avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drepturi mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drepturi mostenire

Buna ziua,spuneti-mi ,va rog,daca unul dintre soti a dobandit prin mostenire o proprietate,ce drepturi are celalalt sot?
Mentionez ca proprietatatea a fost renovata cu banii sotului nemostenitor.
Sotul mostenitor in perioada renovarii casei nu avea niciun venit,primise decizia de pensionare dar drepturile banesti si le-a ridicat mult mai tarziu.

Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: ContSters429609 , utilizator 08:29, 8 Iunie 2017
Un soț nu are nici un drept asupra proprietății imobilului moștenit de către celălalt soț. Soțul neproprietar are doar un drept de creanță față de cheltuielile pe care le-a făcut la imobil.
Ultima modificare: Marți, 6 Iunie 2017
Adrian ALBU, Avocat
Multumesc pentru raspuns.Ce inseamna mai exact " un drept de creanță față de cheltuielile pe care le-a făcut la imobil "?Aceste drepturi trebuie sustinute de facturi/chitante?

Exista vreun demers legal prin care sotul neproprietar ar putea dobandi 1/2 din proprietate fara acordul sotului proprietar?
Daca e vorba de casa nu de apartament la bloc sotul neproprietar ar putea dobandi 1/2 din proprietate in cazul in care renovarea a fost una de amploare in care practic s-a inlocuit aproape totul, eventual s-a si extins in asa fel incat se poate aprecia ca e vorba de alta casa cu totul deosebita de cea veche. Daca nu s-a intamplat asta, atunci sotul neproprietar poate cere despagubiri (drept creanta) pentru sumele investite in renovarea casei care se pot dovedi prin chitante ,facturi, martori si expertiza.
Nu poate, de principiu, sa dobandeasca o parte din proprietate.
Soțul neproprietar nu poate sa dobândească în niciun caz vreun drept de proprietate asupra imobilului moștenit de soțul proprietar. Se pot cere doar despăgubiri pt investițiile făcute, însă acestea TB dovedite cu inscrisuri și exista un termen de prescripție.

Alte discuții în legătură

Mostenire Adriana48 Adriana48 Buna ziua! De mostenirea primita in timpul casatoriei in conditiile noului Cod Civil beneficiaza ambii soti? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Dreptul de proprietate in familie madalina1990 madalina1990 Buna ziua! Am cateva nelamuriri si as fi recunoscatoare daca m-ati putea ajuta.Sunt casatorita de 1 an,iar inainte de asta am trait in concubinaj cu actualul ... (vezi toată discuția)
Drepturi asupra bunurilor mostenite myticu myticu As dori sa stiu daca si care sunt drepturile celuilalt sot asupra bunurilor, provenite din mostenire in urma decesului parintilor, in cazul unui partaj. Va ... (vezi toată discuția)