avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ma poate ajuta cineva?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ma poate ajuta cineva?

In urma cu cinci ani am decis sa avem grija de soacra mea cu medicatie, cu mancare cu absolut tot ce are nevoie, dansa fiind foarte multumita de mine si de sotul s-a hotarat sa treaca totul pe noi sa nu avem probleme cu fratii dupa ce nu va mai fi, am consultat un notar si am incheiat actele la notar de fata fiind si fratii sotului, s-a hotarat la notar ca dupa deces sa-i despagubim pe fiecare in parte.De atunci relatiile intre noi si ei au devenit foarte reci, nu mai trec pe la soacra, tot timpul ne trimit vorbe urate, chiar si acum le trebuie despagubirea si soacra traieste.As vrea sa-mi spuneti ce pot face?Ma poate da in judecata sa-i despagubesc cat soacra este in viata?
Cel mai recent răspuns: ContSters103772 , utilizator 00:11, 20 Iulie 2011
in primul rand nu ati specificat ce fel de act ati facut la notar? cumva contract cu clauza de intretinere? si daca ati incheiat un astfel de contract de ce trebuia sa fie despagubiti fratii sotului dvs de catre mama dansilor?
Cu ce i-ați păgubit?

Alberto Kurtyan
Da, contract cu clauza de intretinere, dar notaru a spus ca dupa decesul soacrei au si ei o patrime din casa, dar soacra traieste si nu se intereseaza deloc de dansa, normal nu are nevoie de nimic.Normal ca dupa deces, punem casa in vanzare si cat le revine le dam, altceva ce ma sfatuiti sa fac?
Cata vreme traieste soacra, nimeni nu poate cere de la nimeni nimic.
Mostenirea se deschide doar dupa decesul soacrei.

Ar fi de dorit sa pastrati (in secret) dovezi cu toate cheltuielile pe care le faceti cu intretinerea soacrei, iar la momentul cuvenit, le solicitati fratilor pretendenti sa va plateasca 25% din cheltuieli.

Si oricum... ca sa obtina cei 25% (rezerva succesorala) trebuie sa va dea in judecata... sa plateasca taxe de timbru... iar acest lucru dureaza ani de zile... si multi nervi.

Nu cred ca vor dori sa va dea in judecata.

Depinde daca doriti sa vindeti casa sau sa o pastrati! Nu aveti obligatia sa vindeti nimic iar despagubirile se vor da la valoarea casei evaluata la data procesului.

Pe de alta parte, daca soacra (mama fiilor) va da o declaratie si va scrie cateva cuvinte in care va spune ca nu doreste sa lase nimic fiilor deoarece nu s-au ingrijit de ea deloc si nu au aratat recunostinta fata de mama... atunci va fi si mai dificil in instanta sa obtina rezerva de 25%.

Si mai exista o posibilitate. Soacra poate vinde casa inainte de moarte iar acestia vor ramane cu nimic.
Soacra nu are nicio obligatie legala sa isi inzestreze fii, cu atat mai putin celor care nu arata respectul datorat unei mame.

Corectie! Rezerva succesorala poate fi mai mare sau mai mica in functie de numarul mostenitorilor.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iulie 2011
Albert Kurtyan, Consilier juridic
Rezerva succesorala priveste doar transmiterile cu titlu gratuit (liberalitatile), cum ar fi testamentele si donatiile. Contractul de intretinere nu este un act cu titlu gratuit, vi s-a transmis dreptul de proprietate asupra bunului imobil in schimbul intretinerii pe care o prestati.
Fratii sotului pot avea o sansa daca dovedesc ca respectivul contract de intretinere este fictiv, in realitate transmiterea dreptului de proprietate fiind facuta printr-o donatie, sau daca dovedesc ca nu v-ati respectat obligatia de intretinere.
Ascultati sfatul colegului meu, Alberto Kurtyan si pastrati dovezi ale cheltuielilor facute pentru intretinerea soacrei. Si niste martori ar fi folositori.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iulie 2011
ContSters103772, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct partaj dea7823 dea7823 sotul meu a mostenit in92 de la parinti casa cu gradina aferenta acesteia.in2004 ne-am casatorit si ne-am mutat acolo.soacra traieste si acum,cu noi,nu avem ... (vezi toată discuția)
Subiectul etern:mostenirea de familie... iannnis iannnis buna ziua! Va rog un sfat in legatura cu o mostenire.Mama sotiei,singura la parinti,a mostenit de la parinti ei prin moartea lor care s-a petrecut demult o ... (vezi toată discuția)
Acte casa stefanescu alina stefanescu alina buna ziua mama soacrei mele detine o casa la tara, care a apartinut ei si sotului . au avut doi copii, un baiat si pe soacra mea. tatal soacrei si fratele au ... (vezi toată discuția)