avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1099 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu crestere copil

Buna seara,
Am si eu o nelamurire. Daca o persoana a fost angajata cu CIM cu timp partial de lucru poate beneficia de concediu de crestere copil ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:11, 10 Februarie 2012
Da, cu conditia sa aiba minim 12 luni lucrate inainte de nasterea copilului.
1. Da, poate beneficia! Legea nu distinge ca ar fi vorba numai de CIM cu timp normal.
2. Dar o sa iasa indemnizatia mai mica, din calcul, daca slariul la timp partial este mai mic.
Multumesc mult pentru raspunsuri. O baza legala ?
OUg 148/2005 art 1:
Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni.

Daca legea nu precizeaza asupra cuantumului veniturilor concluzia legala este ca aceste venituri pot fi oricat de mici sau de mari :)
Mai mult, veniturile pot fi realizate si din alte activitati profesionale supuse impozitarii cf Codului fiscal, deci nu se limiteaza doar la contracte de munca.
un angajat care in luna ianuarie a avut CIM suspendat (concediu fara plata) pentru 30 de zile, poate beneficia de CIC? eventual ce metode am la dispozitie pentru a puta beneficia?
Ultima modificare: Vineri, 25 Septembrie 2009
ContSters15310, utilizator

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil any_cristhina any_cristhina Saptamana acesta am aflat ca sunt insarcinata in 6 saptamanii,momentan nu lucrez,ultimul meu loc de munca fiind ca gestionar in periada 16.07.2010-23.06.2012 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie raluka28 raluka28 stimulentul de intoarcere in campul muncii se mai poate accorda daca copilul a implinit anul de exemplu in 28 oct si pers indreptatita pt indemnizatie sia ... (vezi toată discuția)
Dosar indemnizatie crestere copil minuiza minuiza Buna ziua. Vreau sa depun dosarul pt indemnizatie crestere copil. Mi s-a spus de la primarie ca trebuie sa optez pt concediu de 2 ani, ca sa beneficiez de ... (vezi toată discuția)