avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Presedinte si casier?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Presedinte si casier?

Presedintele asociatiei de proprietari poate fi si casier? Cine altcineva poate fi casier?
Avem o firma care ne efectueaza administrarea imobilului dar am dori sa ne gestionam singuri banii prin incasari cash si in contul bancar.
Cine ar trebui sa gestioneze contul bancar? Firma de administrare sau Presedintele? Persoana care are drept de semnatura pe cont este doar presedintele.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: mdutan , utilizator 16:19, 9 Iunie 2017

Daca asociatia dvs. nu este marisoara, atunci presedintele se poate ocupa de incasari - in ideea de a nu mai angaja un casier.
Insa ziceti ca administratorul este persoana juridica - sa faca ei incasarile, insa, pentru a nu amesteca lucrurile, trebuie sa se faca o procedura in scris: ori la sfarsitul programului, sumele incasate sunt predate presedintelui (mai greu, daca nu incomod de realizat), ori lasati firma sa-si faca treaba (incasari de la proprietari si plati la furnizori), insa controlul absolut il va avea cenzorul, adica lunar trebuie sa intocmeasca o situatie a incasarilor si platilor.
Nu este normal ca in banca sa fie o singura semnatura - a presedintelui. De obicei sunt doua semnaturi - presedinte + administrator. In cazul dvs. poate fi presedintele+un membru din com. ex., adica sa nu mai amestecati firma in aceasta chestiune. Din nou, controlul absolut al contului il are cenzorul.
Incercati variante, dar totul sa fie consemnat in procese-verbale.
Succes!
da, am intalnit astfel de situatii: dar presedintele este incasator, nu casier.
A tine casieria presupune sa intocmesti registrul de casa. Or asta face, totusi, firma de administrare.
Multumesc pentru raspuns. Asociatia noastra are doar o scara cu 20 apartamente.
Avem incheiat un contract cu o firma de administrare care ne tine si casieria si dorim sa incheiem contractul cu ei.
Dela ei am inteles ca Presedintele nu poate fi si casier in acelasi timp , ca presedintele nu trebuie sa se atinga de banii asociatiei.
E corect asa ceva? Eu nu am gasit in lege aceasta mentiune.
Daca presedintele deschide cont in numeloe asociatiei nu poate incasa si intretinerea de la proprietari?
Incercam sa ne gospodarim singuri fara a mai plati taxe la o firma si cautam solutii / raspunsuri
Multumesc
In conditiile aratate de dvs. in ultimul mesaj, presedintele poate sa indeplineasca si functia de administrator, implicit si functia de casier. Ca trebuie sa intocmeasca registrul de casa - se subintelege.
Observ ca @amvirdan ne arata ca presedintele poate incasa - dar il denumim incasator. Daca ar intocmi si RC s-ar numi casier... Multe mai are omul de invatat!

Firma de administrare poate sa spuna multe, insa trebuie sa vina cu argumente si nu cred ca are.
Dvs. fiind o asociatie mica puteti renunta la functia de administrator, insa cineva tot trebuie sa se ocupe de toate alea in cadrul as. prop. - astfel ca Legea va permite acest lucru, v-am zis in conditiile unei asociatii mici.
Presedintele sa discute in com. ex. toate aceste chestiuni, sa va intelegeti intre dvs. cu privire la o suma de bani contractul de mandat al presedintelui. Daca aveti cont in banca, pe langa semnatura presedintelui, va mai trebuie o semnatura. Neaparat sa va alegeti un cenzor. Daca nu gasiti in scara dvs., cautati un PFA autorizat - nu cred ca o sa va coste prea mult...
Succes!
Observ ca sunt citat (era sa zic persiflat dar, fireste, doar in gand !) si simt nevoia sa completez cele afirmate de mine.
Am lucrat o perioada in sistem bugetar, unde este o mult mai mare strictete fata de societatile comerciale. Aveam o casierita care isi desfasura activitatea itr-o camara speciala, cu grilaj, pentru a asigura securitatea operatiunilor. Fireste, avea si seif. Ea facea incasari si plati. La finele zilei completa, manual, fila din registrul de casa. CFI (controlul financiar intern) facea, din cand in cand, monetarul la casierie. Ei, asta inseamna casier adevarat.

Pe de alta parte sunt cunoscuti cei de la Electrica sau Salubritate care vin pe teren si nu fac altceva decat incaseaza bani. Nu fac plati, nu completeaza registru de casa. Si se numesc, in limbajul lor, "incasatori".

Cam despre asta e vorba !
Ultima modificare: Vineri, 9 Iunie 2017
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator

Alte discuții în legătură

Sold casa BEN46 BEN46 Avem un fond de rulment scriptic fiindca in perioada de iarna ajunge la limita fondului de rulment constituit sau chiar a fost depasit ... (vezi toată discuția)
Casier asociatie proprietari rocs rocs buna ziua. as dori sa stiu ce atributii are casierul intr-o asociatie de proprietari. Ce acte intocmeste casierul. multumesc! (vezi toată discuția)
Incasarea cotelor la intretinere in contul unei firme Mytro Mytro Buna ziua , Am si eu cateva intrebari pentru dumneavoastra , sa zicem ca in cazul in care am o firma care se ocupa cu administrarea asociatiilor de ... (vezi toată discuția)