avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond de rulment

Buna dimineata! As vrea sa stiu daca o asociatie poate lua bani pt fond de rulment de 2 ori, si daca au voie sa se foloseasca de acei bani.
Acum cativa ani s-a stabilit o suma pt un fond de rulment, pe care am achitat-o.
Acum, au bagat iara la intretinere o suma care semnifica tot fondul de rulment!
Asociatia plateste din acest fond de rulment diferite lucrari ce s-au facut pe la bloc, in conditiile in care noi platim si 30 lei pe luna la fondul de reparatii

Cel mai recent răspuns: onetime , utilizator 05:48, 22 Mai 2018
Atat timp cat legiuitorul a impus obligatia constituirii fondului de rulment ,este temeinic si legal ca asociatia sa se foloseasca de acest fond
Nu este clara exprimarea dv
daca o asociatie poate lua bani pt fond de rulment de 2 ori,

Atat timp cat un proprietar detine documente ca a constituit fondul de rulment ,numai intr-o anumita situatie i se poate solicita sa il reconstituie
Acum, au bagat iara la intretinere o suma care semnifica tot fondul de rulment!

Ceea ce afirmati dv este actualizarea fondului de rulment
Asociatia plateste din acest fond de rulment diferite lucrari

Dispozitia in vigoare prevede fara exceptie
HG nr 1588/2007 Art. 24. - (1) In scopul asigurării fondurilor necesare pentru plăţi curente, asociaţia de proprietari stabileşte cuantumul şi cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regulă, fondul de rulment se dimensionează astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociaţia de proprietari în anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflaţiei, iar în cazurile asociaţiilor de proprietari nou-înfiinţate, prin constatarea şi însuşirea experienţei în domeniu a unor asociaţii de proprietari echivalente ca mărime.

Concret ,fondul de rulment se utilizeaza fara exceptie numai pentru plata facturi furnizori/
prestatori de servicii
Utilizarea fondului de rulment pentru executare lucrari la partea comuna de imobil reprezinta incalcarea dispozitiilor in vigoare
Stiam ca fondul de rulment trebuie sa fie egal cu suma intretinerii( cea mai mare suma din anul trecut) si din cate stiu eu, aceasta majorare se face in primele luni ale anului in curs, daca e cazul
Eu nu am depasit acea suma, iar toti locatarii au cate 71 lei trecuti la fondul de rulment.
Pt toate lucrarile ce s-au facut pe la bloc, platim cate 30 lei lunar la fondul de reparatii.
Ei nu au voie sa se foloseasca de acesti bani din fondul de rulment pt a acoperi aceste plati nu?
I-am cerut D-nei administrator sa-mi arate ce suma am eu achitata pana in prezent la fondul de rulment!
Are obligatia sa imi arate?

Ultima modificare: Luni, 21 Mai 2018
onetime, utilizator
onetime
Fondul de rulment nu se utilizeaza pentru reparatii !!! Pe de alta parte, multe asociatii nu tin o evidenta foarte clara a cheltuielilor in functie de fonduri, astfel ca daca la un moment dat se efectueaza o lucrare ce depaseste din motive obiective valoarea estimata initial, de undeva trebuiesc platiti executantii lucrarii. Astfel ca practic, in mod fortuit poate aparea ipostaza in care acele sume ce sunt clar identificate ca si fond de rulment sa ajunga ptr perioade scurte trimisi in zona fondului de reparatii. Nu cred ca poate fi o procedura aspru condamnabila, daca lucrurile merg bine in asociatie.
Pe de alta parte, administratorul nu are nici un motiv sa tina secreta suma totala a fondurilor ce apartin proprietatii dumneavoastra. Ba chiar ar cam trebui sa existe acele sume afisate la avizier, sau chiar in listele de intretinere. Nu vrea sa va informeze, adresati solicitare in scris catre presedintele de asociatie ! Este obligat sa va raspunda. Nu uitati sa aveti si dumneavoastra un exemplar al solicitarii semnat si inregistrat la asociatie, pentru a dovedi ca ati facut demersul . Asociatia de proprietari, prin presedintele de asociatie este obligata sa va permita accesul la orice document, la cerere .
Cu stima, Aurelian B.

"Vrei o viata linistita la bloc ? Participa consecvent la activitatile asociatiei de proprietari ! :) "
Fondul de rulment se suplimenteaza cand este nevoie.Facturile din ianuarie,de exemplu,vin la asociatie in febr si se trec la plata pe listele din martie.Dar factura din ianuarie trebuie platita in termen de 15 zile de la emitere.Pentru asta,folosim fd de rulment.
Fondul de rulment trebuie sa apara pe listele de intretinere...lunar.Poate aveti o rubrica dupa total de plata.Verificati.
1-Administratorul de imobil este angajatul asociatiei de proprietari cu limita de competenta de executie hotarari ale adunarii generale,decizii ale comitetului executiv si ale presedintelui de asociatie
2-In temeiul disp art 10 L nr 230/2007 solicitati oficial reprezentantului legal al asociatiei de proprietari in persoana presedintelui de asociatie sa va prezinte documentele justificative pentru sumele pretionse atat la majorarea fondului de rulment cat si pentru reparatii parti comune imobil

Alte discuții în legătură

Fond rulment intretinere bloc brendissima brendissima Mai exista sau nu fond de rulment?Eu stiam ca in 2007 s-a decis ca nu mai este obligatoriu, ci optional, dar in acelasi timp s-a nascut foondul de reparatii. ... (vezi toată discuția)
Fond rulment asociatie de proprietari christiank christiank Buna ziua.Am o intrebare legata de acest fond de rulment strans de cei de la asociatia de proprietari: este legal ca banii stransi sa fie folositi in scopul ... (vezi toată discuția)
Impartire drepturi litigioase asociatie proprietari doar_eumike doar_eumike buna, in cadrul asociatiei unde fac parte exista blocul A si Blocul...B. blocul B sunt restantieri cu 20.000 ron..s-a obtinut acum decizie sa-i execute ... (vezi toată discuția)