Buna ziua,
Sotul meu a decedat si avea incheiat cu mama lui un "Contract de intretinere" prin care in schimbul intretinerii oferite, sotul meu primea bunurile mamei sale. Nenorocirea a facut ca el sa moara inaintea mamei. In contract era trecut doar sotul meu, respectiv numele lui si specificatia "casatorit", neaparand numele meu in mod explicit. Acum, in calitate de sotie, va rog sa-mi spuneti daca eu mostenesc bunurile din acel contract, in conditiile in care ma ocup in continuare de intretinerea soacrei. Sau, prin decesul "intretinatorului" (sotul meu) - bunurile reintra in posesia soacrei mele? Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Imobilul astfel dobîndit a devenit bun comun la data încheierii contractului. Asta înseamnă că la data decesului soţului a încetat regimul comunităţii de bunuri, iar cota soţului va intra în masa succesorală, dumneavoastră avînd drept de moştenire asupra acestei cote în concurs cu descendenţii defunctului sau, în lipsa lor, cu părinţii, fraţii şi surorile defunctului (sau cu nepoţii din fraţi şi surori, după caz).
Problema se pune în privinţa calităţii dumneavoastră de întreţinător. Pe de o parte, obligaţia de întreţinere nu poate fi decît comună, ea realizîndu-se, în ceea ce priveşte obligaţiile materiale, băneşti, din banii comuni ai soţilor (cu excepţia cazului în care se dovedeşte că soţul a folosit exclusiv banii proprii pentru prestarea întreţinerii).
Pe de altă parte, obligaţia de întreţinere este una încheiată în considerarea persoanei întreţinătorului (intuitu personae), teoretic fiind de neconceput înlocuirea persoanei întreţinătorului fără acordul întreţinutului. Totuşi, portiţe ar exista.
Dacă vreţi să prestaţi întreţinerea în continuare (mai ales că, din cîte înţeleg, aţi prestat-o şi pînă acum, iar soacra se opune şi ajungeţi în instanţă, aţi putea cere înlocuirea obligaţiei de întreţinere cu o rentă, în temeiul art.2261 C.civil.
Va multumesc din suflet pentru raspunsul extrem de elaborat si de competent. Relatiile mele cu soacra sunt foarte bune si nu are nimic de obiectat in ceea ce priveste intretinerea. Problema mea este ca soacra are 93 de ani, este oarba, locuieste la tara si nu poate fi transportata cu masina deoarece ii vine rau...Chiar daca as aduce un notar la domiciliul dumneaei pentru a-si da acordul in privinta schimbarii intretinatorului, nu stiu cum as putea rezolva cu certificarea medicala a capacitatii dansei de a lua decizii, desi este foarte lucida si rationala.
Nu ar fi drept ca bunurile dobandite de sotul meu prin acel Contract de intretinere sa redevina proprietatea soacrei, iar dupa decesul dansei sa se imparta intre fratii sotului meu...
Va rog, sfatuiti-ma cum sa procedez, deoarece sotul meu a investit acolo, in casa parinteasca cea mai mare parte a timpului sau liber si a banilor lui...
Mostenire
LILI24
Cat are dreptul la mostenire sotul meu daca tatal a decedat, daca o sa isi intretina mama supravietuitoare. Sotul meu mai are un frate.
Doresc sa mentionez ca ... (vezi toată discuția)