avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Case vecini (fosti prieteni)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Case vecini (fosti prieteni)

Avem o constructie in forma de L cu doi proprietari si o curte interioara in care ambele familii au ferestre si balcoane, deci vedere comuna, dar cote diferite de teren.

Unul dintre proprietari ameninta ca ii va zidi geamul vecinului cu un gard de 3 metri (care delimiteaza proprietatile). Cladirile au fost construite in 2005, conform autorizatiilor de construire si intelegerii dintre parti si in 2014, s-au trasat limitele terenului. Astfel ca pe una dintre laturile cladirii distanta dintre casa si limita terenului este de 0,38m, iar 5 mp din casa vecinului este pe terenul celuilalt.

Are voie sa faca asta? Acel geam este unica sursa de lumina a bucatariei si el stie foarte bine asta. A montat si o camera de filmat pe casa lui care bate exact in partea de curte care apartine vecinilor. S-a incercat

S-a incercat o compensare ca cei 5 mp ocupati cu casa sa fie cedati din curte, astfel incat intre casa si limita terenului sa fie 1 ml, dar nu s-a ajuns la un consens.

Cum se poate remedia situatia asta?
Cel mai recent răspuns: 25Maria23 , utilizator 14:58, 7 Iunie 2017
Trebuie respectate preved.art.612-616 NCC privind limitele juridice ale dreptului de proprietate privata.
Art 612 si 614 sunt respectate, pentru ca a fost cu acordul partilor acum 12 ani cand s-a construit.

In legatura cu art 615 (2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.

Pot cere ca in locul celor 5 mp ai mei pe care este casa lui sa-mi dea 5 mp langa casa, astfel incat sa ma incadrez la alin 2?

Sau, dupa 12 ani de la construirea casei, mai poate veni cu pretentii acum?
Ultima modificare: Miercuri, 7 Iunie 2017
25Maria23, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grilaj - fereastra de vedere a vecinului LeoAdrian LeoAdrian Buna seara, Am rugamintea sa ma lamuriti cu privire la urmatorul aspect (daca stiti si art. din CC cu atat mai bine). Geamul de la demisol al vecinului, ... (vezi toată discuția)
Am o camera fara geam si as dori sa pun unul ... animis25 animis25 Buna. O intrebare. Am o camera fara geam si as dori sa pun unul strict pr aerisire. Lung pe orizontala, cam la inaltimea celor ce se pun in baie sau mai ... (vezi toată discuția)
Servitute -geam de lumina si aeririse ?????? Analore Analore Apelez la cunostintele dv. intr-o problema care imi este nelara, in cazul constructiei unui imobil chiar pe limita de hotarar intre 2 proprietatii, acestui ... (vezi toată discuția)