avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara minor in cazul divortului amiabil la ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara minor in cazul divortului amiabil la notar

Buna ziua.
Va rog ajutati-ma cu o nelamurire.
Ieri, 06.06.2017, am depus la notar impreuna cu sotul cererea de divort , pe cale amiabila.
In momentul in care am vrut sa trecem suma cu care participa tatal la cresterea copilului (minor), notarul ne-a comunicat ca se poate trece doar 1/4 din veniturile legale ale tatalui.
Ideea este ca tatal in acte are trecut doar salariul minim pe economie, dar inregistreaza si alte venituri, chiar daca nu sunt declarate.
Noi ne-am inteles la o suma de 250 eur/luna sau 1100 lei dar notarul nu ne-a permis sa trecem aceasta suma.
Mie una nu mi se pare normal. Din moment ce noi ne-am inteles la o suma (ambele partii au fost de acord), nu mi se pare ok sa fim limitati la o patrime din venituri.De-asta se si numeste intelegere amiabila, nu? Pentru ca partile stabilesc conditiile si termenii respectivului divort.

Intrebarea mea este daca notarul a procedat corect si legal in ceea ce priveste limitarea pensiei alimentare la 1/4 din venituri.

Va multumesc anticipat pentru clarificari.
Cel mai recent răspuns: CatalinaMoise , utilizator 09:23, 22 Iunie 2017
Si eu cred ca notarul ar trebui sa noteze suma conform intelegerii partilor, fara sa se lege de alte detalii iar daca partilor la un moment dat nu le mai convine intelegerea vor deschide proces in instanta pentru a modifica ceea ce legal este posibil.
Pai care e...problema? Notarul a confirmat ceea ce e legal executabil , la o adica! Ca tatal vrea sa dea in plus...din ce nu e dovedibil...e treaba lui si nimeni nu il impiedica. Pe de alta parte, obligatia la intretinere are conotatii atat civile cat si penale la care tatal poate fi expus dintr-o simpla necunoastere a legii, in acest sens notarul executandu-si rolul activ.
Buna ziua,
Va multumesc pentru mesaj.
Problema este ca, nu mi se pare normal ca notarul sa limiteze pensia alimentara la 1/4 atat timp cat ambele parti, deci inclusiv tatal , au fost de acord pentru o alta suma.
Vreau sa stiu daca asa trebuie sa procedeze toti notarii in aceste cazuri (ma refer la aceasta limitare) sau a fost la libera alegere a notarului nostru.
Pentru ca daca asa procedeaza toti, pot sa inteleg ca asta e legea, dar daca unii pun limita de 1/4 iar altii lasa la libera alegere/intelegere a partilor ...

Multumesc,
Notarul nu a procedat corect, parintii se pot intelege la plata unei pensii care sa depaseasca cuantumul maxim legal, cat nu prejudiciaze dreptul altor persoane la intretinere.
Ma mult, nu e treaba notarului cat castiga tatal, cat are in cartea de munca, ce venituri are si din ce surse, nu trebuie decat sa autentifice o intelegere intre parti.
Ultima modificare: Joi, 22 Iunie 2017
gi-jane2, moderator
Va multumesc.
In acest caz ce mai pot face?
Am depus actele si am semnat pentru 1/4, asa cum ne-a comunicat.
Pe 10 iulie avem termenul la care trebuie sa ne prezentam pentru declararea/semnarea actelor finale de divort. Mai putem modifica atunci ceva? Va trebui sa asteptam din nou 30 de zile daca aducem aceste modificari?
Mai e o problema pentru ca este singurul notar din orasul respectiv si daca el nu este de acord nu stiu ce putem face (in orasul respectiv s-a incheiat casatoria iar in acte noi nu am avut niciodata domiciliu comun - fiecare avem in buletin alte adrese, deci nu cred ca putem merge la un alt notar din alt oras).

Multumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In cazul unui divorț la notar, poate soțul sa refuze că pe ... suciu_diana suciu_diana In cazul unui divorț la notar, poate soțul sa refuze că pe lângă pensie să plătească cotă-parte la creșă privata, unde deja e înscris copilul? (vezi toată discuția)
Divort cu copii minori AntoanetaMaria AntoanetaMaria Buna, am o intrebare. Sunt despartita in fapt de sotul meu de 8 luni si doresc sa divortez. Precizez ca avem doi copii minori (doua fete) de 4 respectiv 1 ... (vezi toată discuția)
Divort, custodie comuna, un copil 3 anisori, pensie alimentara Sabu Sabu Buna ziua, Inca nu am discutat acest aspect in familie,dar s-ar putea sa nu scapam(de ceea ce imi era \"teama\") de divort. Familia are de toate, ... (vezi toată discuția)