Buna ziua. Ma aflu in situatia urmatoare. In perioada 11.11.2016~24.03.2017 am fost angajata ca si director de magazin la o firma care are ca si domeniu de activitate comertul cu haine. In martie cand am plecat, mi s~a aprobat demisia si un numar mic de zile de preaviz(slava domnului). De atunci ii tot sun sa imi elibereze actele de incheiere(fisa lichidare, decizie de incetare etc) . Ma tot amana cum ca a trimis, ca e in concediu nu stiu cine. Exista vreun termen legal in care ei sunt obligati sa imi trimita aceste acte? Sincer isi bat joc de noi, zic noi pentru ca suntem cam 4 fete care au plecat atunci, si una ulterior dupa cateva saptamani. In cat timp sunt obligati sa elibereze aceste acte? Sincer la un moment dat chiar ma gandeam sa ii chem in instanta. Va multumesc pentru ajutorul acordat.
HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor
art.8
.... (4^2) La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia un extras din registrul privat/public, datat şi certificat pentru conformitate, sau o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, astfel cum rezultă din registrul privat/public şi din dosarul personal/profesional, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.
.....
art.9
....
(5) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 lei la 1.000 lei refuzul angajatorilor de a elibera documentele solicitate de către salariat şi prevăzute la art. 8 alin. (4^1) şi (4^2).
(6) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor angajatorilor persoane fizice sau juridice de drept privat şi autorităţilor/instituţiilor publice se fac de către inspectorii de muncă.
......
In speta, sesizati ITM-ul cu privire la refuzul de a vi se elibera aceste documente.
Demisie
Lavinia15
Buna dimineata,
Am o intrebare cu trebuie sa ma adresez ca da pot sa primesc si eu actele de incetarea contractului de muncă prin demisie din luna ... (vezi toată discuția)