avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... cercetare la fata locului fara procuror
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

cercetare la fata locului fara procuror

Buna ziua.Cu respect va adresez si eu urmatoarele intrebari,cu rugamintea de a-mi raspunde, va rog ! 1.-Cercetarea la fata locului la o moarte suspecta,dar care cercetarea se efectueaza pt omor,este obligatorie legal participarea procurorului? 2.- In PV de la fata locului ,este obligatoriu legal mentionarea tuturor participantilor (experti,criminalisti,martori) la aceasta cercetare ,precum si semnaturile lor pe PV? 3.- Daca serviciul de ambulanta sosit prin 112,la fata locului constata decesul sau efectueaza resuscitare,este obligatoriu legal sa lase o nota scrisa,pv sau orice alt document care sa ateste prezenta dumnealor acolo precum si constatarile acestora ? 4.- La efectuarea autopsiei/necropsiei cadavrului,este obligatoriu sa participe criminalistii ce au efectuat cercetarea la fata locului? 5. - Cf. proc. leg., cat timp minim necesita o cercetare la fata locului la morti suspecte? 6.- Sunt obligatorii cf. proc. leg. declaratiile martorilor de la fata locului,si cand trebuiesc luate aceste declaratii? 7. -Este necesar/obligatoriu la cercetarea la fata locului sa fie ridicate probe materiale de catre criminalisti? 8.- Este admisa intr-o cercetare la fata locului,confuzia intre camere(fiind doar doua) in care a fost gasit cadavru? 9.- Este admisa legal declaratia de martor luata in fata OUP,sa fie scrisa la calculator? 10.- Este admisa legal eroarea de data din PV-ul criminalistilor prezenti la INML asistand la autopsie? 11.- Este admisibil cf. tuturor procedurilor legale,ca procurorul de caz sa nu cunoasca intreg continutul dosarului pe care il instrumenteaza? 12. - Cercetarea la fata locului la mortile suspecte/omor in rem. intr-un apartament,nu se efectueaza in tot apartamentul(camere,buc.,baie,etc.)? 13.- Daca in raportul criminalistului OUP,aprobat de superiori,sunt mentionate anumite investigatii efectuate pana la data raportului,acele documente/investigatii nu trebuieste legal sa se regaseasca in dosar? Multumesc anticipat si va rog frumos ,acordati putina atentie mes. meu.Cu multa umilinta,va rog dati-mi niste sugestii/pareri avizate/norme legale,etc.
Cel mai recent răspuns: mary6 , utilizator 23:16, 10 Iunie 2017
Cercetarea la faţa locului se face în temeiul art.192 Cod procedură penală.
Procesul-verbal de cercetare la faţa locului sau de reconstituire se face în temeiul art. 195 Cod proc. pen. care prevede:
(1) Despre efectuarea cercetării la faţa locului sau a reconstituirii se încheie un proces-verbal, care trebuie să cuprindă, pe lângă menţiunile prevăzute la art. 199, următoarele:
a) indicarea ordonanţei sau a încheierii prin care s-a dispus măsura;
b) numele, prenumele persoanelor prezente şi calitatea în care acestea participă;
c) numele şi prenumele suspectului sau inculpatului, dacă este cazul;
d) descrierea amănunţită a situaţiei locului, a urmelor găsite, a obiectelor examinate şi a celor ridicate, a poziţiei şi stării celorlalte mijloace materiale de probă, astfel încât acestea să fie redate cu precizie şi pe cât posibil cu dimensiunile respective. În cazul reconstituirii se consemnează amănunţit şi desfăşurarea reconstituirii.
(2) În toate cazurile se pot face schiţe, desene sau fotografii ori alte asemenea lucrări, care se anexează la procesul-verbal.
(3) Activitatea desfăşurată şi constatările expertului se consemnează în procesul-verbal.
(4) Procesul-verbal trebuie semnat pe fiecare pagină şi la sfârşit de către cel care îl încheie şi de către persoanele care au participat la cercetare sau reconstituire. Dacă vreuna dintre aceste persoane nu poate sau refuză să semneze procesul-verbal, se face menţiune despre aceasta, precum şi despre motivele imposibilităţii sau refuzului de a semna.


Vă sugerez consulatare unui avocat care va avea acces la întreaga cauză penală.

