu pumnii in piept ca daca vrea taie toti pomii ca e ginerele lui la ocolul silvic si ii da bon..luna trecuta a scos o camioneta de lemne de acolo...noua ne pune casa in pericol..le-am facut poze cand taiau si carau lemnele..am fost la primar si tot noi am fost trasi la raspundere ca de ce am bagat pamant pe rapa?? Avem autorizatie sa facem umplere?? Deci dupa cat am muncit cateva luni sa acoperim gaura aceea mare de 1000 mp cel putin tot noi santem vinovatii..reamintesc ca fiica vecinului lucreaza la asistenta sociala in primaria noastra si toate miscarile imi sant cunoscute si ea e intotdeauna cu un pas inaintea noastra..nu avem nici o sansa sa facem actele..iar din arhiva ni s.a spus ca nu au asa ceva...scuzati.ma ca am scris un roman..ar mai fi multe de spus....momentan avem toate actele la o doamna avocata..a 3 pana acum...poate reuseste dansa ceva...cu banii platiti la avocati si restul...cumparam casa din nou.