avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... anularea pensiei de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

anularea pensiei de urmas

Buna ziua,
am beneficiat de pensie de urmas timp de 5 ani si acum m-am angajat. As vrea sa stiu daca trebuie sa merg personal sa declar ca nu mai indeplinesc conditiile de acordare a pensiei de urmas sau autoritatile se autosesizeaza.
Si de asemenea as vrea sa stiu daca in cazul nu o sa mai fiu angajata o sa pot beneficia in continuare de pensia de urmas in conditiile in care urmez cursurile de masterat.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:01, 23 Septembrie 2009
Daca veti frecventa cursurile unui masterat la forma de invatamant zi, veti beneficia de pensie. Va trebui sa mergeti dvs. sa anuntati ca aveti venituri , altfel, veti primi o plata la care nu aveti dreptul, fiind ulterior nevoita sa o restituiti.
Potrivit dispozitiilor art. 96 din Legea nr. 19/2000, dvs. trebuie sa anuntati casa teritoriala de pensii, altminteri va treziti cu o decizie de debit.
ART. 96
Beneficiarul dreptului de pensie este obligat sa comunice casei teritoriale de pensii orice modificare privind conditiile de acordare si de plata a pensiei, in termen de 15 zile de la aparitia acesteia.

Daca va continuati studiile veti beneficia de pensie de urmas pana la varsta de 26 de ani.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas lidia21 lidia21 Buna!!! Am si eu o intrebare...daca ma casatoresc mai am dreptul la pensie de urmas? Tatal meu a decedat anul trecut,eu inca urmez cursurile unei ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas Emilia_85 Emilia_85 Buna ziua! Eu am 24 ani si am terminat facultatea de arhitectura care a durat 5 ani (din anul 5 mi-au ramas 2 restante :(). Am beneficiat de pensie anii ... (vezi toată discuția)
Acordarea pensiei de urmas in cazul modificarii starii civile Renata Ous Renata Ous Buna ziua! Sunt un utilizator nou si as dori sa aflu o informatie de la cei competenti in acest domeniu. Am 25 de ani, urmez cursurile unui master care se va ... (vezi toată discuția)