Multumesc frumos pentru raspuns si totodata pentru sugestie.In referire la pv de la fata locului,as dori sa mai adaug: a) -sunt mentionati ca si participanti la cercetarea la fata locului ,doi criminalisti,un tehnician criminalist si medic legist,dar contrar normelor de procedura ,pe pv apar doua semnaturi la criminalisti si doua la tehnicieni,a medicului legist lipseste.Mai mult,nu este mentionat martorul de la fata locului care a gasit cadavrul,si care totodata a asistat la toata cercetarea penala de la fata locului.La rubrica constatarile medicului legist din pv,nu este precizata nici o constatare,doar mentiunea ,,cf. notei",ori aceasta nota a medicului legist,apare in dosar ca o,,constatare de la fata locului" ,completata sumar,ilizibil,fara adresa unde s-a prezentat pt constatare,fara detalii in ce priveste cadavrul decedatei si fara aproximarea orei decesului.Este specificat faptul ca a fost resuscitata de catre echipajul medical de ambulanta,in conditiile in care cf. constatarilor legistului ; -cadavrul prezinta lividitati culoare violacee dorsal/stadiu hipostaza/prezenta rigiditate instalare/.Interesant este ca desi echipa operativa a sosit la fata locului in momentul in care ambulanta pleca,in interval de aprox. 30 min ,si daca a fost efectuata o resuscitare ,cum este posibil in jumatate de ora cadavrul sa prezinte deja lividitati si rigiditate,cand potrivit literaturii de specialitate medicina legala-tanatologie,lividitatile si rigiditatea apar dupa 2-3 ore de la deces.Curios este si faptul ca in pv politistilor primi sositi la fata locului,este precizat faptul ca echipajul medical ambulanta,au constatat doar decesul,fara a fi mentionata vreo resuscitare,martorii de la fata locului in declaratii sustin acelasi lucru,ambulanta a constatat decesul,fara mentionarea vreunei manevre,dat fiind faptul ca in dosar nu se regaseste nici o nota/pv sau alt document al ambulantei. Dat fiind faptul ca cadavrul decedatei a fost bagat la autopsie de urgenta in aceeasi dimineata ,si dat acasa spre inmormantare in aceeasi zi,in actele procedurale incheiate de criminalisti si aflate la dosar,este mentionata alta data la o zi distanta.Toate documentele eliberate de iml inclusiv certificatul deces ,sunt datate 18.06.2016 iar in actele procedurale apare data de 19.06.2016.In legatura cu celelalte intrebari ale actelor procedurale incheiate ,daca ma poate ajuta cineva va rog! Si inca o intrebare,cu tot respectul: 1.- este normal legal ca la efectuarea autopsiei cadavrului sa asiste alti criminalisti decat cei care au fost prezenti la cercetarea la fata locului? Multumesc anticipat.
Inca o precizare importanta,in pv de cercetare de la fata locului nu sunt mentionate orele la care a inceput si finalizat cercetarea ,iar ora incheierii pv este eronat trecuta deoarece echipa operativa a parasit,, locul faptei" la orele 04.30 -05.00 dim. ,iar pv se pare ca a fost incheiat la orele 07.35-06.35 nefiind clar datorita modificarilor cu pixul.Nu au fost luate nici un fel de probe materiale,biologice,etc. de la fata locului,si nu a fost efectuata nici o schita ,decat fotografii la fata locului.
Pin expunerea pe forum a tuturor detaliilor nu cred că veți obține un ajutor util (real), deoarece cel ce vă poate sprijini (ajuta) este avocatul. Este singurul care conform prevederilor art. 93 (și următoarele) din Cod procedură penală:

(1) În cursul urmăririi penale, avocatul persoanei vătămate, al părţii civile sau al părţii responsabile civilmente are dreptul să fie încunoştinţat în condiţiile art. 92 alin. (2), să asiste la efectuarea oricărui act de urmărire penală în condiţiile art. 92, dreptul de a consulta actele dosarului şi de a formula cereri şi a depune memorii. Dispoziţiile art. 89 alin. (1) se aplică în mod corespunzător.

Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Iunie 2017
Daniela Gratiela, Alte profesii
Multumesc frumos.Din pacate pentru mine si problema mea ,asa cum am mai spus ,nu-mi pot permite un avocat.Speram ,cu toata credinta si sinceritatea sa gasesc in limita si permisiunile regulamentului acestui forum,si mai ales a dumneavoastra tuturor oamenilor de bine,profesionisti si calificati in profesiile dumneavoastra,un minim ajutor .Cu toate scuzele ,imi cer iertare,dumneavoastra tuturor celor de aici,pentru insistenta mea exagerata asupra unor probleme pe care singura incerc sa le rezolv,si am incercat sa caut sprijin si solutii constand in sfaturile si sugestiile dumneavoastra.Imi pare sincer rau.Cu respect pentru toti cei de aici.Multumesc tuturor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constatarea medicului legist la fata locului mary6 mary6 Buna dimineata. Ce se intampla cand la cercetarea la fata locului privind o moarte suspecta,medicul legist in urma examinarii cadavrului, consemneaza in ... (vezi toată discuția)
Necropsia cadavrului-medicina legala mary6 mary6 Prin raportul necropsic de constatare medico-legala ,s-a constata ca moartea decedatului x nu a fost violenta,diagnosticul fiind de stop cardio-respirator pe ... (vezi toată discuția)
Raport medico-legal necropsic mary6 mary6 Buna seara. In urma unei ordonante a fost solicitat raportul de autopsie al decedatului x.,,moarte suspecta,care a fost autopsiat in regim de urgenta in ... (vezi toată discuția)