As dori sa stiu, daca in cazul in care am facut investitii in reconstructiua unei case cu acordul proprietarului, in ideea ca acea casa ne va ramane noua dupa decesul acestuia, cum pot sustine acest lucru in cazul in care celalalt mostenitor va ridica pretentii asupra acestui imobil la dezbaterea succesiunii? Ce pot sa solicit de la proprietarul care inca traieste din care sa rezulte acest lucru si daca imi este de folos in cazul unui eventual proces. Cum ar fi mai usor din partea proprietarului, care este mama sotiei mele, sa ne ajute ca sa avem o garantie in acest sens: testament, donatie,etc.si cu eforturi financiare cat mai mici din partea noastra. Desigur un act de vanzare-cumparare ar fi o solutie sigura, dar nu vreau astfel sa-mi cumpar propria locuinta. Mentionez ca actuala soacra a repartizat cate o locuinta la fiecare dintre cei doi copii, cu rugamintea ca fiecare sa-si dezvolte locuinta asa cum doreste. In cazul meu,am stricato si am facut alta locuinta noua, in baza unei autorizatii de extindere a constructiei existente,dar aceasta a fost eliberata pe numele actualului proprietar(soacra). Intrucat nu am nici o garantie ca dupa decesul soacrei, cumnata nu va ridica pretentii, incerc sa gasesc o solutie cat mai ieftina atata timp cat soacra este inca in viata, care sa-mi fie de folos dupa decesul acesteia.
Soacra mai poate da o declaratie in care sa recunoasca tot ce ati scris mai sus (faptul ca reconstructia si extinderea casei s-a facut din banii dvs. nu ai dansei.) si sa o autentificati la notar.
Nu exista un pret standard.
Depinde de: suprafata casei, materialul din care este construita, anul constructiei, suprafata terenului, zona, daca este intravilan sau extravilan, ce categorie de folosinta (curti constructii, arabil, fanete, pasuni, livezi etc)
Mergeti cu actele de proprietate si documentatia cadastrala la un notariat pentru un calcul mai exact.