avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... RETRAGEREA UNUI PROPRIETAR DIN ASOCIATIE
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

RETRAGEREA UNUI PROPRIETAR DIN ASOCIATIE

Buna ziua,
As dori sa intreb daca este posibil ca un membru din asociatie poate sa se retraga de buna voie din asociatie ?Daca se retrage,mai este obligat ca el sa aiba fond de rulment,fond de reparatii ?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 13:23, 9 Iunie 2017
Daca se retrage are aceleasi obligatii ca si ceilalti proprietari.
Nu mai are dreptul sa voteze la adunari,sa aleaga si sa fie ales in comitet,sa faca propuneri.
Deci,nu rezolva nimic bun.
Obligatia constituirii fondului de rulment si de reparatii ,reprezinta consecinta dispozitiei in vigoare si nu este conditionata de calitatea de membru proprietar
HG nr 1588/2007 Art. 24. - (1) In scopul asigurării fondurilor necesare pentru plăţi curente, asociaţia de proprietari stabileşte cuantumul şi cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regulă, fondul de rulment se dimensionează astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociaţia de proprietari în anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflaţiei, iar în cazurile asociaţiilor de proprietari nou-înfiinţate, prin constatarea şi însuşirea experienţei în domeniu a unor asociaţii de proprietari echivalente ca mărime.
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, potrivit hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari, iar reîntregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afişate pe lista de plată. Pentru încasarea fondului de rulment, casierul asociaţiei de proprietari eliberează chitanţă personalizată separată.
(3) In situaţiile în care, prin contractul de închiriere încheiat cu proprietarul, chiriaşul se obligă să participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului în care locuieşte, acesta va participa şi la formarea fondului de rulment.
(4) Fondul de rulment încasat se poate restitui în situaţiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, dacă prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosinţei locuinţei nu se stipulează altfel, precum şi în situaţiile în care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului.
(5) Asociaţia de proprietari va constitui un fond pentru repararea părţilor de construcţii/instalaţii aflate în proprietate comună, fond cu perioadă de folosire limitată, care va fi depus în contul asociaţiei de proprietari şi nu va putea fi folosit decât cu acordul adunării generale a asociaţiei de proprietari, în conformitate cu bugetul de venituri şi cheltuieli.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stat asociație de proprietari danuta2002 danuta2002 Buna ziua. Cum pot să mă retrag, legal, din asociația de proprietari? Menționez, că asociația este constituită doar pe o scara de bloc și nu exista ... (vezi toată discuția)
Iesire din asociatia de proprietari dorushania dorushania Doresc sa stiu daca se poate iesi din asociatia de proprietari si in ce conditii. Multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Fond de rulment onetime onetime Buna dimineata! As vrea sa stiu daca o asociatie poate lua bani pt fond de rulment de 2 ori, si daca au voie sa se foloseasca de acei bani. Acum cativa ani ... (vezi toată discuția)