avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua! santem 2 frati ...mama a murit acum 1 luna .......cand trebuie data declaratia de acceptare succesiune si cand trebuie dezbatuta ?
Cel mai recent răspuns: mariana55_ro , utilizator 15:48, 11 Iunie 2017
Declaratia poate sa fie data pana la implinirea termenului de un an de la data decesului ,succesiunea poate sa fie dezbatuta oricand.Succes.Daca dezbateti succesiunea in tr de 2 ani o sa fiti scutita de plata impozitului de 1% din valoarea masei succesorale.
Bună ziua, si sincere condoleanțe.

Termenul legal de opțiune succesorală (adică termenul în care trebuie să dați declarația de acceptare) este de un an.

În situația în care nu există neînțelegeri între moștenitori, aceștia se pot prezenta la notar în vederea dezbaterii succesiunii, fără a mai da declarația de acceptare.

Dar dacă nu dezbateți succesiunea în termen de un an și ulterior se ivesc neînțelegeri, se poate invoca de către parte adversă lipsa acceptării.

Așa fiind, sfatul meu este să dezbateți succesiunea în termen de un an de la data decesului.
multumesc mult pentru raspuns !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiunea este obligatorie in primele 6 luni de la deces? catalintomescu72 catalintomescu72 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca este obligatorie succesiunea in primele 6 luni de la decesul mamei. Din cate stiu eu sunt scutit de impozit in primii 2 ... (vezi toată discuția)
Este necesara o succesiune cand doar mama traieste si sunt singurul mostenitor si paulnnnn paulnnnn Tata a murit acum o luna, mama supravietuieste si eu sunt unicul fiu. Eu nu ma grabesc, mama este batrana si bolnava. Sunt singurul mostenitor. Este ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa decesul unuia din parinti georgetag georgetag va rog frumos sa ma ajutati urgent intr-o problema de susccesiune a decedat tatal sotului meu acum 2 luni si vrea sa stie daca nu se face succesiunea in ... (vezi toată discuția)