avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1068 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj - taxa de 3 % din valoarea bunurilor partajate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj - taxa de 3 % din valoarea bunurilor partajate

Va rog sa-mi spuneti: cei 3 % se platesc la ceea ce se contesta ?
Exemplu: in cazul unui apartament, instanta va atribui 50 % uneia din parti si 50 % celeilalte parti. Daca una din parti considera ca a avut un aport mai mare si vrea 70 % va plati cei 3 % numai pentru diferenta de la 50 % la 70 % ?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Alin Paidiu , Avocat 19:50, 24 Septembrie 2009
Buna ziua,

nu... cei trei la suta se platesc oricum; pentru ceea ce se contesta se mai plateste in plus, la valoarea contestata; iata in continuare textele din lege

*) - literele c) si j) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"c)cereri pentru:
- stabilirea calitatii de mostenitor - 50 lei / mostenitor - stabilirea masei succesorale - 3% la valoarea masei succesorale;
- cereri de raport - 3% la valoarea bunurilor a caror raportare se solicita;
- cereri de reductiune a liberalitatilor - 3% la valoarea rezervei care urmeaza a fi reîntregita prin reductiunea liberalitatilor;
- cereri de partaj - 3% la valoarea masei partajabile.
Separat de aceasta taxa, daca partile contesta bunurile de împartit, valoarea acestora sau drepturile ori marimea drepturilor coproprietarilor în cadrul cererilor de mai sus, taxa judiciara de timbru se datoreaza de titularul cererii la valoarea contestata în conditiile art. 2 alin. (1);

Avocat Bobcu
Multumesc.

Se specifica "- cereri de partaj - 3% la valoarea masei partajabile"...cine plateste acesti 3 % ? numai reclamantul sau si paratul ?

Mentionez ca cererea de partaj am facut-o inca din luna iunie...ar trebui sa se aplice legea de pana la data aparitiei noii reglementari din 13 iulie 2009 !!!!

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Septembrie 2009
loanabelciu, utilizator
Buna ziua,

taxa de timbru este platita de catre reclamant.
Sunt de acord ca plata taxei de timbru ar trebui calculata conform legii in vigoare la momentul introducerii cererii de chemare in judecata.

Avocat Boncu
...si reclamantul cum isi poate recupera macar o parte din bani ?
Daca paratul contesta aceast mod de impartire ?...cine mai plateste ?
Rog maxim de detalii...sau cum se pot face mici "inginerii" financiare astfel incat sa platesc cat mai putin...se poate declara o valoare mai mica a bunurilor comune (daca nu la imobil si masina macar la obiectele de uz casnic)...
Reclamantul isi poate recupera o parte din taxa de timbru sub forma cheltuielilor de judecata pe care le solicita in instanta.

Alte discuții în legătură

Partaj, timbrarea actiunii orosu orosu Reclamanta in proces de partaj a locuintei, o solcita 100% si timbreaza la 1/2 din valoarea imobilului (valoarea de inventar), motivand ca contesta jumatatea ... (vezi toată discuția)
Mostenire.partaj intre 2 mostenitori Marcello Marcello In speta la mostenire sunt 2 mastenitori,care nu s-au inteles asupra impartirii masei succesorale.Unul a deschis actiune de partaj in instanta.In acest caz, ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru partaj diana22 diana22 va rog frumos lamuriti-ma si pe mine: cine cat plateste? se introduce o cerere de partaj bunuri comune, reclamantul sustine ca are contributie 70%, iar parata ... (vezi toată discuția)