avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contract de mandat si concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contract de mandat si concediu crestere copil

Buna ziua,
Luncrez in 2 locuri, jobul principal la o multinationala (contract de munca) si ca cenzor la bloc (contract de mandat).Urmeaza sa intru in CCC si vreau sa stiu daca pot ramane ca cenzor cu acest contract de mandat si sa solicit catre stat suspendarea doar a contractului de munca din multinationala (solicit cei 85%), sau este obligatoriu sa suspend ambele contracte ?

Concluzie daca este legal sa raman cu contractual de mandat si sa solicit CCC doar pentru contractual de munca( care va fi suspendat).

Multumesc,
Alina Joita
Cel mai recent răspuns: Conta Orasanu , Consultant fiscal 15:55, 15 Iunie 2017
Buna ziua,

Art. 2.
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.

Art. 16 (2) Dreptul la indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) se suspendă începând cu ziua următoare celei în care:
i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului şi copilul nu a împlinit vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului NU se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită se află în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:

a) primeşte diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creşterea copilului, altele decât cele rezultate din desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu;
b) primeşte indemnizaţii în calitate de consilier local sau judeţean, indiferent de nivelul acestora;
c) realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, al căror nivel nu depăşeşte de trei ori cuantumul minim al indemnizaţiei stabilit la art. 2 alin. (2).

Art. 2 (2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cic si contract colaborare gab11 gab11 Buna ziua, As dori sa stiu daca este o forma de angajare/colaborare (cateva ore pe zi nu full time) care sa poata merge in paralel cu concediul de crestere ... (vezi toată discuția)
Venituri in timpul platii indemnizatiei crestere copil Kathe Kathe Buna ziua, As dori sa stiu, conform noii legi 66, ce tipuri de venituri sunt permise in timpul CCC si care e valoarea maxima a acestora, a.i. plata ... (vezi toată discuția)
Contract de munca ptr pensionar cata8 cata8 Am primit decizia de pensionare de limita de varsta a unui salariat. Inainte de a lucra la noi el si-a depus dosarul de pensionare . Acum am primit-o si eu. ... (vezi toată discuția)