avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Garantie bucatar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Garantie bucatar

Buna ziua,

Va rog sa la ajutati in urmatoarea problema. O firma doreste sa stabileasca o suma de bani drept garantie impusa bacatarilor in cazul in care doresc sa incheie raporturile de munca cu societatea administratorul motivand ca s-au incheiat contracte de organizare de nunti pe timpul anului si nu doreste sa ramana fara bucatari pana nu sunt onorate toate contractele. Se poate asa ceva?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:05, 8 Iunie 2017
Este exclusa o astfel de garantie.

Angajatii nu pot fi facuti raspunzatori pentru contractele incheiate de angajatori.

Angajatii pot fi trasi la raspundere numai in cazul in care produc un prejudiciu angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.

Art. 254-codul muncii
(1) Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor.
(2) Salariaţii nu răspund de pagubele provocate de forţa majoră sau de alte cauze neprevăzute care nu puteau fi înlăturate şi nici de pagubele care se încadrează în riscul normal al serviciului.
(3) În situaţia în care angajatorul constată că salariatul său a provocat o pagubă din vina şi în legătură cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o notă de constatare şi evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul părţilor, într-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul părţilor, conform alin. (3) , nu poate fi mai mare decât echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Da, se poate face asa ceva ... insa atentie mare la formularea clauzelor.
Atata timp cat angajatul nu a produs un prejudiciu sau nu a urmat un curs de formare platit
de angajator nu poate fi considerat un abuz din partea angajatorului?

Din cate stiu (poate nu suficient) garantie materiala se poate opri numai in cazul gestionarilor si eventual persoanelor care au in custodie masini sau alte echipamente scumpe (laptop, telefon).
Nu este niciun abuz din partea unui angajator de a propune asa ceva ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa in gestiune jean59 jean59 Am o firma intreprindere individuala ( fosta AF).Intrebarea mea este urmatoarea : o angajata a mea a iesit lipsa la inventar. Ce trebuie sa fac pentru a ... (vezi toată discuția)
Recuperarea prejudiciului mitreavaly mitreavaly Mi se poate imputa un prejudiciu bănesc pentru o muncă pe care am prestat-o deși nu aveam calificarea profesională necesară? Dacă angajatorul constată ... (vezi toată discuția)
Calitatea de fidejusor in contractul de munca anaidiana anaidiana Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca introducand clauza de garant fidejusor in contractul de munca al unui salariat ( in caz de dauna a bunurilor date spre ... (vezi toată discuția)